TEST: Toyota Camry Hybrid Premium

1

Visoka klasa, niska tarifa

Nova Toyota Camry je pravi dokaz da limuzine još uvek imaju šta da pokažu. U Evropi se prodaje samo sa jednim ali vrednim motorom. Upravo zbog njega registracija za ovaj auto u Srbiji je manja za 118.040 dinara

Po završetku proizvodnje „avensisa“ Toyota je ostala bez limuzina D segmenta u Evropi. Još neki proizvođači su povukli svoje predstavnike u ovoj klasi, pa je situacija sa limuzinama postala prilično dramatična.

Taman kada je izgledalo da će one nestati, Tojota je unela svežu energiju. Dok svi ostali proizvođači predstavljaju redizajnirane modele srednje klase, Camry stiže u Evropu i to kao potpuno nov auto.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridDugo godina važi za jedan od najprodavanijih u Americi, a sada i mi imamo priliku da uživamo u njemu. Za razliku od svetskih tržišta gde je dostupan sa atmosferskim motorima velike zapremine, u Evropi može da se nabavi samo sa 2,5 hibridom.

Njegova radna zapremina je praktično do juče bila najveći problem za naše kupce, a od 1. januara 2020. za hibride se ukida porez na upotrebu motornog vozila, takozvani „porez na luksuz“. Tako je registracija jeftinija za čak 118.040dinara.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridCamry je do skoro važio za limuzinu E segmenta, koji je sredinom devedesetih nestao u Evropi. Ostao je prisutan još samo kroz modele premijum proizvođača, ali ih među „smrtničkim“ markama nema.

U međuvremenu su svi automobili porasli, pa je Camry po dimenzijama sada pravi predstavnik aktuelnog D segmenta. Praktično, direktan konkurent u pogledu prostora i performansi je RAV4, koji je iz C segmenta prešao među SUV modele D segmenta.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridU potpunosti dele pogonski sklop i imaju praktično identične performanse. Na kupcu je samo da se odluči da li je radije za limuzinu u kojoj se sedi nisko i zavaljeno ili za SUV, sa debljim gumama, uspravnijim sedištima i višom pozicijom sedenja.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridNaravno, vozne karakteristike su na strani „kemrija“, koji obezbeđuje više stabilnosti u brzim krivinama i više komfora za putnike. Sa druge strane, RAV4 ima veći i upotrebljiviji prtljažnik, kao i više mesta u visinu.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridToyota Camry je dizajniran u skladu sa imidžom i mestom koje mu pripada među limuzinama, pre svega u Americi. Spolja gledano definitivno ostavlja utisak autoriteta, dok je unutrašnjost vrlo raskošna.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridNe toliko u pogledu materijala, koji su na zaista visokom nivou, već u pogledu „egzekjutiv“ detalja. Na primer, tu je električno podešavanje volana, što nije baš često za videti.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridZatim, zadnja sedišta imaju specijalne komande smeštene u naslon za ruke, po ugledu najprestižnije limuzine. Istina, drvo nije pravo, mada se Japanci nisu ni trudili da to sakriju.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridUpotrebljen je materijal specifične teksture koji izgledom podseća na drvo – potpuno u skladu sa ekološkim principima.

Za razliku od direktnih konkurenata, Toyota Camry se prodaje isključivo sa hibridnim pogonom kao što smo već pomenuli. Toyota ne sabira snagu benzinca i elektro-motora kao što to rade neki proizvođači, pa umesto 297, deklarisana snaga sistema je 218 „konja“.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridU odnosu na 1,8 hibrid u „prijusu“ i drugim „tojotama“, elektro-motor od 120 KS je dosta snažniji, pa omogućava snažnija ubrzanja samo na struju. To je postignuto i ubacivanjem veće baterije, koja je i dalje nikl-metal-hidridne tehnologije.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridDakle, trenutak „paljenja“ benzinca je odložen, tako da do četrdesetak na sat opušteno ubrzava samo na struju. Takođe, ima više snage za održavanje konstantne brzine i lagana ubrzanja sve do devedesetak na sat, tako da je prema nekim proračunima i do 80 posto vožnje po gradu moguće samo na struju.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridInače, Camry se vozi kao i ostali Tojotini hibridi. Ponekad je potrebno popustiti gas pa ponovo pritisnuti da bi ranije aktivirao elektro-motor.

Dopalo nam se što na instrumentima nema obrtomera koji i nije naročito potreban na ovakvoj vrsti motora, već je umesto njega ekonometar, koji vam pokazuje koliko snažno možete da ubrzavate a da se ne startuje benzinac.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridIstina, ovaj prag zavisi i od napunjenosti baterija, pa se posle agresivnije vožnje ili nizbrdice dodatno odlaže aktivacija SUS motora. Sve u svemu, ono što nas je najviše zanimalo su dve stavke – snaga motora i potrošnja.

U „normal“ režimu ubrzanja su iznenađujuće snažna. Reakcija na komandu gasa i isporuka snage je trenutna, kao kod čisto električnog automobila. Nikakav turbo ne može da mu parira, pogotovo u kombinaciji sa CVT menjačem.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridS obzirom na veliku snagu motora, nema ni zalaženja u visoke obrtaje, pa je u kabini nestvarno tiho. Uobičajena ubrzanja zahtevaju rad na oko 1800 obrtaja, što je i vrednost na kojoj se motor „vrti“ pri 130 km/h.

Tada troši iznenađujuće niskih pet litara. Inače, to je jedan od retkih trenutaka da smo imali potrebu da gledamo u obrtomer. On se prikazuje na hed-ap displeju, koji je dostupan samo uz najviši paket opreme.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridHibridi obično imaju manje rezervoare zbog manje potrošnje. Tako je i kod „kemrija“. Umesto šezdesetak litara, ima 50. S obzirom na prosek koji ne može da pređe šest litara ma šta mu radili, autonomija je preko 800 kilometara po gradu.

Što je gužva veća i što se više vozi u stani-kreni režimu, Camry troši manje. Eksperimentisali smo, pazili da što više vozimo na struju i uspeli smo da zabeležimo prosek od 4,1 l/100 km po centru Beograda.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridOnda smo se opustili i vozili auto sa prilično naglim ubrzanjima, pa je prosek porastao na 5,1. Na kraju smo test završili sa 5,5 l/100 km, uz dosta maltretiranja u „sport“ modu. Tu je Camry prava aždaja, gde sistem za kontrolu proklizavanja ima pune ruke posla.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridAuto se otima i grabi asfalt, a posebno fasciniraju međuubrzanja. Ovo je auto za koji čak i najzahtevniji vozači neće moći da kažu da je spor. Doduše, preko 160 km/h već posustaje, s obzirom da je maksimalna brzina ograničena na 180 km/h.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridZa one koji vole udobniju vožnju velika „tojota“ je pravo rešenje. Ogibljenje mekano podešeno a voli i da zapliva preko dužih neravnina. U tom kontekstu ne treba očekivati čuda u krivinama; iako nema naginjanja, češljevi u krivini takođe umeju da izazovu blago ljuljanje.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridHibridni pogon je svakako veliki plus za Camry. Prednost je niska cena registracije, kao i niski troškovi redovnog održavanja. Potrošnju da i ne pominjemo. Pouzdanost takođe ne treba dovoditi u pitanje, ovde malo toga može da se pokvari.

Jedina realna mana je maksimalna brzina ograničena na 180 km/h. Pod uslovom da ste planirali vožnju Autobanom.

Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridRaskoš u skladu sa imidžom

Luksuzni komadi opreme su na sve strane. To i ne čudi, s obzirom da testiramo najopremljeniju verziju koja nosi oznaku Premium. Ipak, iznenadilo nas je što nema motorizovanog otvaranja i zatvaranja prtljažnika, a nema ni opcije za ventilaciju sedišta. Jedina doplata je za metalik boju.

Po ugledu na novu „korolu“, već osnovna oprema Style je izuzetno bogata. Akcijska cena je 32.490 evra i za taj iznos dobija se adaptivni tempomat, sistem za automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka, prepoznavanje saobraćajnih znakova, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, kamera za vožnju unazad, LED farovi, aluminijumske „sedamnaestice“, automatska „klima“ sa dve zone, multimedija od sedam inča, pa čak i elektrika vozačevog sedišta. Da, sve to je standardni deo osnovne opreme.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridŠta je sa subvencijom?

Za kupovinu novog „kemrija“ trebalo bi da se od države dobije 2.500 evra, odnosno cena bi trebalo da bude za toliko niža. Krajem 2020. je prestalo prijavljivanje za subvenciju iz administrativnih razloga, pa se nadamo da će početkom 2021. ostvarivanje prava na subvenciju ponovo biti moguće. Svakako, registracija je tridesetak hiljada dinara i tu nema promene.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridEgzekjutiv limuzina

Po ugledu na najprestižnije limuzine, Toyota je u zadnji naslon za ruke ugradila posebne komande- Preko njih možete na struju da podesite nagib naslona, da upravljate ozvučenjem, kao i trećom zonom klima-uređaja.

Tu je i taster za električno pokretanu roletnu zadnjeg stakla, dok se bočna navlače ručno. Mora se priznati da je sve ovo prilično raskošno, pa Camry bez problema možete da pomešate sa nekim od Leksusovih modela.

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridToyota Camry Hybrid Premium

Benzinski motor: zapremina 2487 ccm, snaga 131 kW (177 KS) pri 5700 o/min, maks. o. moment 221 Nm pri 3600-5200 o/min, menjač planetarni, CVT

Elektro motor: sinhroni sa permanentnim magnetom, 88 kW (120 KS), maks. o. moment 202 Nm, baterije Ni-Mh, kapacitet 6,5 Ah, nominalni napon 244,8 V, maks. napon sistema 650 V, ukupna snaga sistema 160 kW (218 KS)

Dimenzije: 4885/1840/1445 mm, međuos. rastojanje 2825 mm, klirens 145 mm, prtljažnik 524 l, rezervoar 50 l, masa 1660 kg, pneumatici 235/45 R18

Performanse: maks. brzina 180 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,3 s, potrošnja 4,8/4,4/4,4 l/100 km, emisija CO2 101 g/km

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridOprema

Standard: automatski klima-uređaj sa tri zone, JBL ozvučenje sa 9 zvučnika, el. podesiv naslon zadnjih sedišta, el. podesiva roletna pozadi, roletne na zadnjim bočnim prozorima, hed-ap displej kožna sedišta sa memorijom za vozača, el. podesiv volan, grejali sedišta, bežični punjač, automatsko kočenje unazad, alu-felne 18 inča, navigacija, bi-LED farovi, jonizator vazduha, adaptivni tempomat, automatska duga svetla, prepoznavanje saobraćajnih znakova, beskontaktno otključavanje, kamera za vožnju unazad

Auto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridAuto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridAuto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridAuto magazin Srbija Test Toyota Camry HybridAuto magazin Srbija Test Toyota Camry Hybrid

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring