Auto magazin

Test: Volkswagen Golf Van Trendline 1.2 TSI

Test: Volkswagen Golf Van Trendline 1.2 TSI
07.06.2016.
Preduzetnički duh

Porše SCG je omogućio pravnim licima da kupe "VW golf" za 12.990 evra bez PDV-a i praktično bez nadoknade za konverziju u teretno vozilo

“Folksvagen golf” je već duže vreme jedan od najpovoljnijih modela u klasi. Putnička verzija sa bogatim osnovnim “trendlajn” paketom opreme na akciji košta 15.490 evra sa PDV-om za keš, odnosno hiljadu evra manje ukoliko se kupovina finansira preko Porše mobilitija. Odličan odnos uloženog i dobijenog naveo je mnoga pravna lica da u svom voznom parku imaju baš ovaj model.

auto magazin srbija volksvagen golf vw 1,2 tsi van

Prepravka se obavlja u Srbiji, na vozilima koja su u našu zemlju stigla kao putnička

Upravo zbog toga, kompanija Porše SCG je odlučila da klijentima ponudi ven verziju “golfa”, koja se registruje kao teretno vozilo. Prepravka se obavlja u Srbiji, na vozilima koja su u našu zemlju stigla kao putnička. Porše praktično bez nadoknade vrši prepravku u teretno vozilo sa sve atestom, tako da kupac nema nikakvih dodatnih obaveza po tom pitanju.

U saobraćajnoj dozvoli je upisana bruto dozvoljena masa od 1720 kilograma, dok je masa praznog vozila 1190. To znači da je nosivost 530 kilograma, mada je atest nadgradnje izvršen za opterećenje od 400 kilograma.

auto magazin srbija volksvagen golf vw 1,2 tsi van

Porše praktično bez nadoknade vrši prepravku u teretno vozilo sa sve atestom

Prepravke su izvedene vrlo pažljivo, u smislu da nisu skidani tapacirunzi zadnjih vrata, da se ona regularno otvaraju, kao i da na bilo koji način nije narušena unutrašnjost kabine, bar ne vidljivo, nekakvim bušenjem i sečenjem. Nezvanično, saznali smo da svi oni koji su do sada kupili “golf ven”, uz auto su dobili i sve ono što je izvađeno iz njega.

Sama nadgradnja je urađena vrlo kvalitetno. Očigledno je da nije dizajnirana baš u fabrici ali je sve izuzetno čvrsto i dugotrajno. Struktura je napravljena od čeličnih profila, sa čeličnom mrežom koja razdvaja putnički od teretnog prostora. Ostavljeno je više nego dovoljno mesta, tako da bez problema i vrlo visoke osobe mogu da nađu udoban položaj pomerajući sedište i naslon unazad.

auto magazin srbija volksvagen golf vw 1,2 tsi van

Kabina je identična kao u putničkim varijantama

Sticajem okolnosti, između zaštitne mreže i sedišta (tamo gde bi trebalo da budu noge putnika na zadnem sedištu) je formiran veliki koristan prostor gde možete da odložite lične stvari, torbe i slično, sa dosta više mesta nego u klasičnim pikapovima.

Pod tovarnog prostora je napravljen od medijapana i prekriven je kvalitetnom “pireli” gumom koja je mogla da bude pažljivije skrojena. Tu su i zakačaljke koje omogućavaju bezbedno učvršćivanje tereta. Pristup je omogućen ne samo kroz vrata prtljažnika, već i kroz zadnja bočna vrata, s obzirom da konstrukcija ne ometa previše utovar robe.

auto magazin srbija volksvagen golf vw 1,2 tsi van

Uopšte nije povećan nivo buke u kabini i pored odsustva zadnjih sedišta

Očekivali smo da će se tokom vožnje čuti razni zvuci koji dopiru od konstrukcije nadgradnje, međutim, ništa od toga se nije desilo. Sve je kvalitetno konstruisano i ugrađeno, tako da ni vožnja po lošem putu ne izaziva nepredviđene zvuke. Interesantno je da uopšte nije povećan nivo buke u kabini zbog odsustva zadnjih sedišta. Fabrička zvučna izolacija je očigledno dobro izvedena, tako da se teretni “golf” vozi sa jednakim komforom kao i putnički.

Zašto je “golf” toliko specifičan i poseban pisali smo u brojnim testovima u prethodnim brojevima Auto magazina. Ovde ćemo navesti samo najbitnije specifičnosti po kojima se ovaj auto razlikuje u odnosu na druge modele u klasi.

auto magazin srbija volksvagen golf vw 1,2 tsi van

Pod tovarnog prostora je napravljen od medijapana i prekriven je kvalitetnom “pireli” gumom

Počećemo od mana. Mana mu je to što je “golf” i što na našim prostorima predstavlja sinonim za vozilo koje voze “loši momci”. Na Zapadu je sinonim za auto koji voze dobrostojeći ljudi iz viših staleža, koji cene njegovu konzervativnost i to što iz generacije u generaciju znaju šta će dobiti za svoj novac ako ga kupe – dobiće “golf”.

Auto koji se odlukuje najboljim inženjeringom (rame uz rame sa ostalim “nemcima”) i kvalitetom materijala u klasi. Sve to ima svoju cenu, pa je u zemljama Zapadne Evrope ne samo najprodavaniji, već i najskuplji. Na svu sreću, kod nas je jeftiniji nego bilo gde drugde tako da, uzimajući u obzir vrlo bogat paket osnovne opreme, predstavlja i jednu od najpovoljnijih ponuda na našem tržištu.

auto magazin srbija volksvagen golf vw 1,2 tsi van

Prepravke su izvedene vrlo pažljivo, nisu skidani tapacirunzi zadnjih vrata, a ona se regularno otvaraju

Standard su automatska dvozonska “klima”, električna ručna kočnica, veoma kvalitetno ozvučenje sa osam zvučnika i displejem osetljivim na dodir, maglenke, koža na volanu i ručici menjača, sva četiri automatska podizača prozora, naslon za ruke…

Iako kabina deluje svedeno i jednostavno, stručnjaci za ergonomiju su odlično uradili svoj posao. Sve komande se koriste intuitivno i bez nelogičnosti. Kvalitet materijala je na visokom nivou, sa vrlo malo površina prekirvenih tvrdom plastikom. Tapacirunzi u vratima su obloženi sunđerastom tkaninom i mekom plastikom ispod donje ivice prozora. Svi prekidači, iako tradicionalnog dizajna, stavljaju do znanja da je kvalitet završne obrade i najmanje sitnice za poštovanje. “Golf” je jedini auto u klasi kod kog su pregrade u vratima obložene plišem.

auto magazin srbija volksvagen golf vw 1,2 tsi van

Kvalitet materijala je na visokom nivou, sa vrlo malo površina prekirvenih tvrdom plastikom

Ipak, najbolje od svega je način na koji se sedi za volanom i kako se auto vozi. Položaj tela vozača je potpuno prirodan; može da se sedi nisko, sa ispruženim nogama. Kvačilo je meko, a ručica menjača tradicionalno precizna sa kratkim hodovima. Servo asistencija volana nije ni prejaka ni preslaba, već taman kako treba.

Preciznost i usklađenost komandi je svakako nešto što ostavlja najveći utisak, kao i odziv motora. To što se pod haubom nalazi najslabija verzija 1,2 TSI motora od 86 “konja”, ne treba da vas brine. Auto je dovoljno snažan za tečnu svakodnevnu, pa i žustru vožnju. Motor je više nego specifičan po tome što maksimalnu snagu postiže već pri izuzetno niskih 4.300 obrtaja u minuti, i dostupna je sve do 5.300 obrtaja.

auto magazin srbija volksvagen golf vw 1,2 tsi van

Dvozonski klima uređaj i električna parkirna kočnica su standard

Sa druge strane, maksimalni obrtni moment postiže pri samo 1.400 obrtaja, što je niže nego kod modernih dizelaša. Sve to znači da se auto vozi sa velikom lakoćom, bez opterećenja motora i potrebom da se zalazi u visoke obrtaje. Šta više, trenutno reaguje na komandu gasa, bez obzira u kom ste stepenu prenosa i na kojim obrtajima.

Baš zbog te elastičnosti, uz ovaj motor se ugrađuje petostepeni menjač sa vrlo dugim prenosnim odnosima. Dakle, ne radi se o uštedi i staroj tehnologiji, već o manjem opterećenju vozača sa manje šaltanja. Koliko je peta duga govori i podatak da se pri 130 km/h “vrti” na svega 2.800 obrtaja i tom prilikom troši između 5,5 i 7,0 l/100 km. Mi smo test završili sa prosečnih 6,8 l/100 km, uglavnom gradske vožnje na kratkim relacijama.

auto magazin srbija volksvagen golf vw 1,2 tsi van

Odlična ergonomija

“Golf” je inače poznat po meko podešenom ogibljenju, pa je tako i u ovom slučaju. Dobro upija kratke i uzastopne neravnine, pa čak i udarne rupe ne predstavljaju problem. Zbog svega toga spada među udobnije automobile u klasi, što je prilično bitno ako imate nameru da prevozite osetljiviji a lagan teret.

Ovakav potez kompanije Porše SCG da putnički “golf” transformiše u lako dostavno vozilo je nastao kao rezultat potražnje kupaca za baš takvim vozilom. Iako se trenutno konvertuju akcijski modeli zbog povoljne cene, pretpostavljamo da nije problem poručiti i “golf” sa nekim drugim paketom opreme i motorom. U tom slučaju će cena svakako biti veća. Zamislite samo, “golf GTI” prepakovan u ven. Na firmu, bez PDV-a…
Aleksandar Bursać

auto magazin srbija volksvagen golf vw 1,2 tsi van

U cenu uključen i atest
Kupac nema potrebu da se bavi atestom konverzije u teretno vozilo, sve to obavlja Porše SCG. Atest je upisan u saobraćajnu dozvolu u smislu da se auto tretira kao lako dostavno vozilo. Zato su i upisana samo dva mesta za sedenje. Bruto dozvoljena masa je 1720 kilograma, dok je masa praznog vozila 1190.

auto magazin srbija volksvagen golf vw 1,2 tsi van

Može i dizel
Osim sa 1,2 benzincem od 86 “konja”; “golf ven” može da se kupi i sa dizelašem, koji je takođe na akciji u putničkoj verziji. Konvertovan u ven, “golf 1,6 TDI” sa motorom od 90 KS ima dve hiljade evra veću cenu u odnosu na benzinca, odnosno 14.990 evra bez PDV-a.

auto magazin srbija volksvagen golf vw 1,2 tsi van

VW Golf Van Trendline 1,2 TSI
Motor:
4 cilindra, zapremina 1197 ccm, snaga 63 kW (86 KS) pri 4300-5300 o/min, maks. obrtni moment 160 Nm pri 1400-3500 Nm, turbo-punjač, menjač manuelni, 5 stepeni
Dimenzije: 4255/1799/1452 mm, međuos. rastojanje 2637 mm, rezervoar 50 l, masa 1205 kg, nosivost 400 kg, pneumatici 195/65 R 15
Performanse: maks. brzina 179 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,9 s, potrošnja 4,2/4,9/6,1 l/100 km, emisija CO2 113 g/km

auto magazin srbija volksvagen golf vw 1,2 tsi van

Oprema
Standard:
automatski klima-uređaj sa dve zone, električna parkirna kočnica, kožom obložen volan i ručica menjača, sva četiri automatska el. podizača prozora, prednji naslon za ruke, maglenke, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, multimedijalni displej osetljiv na dodir, radio/CD MP3 sa 8 zvučnika, čitač SD kartice i AUX priključak, indikator probušene gume, start-stop sistem, el. podesivi retrovizori sa grejačima
Opcije: multifunkcionalni volan

auto magazin srbija volksvagen golf vw 1,2 tsi van

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čeka se VW na terenu električnih vozila. Svaka čast Tesli, ali za masovniju upotrebu EV [...]

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]