TEST: Volkswagen T-Cross 1,0 TSI Life

1

Lep i koristan

Iako najmanji u gami SUV modela Volkswagena, T-Cross je prostraniji ne samo od Pola, već i od Golfa. Oprema je, razume se, nešto skromnija, ali se zato na bezbednosti nije štedelo

Nema dileme, većina kupaca novih automobila sada želi SUV, odnosno krosover. Pitanje je samo koji. Najbrojniji su upravo u B segmentu, kome pripada i novi VW T-Cross.

U ovoj klasi je sve važno: boje, dizajn, imidž, ali i komfor, potrošnja, bezbednost, i na kraju, cena. Posle prve vožnje na Majorci, red je da Folksvagenov krosover isprobamo u domaćim uslovima i detaljno analiziramo šta sve nudi kupcima.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Kada se otvori www.volkswagen.rs, odmah odlazimo na rubriku „specijalne ponude“. Tamo, je između ostalog, T-Cross. Akcijska cena je 17.990 evra. Ponuda deluje zanimljivo, ali, šta sve auto nudi za te pare?

To što je najmanji u gami krosovera Folksvagena, zapravo, može da zbuni, pogotovo ako vam kažemo da je za nijansu duži od većeg T-roka. Od njega ima čak i veći gepek. Kako je to moguće?

VW T-Cross 1,0 TSI Life

T-Cross je konstruisan na MQB A0 mehaničkoj platformi, koju deli sa Polom i Ibicom, dok je T-Roc konstruisan na većoj MQB platformi, sa dužim međuosovinskim rastojanjem.

Pa ipak, raspodela prostora je takva da T-Cross ima bolje iskorišćen unutrašnji prostor, dok T-Roc ima nešto sofisticiranije ponašanje u vožnji, kao i bogatiju i ekskluzivniju opremu.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Na primer, manji T-Cross nema pogon na sva četiri točka, nema jače 2,0 TDI motore…

I jedan i drugi imaju tvrdu plastiku svuda po kabini, što nije baš u skladu sa aktuelnim standardima. Čak i u vratima je vrlo mala površina presvučena eko-kožom u predelu lakta.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Sa druge strane, kvalitet završne obrade je na najvišem nivou. To znači da nigde ništa ne krcka, koju god tačku da pritisnete na komandnoj tabli, neće čuti ni najmanji šum.

Sve komande su tradicionalno precizne; tu ne mislimo samo na kvačilo i ručicu menjača, već i na tastere i prekidače.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Jednostavno, na svakom koraku je očigledno da iza „ti-krosa“ stoji vrhunski tim inženjera ali i proračunati menadžeri iz finansija sa specifičnom strategijom.

Na primer, čak i osnovni, Life paket opreme ima vrlo bogatu opremu kada je u pitanju bezbednost, dok se na nekim komadima opreme štedelo.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Konkretno, T-Cross standardno ima kameru i radarski senzor koji prepoznaju ne samo druge automobile već i bicikliste i pešake u cilju potencijalnog autonomnog kočenja i sprečavanja sudara.

Zatim, kamera vodi računa o horizontalnoj signalizaciji, pa će vas auto sam vraćati u sredinu saobraćajne trake ako se približite liniji.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Ne radi kao kod vrhunskih sistema tako da održava sredinu trake, već vas po ping-pong principu odguruje od linije ako joj se približite.

Tu je i kontrola mrtvog ugla, kao i upozorenje od nadolazećeg saobraćaja otpozadi, ako se, recimo, isparkiravate u rikverc a ne vidite da li neko nailazi.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Dakle, u pogledu bezbednosti ne da nije bilo kompromisa, već „ti-kros“ spada u najbezbednije automobile, pogotovo u osnovnoj opremi.

Ali, zato se zato štedelo na nekim drugim stvarima. U cilju postizanja što boljeg rezultata na kreš testu, T-Cross ne samo što ima sve vazdušne jastuke i navedene sisteme bezbednosti, već mora da ima i limiter brzine.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Međutim, iznenadilo nas je da nema tempomat, iako su svi dugmići tu. Suvišno je pominjati da se radi o softverskoj aktivaciji, kao i u slučaju Android Auto i Apple Car Play aplikacije…

Ipak, moramo da priznamo da je uvoznik, kompanija Porsche SCG, za akcijski model od 95 KS kao standard dodala i neke elemente koji se nalaze u višem paketu; pre svega, to su automatski klima-uređaj sa dve zone, kao i prednji i zadnji parking senzori.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Iako je najmanji u gami, T-Cross uopšte nije mali auto, pa su nam bili od velike koristi prilikom parkiranja.

Kada smo već kod prostranosti, treba reći da nas je posebno iznenadio prostor na zadnjim sedištima. Ne samo što ima neočekivano mnogo mesta za kolena, već i za glavu.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Osoba prosečne visine iznad glave ima još najmanje desetak centimetara prostora do krova. Što je još važnije, ovo je jedan od retkih automobila kod kojih putnici na zadnjem sedištu imaju pun oslonac butine.

Kod većine su sedišta nisko postavljena pa se sedi kao na klupi, ali ne i ovde. Osim toga, i pod je nizak, što je dodatno uticalo na bolji oslonac butine.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Takođe, kod većine su sedišta kratka, dok „ti-kros“ pozadi pruža pun komfor, skoro kao na prednjim sedištima.

Ona su inače poznata po tome što su prilično dugačka, kao kod ostalih modela VW grupacije. Specifična je i pozicija vozača.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Navikli smo da u krosoverima sedimo uspravno. Tako smo i podesili naslon. Međutim, pedala kvačila ima prilično dug hod, pa smo morali malo da se približimo.

A onda, shvatamo da je volan preblizu. Udaljavamo ga, a delimično obaramo naslon. Na kraju dolazimo do poluzavaljene i solidno zarotirane pozicije vozača koja je zapravo idealna za duže vožnje, jer nema pritiska na kičmeni stub a leđni mišići su opušteni.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Pri svemu tome, iza nas je ostalo zaista mnogo mesta, tako da i vrlo visoki vozači mogu da sede komforno a da prostor iza njih bude upotrebljiv.

Treba reći i da sedište vozača može vrlo nisko da se spusti, za one koji vole takvu poziciju. Jedino što nam je nedostajalo je lumbalna podrška, s obzirom da su sedišta prilično ravna.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

To što motor ima tri cilindra, ne treba da vas brine. Folksvagen ne bi bio to što jeste da iza brenda ne stoji tim vrhunskih inženjera.

Rezultat je ubedljivo najtiši i najmirniji trocilindarski motor na tržištu. Da mu „fali“ cilindar čuje se tek preko 3500 obrtaja, a i do te cifre ćete retko imati potrebe da ga „zavrtite“.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Čak i ovaj najslabija turbo verzija sa 95 konja veoma žustro ubrzava po gradu i na magistrali i to na prilično niskim obrtajima u odnosu na konkurente.

Šta više, ako izmenjate sve brzine po preporuci ekonometra (a ne po sluhu), pri 60 km/h je na svega hiljadu obrtaja i tada ga praktično nećete ni čuti ali ni osetiti, s obzirom da su vibracije praktično eliminisane.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Nije nam smetalo ni to što menjač ima pet brzina, naprotiv, zahteva manje angažovanja vozača.

Prenosno odnosi su relativno dugi, pa se pri 130 km/h „vrti“ na oko 3100 obrtaja i tada troši oko šest litara, što je ujedno i prosek gradske vožnje.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

„Folksvagen ti-kros“ je pravi izbor i za manje iskusne vozače. Osim što su komande meke i precizne, lako se vozi i zbog toga što ima dobru preglednost, mali prečnik okretanja, zatim, tu su prednji i zadnji parking senzori a od velike je pomoći i sistem za kretanje na uzbrdici.

I ne samo to, auto lako kreće iz mesta, čak i bez gasa, pa vozaču uliva poverenje da se neće ugasiti slično kao da vozi dizel.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Bilo nam je interesantno što ne možete da preterujete sa brzinom prilikom vožnje unazad, s obzirom da se aktivira limiter na prilično niskim obrtajima.

Ako vozite sa otvorenim prozorima brzinom većom od 100 km/h, na instrument tabli će se pojaviti obaveštenje da to drastično povećava otpor vazduha…

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Sa „VW ti-krosom“ otkrivate uvek nešto novo. Solidno ozvučenje, prostrana i praktična unutrašnjost, niska potrošnja i zanimljive boje, interesantni su širem sloju kupaca.

Ne treba zaboraviti ni zaista visok nivo bezbednosti ali ni relativno meko podešeno ogibljenje, koje vrlo brzo umiruje karoseriju, bez „plivanja“ i sa minimalnim naginjanjem u krivinama. Za svakog po nešto i sve to uz vrlo pristojne cene.

Aleksandar Bursać

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Digitalna tabla

Među atraktivnijim detaljima na „ti-krosu“ je i digitalna instrument tabla. Ima nekoliko vrsta prikaza, a mi smo najčešće koristili klasičan, sa analognim izgledom. Ne zato što smo tradicionalisti, već se jedino tako vidi obrtomer.

S obzirom da auto nema navigaciju, nije bilo ni one atraktivne opcije da se mapa prikazuje celom površinom displeja.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Povoljne doplate

Zanimljivo je da doplata za mnoge korisne elemente uopšte nije skupa. Na primer, dodatno zatamnjivanje zadnjih stakala je 190 evra, automatska aktivacija dugih svetala je 154, dok adaptivni tempomat košta 252 evra.

Za digitalnu instrument tablu je potrebno doplatiti 399 evra, a zimski paket koji uključuje grejače sedišta, volana i prskalica „šoferke“ košta 330 evra. Ko želi bežično punjenje mobilnog telefona, trebalo bi da izdvoji još 119 evra.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Klizno zadnje sedište

Kao i kod većine krosovera, i ovde se klizno pomera zadnje sedište. Na taj način se oslobađa dodatni prostor u gepeku i dobija maksimalnih 455 litara, što svakako poboljšava praktičnost.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Međutim, kada se zadnje sedište pomeri skroz unapred, na njemu mogu da sede samo deca. Problem je i to što u baznoj verziji može da se pomeri samo celo sedište unapred, iako je naslon podeljen u razmeri 2:3.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Za pohvalu je i obaranje naslona suvozačevog sedišta, tako da mogu da se prevezi u vrlo dugi predmeti.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Poziv u pomoć na dugme

VW T-Cross je jedan od prvih malih krosovera koji je dobio SOS taster za pozivanje pomoći u slučaju nužde. Dok u ostalim zemljama postoji operater koji preusmerava poziv odgovarajućoj hitnoj službi, kod nas direktno dobijate policiju. Razgovor se obavlja preko hends-fri sistema, kao kad telefonirate.

VW T-Cross 1,0 TSI Life

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Motor: 3 cilindra, zapremina 999 ccm, snaga 70 kW (95 KS) pri 5500 o/min, maks. o. moment 175 Nm pri 2000-3500 o/min, menjač manuelni, 5 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4235/1782/1584 mm, međuos. rastojanje 2551 mm, prtljažnik 455 l, rezervoar 40 l, masa 1245 kg, pneumatici 205/50 R16

Performanse: maks. brzina 180 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,5 s, prosečna potrošnja 5,9-6,4 l/100 km, emisija CO2 134-145 g/km

VW T-Cross 1,0 TSI Life

Oprema

Standard: krovni nosači, prednji naslon za ruke, fijoka ispod sedišta suvozača, preklopiv naslon suvozačkog sedišta, automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka i biciklista, detekcija mrtvog ugla, upozorenje na nadolazeći saobraćaj sa zadnje strane, automatska prevencija nenamernog napuštanja saobraćajne trake, pomoć pri kretanju uzbrdo, „eCall“ pozivanje u hitnim slučajevima, senzor za svetla, el. grejač kabine, klima uređaj, limiter brzine, start-stop sistem sa rekuperacijom, multimedija sa blutut konekcijom i 6 zvučnika, alu-felne 16 inča, rezervni točak

Opcije: prednji i zadnji parking senzori, digitalni instrumenti, automatska dvozonska „klima“, LED farovi, koćni volan i ručica menjača

VW T-Cross 1,0 TSI Life

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring