Toyota bZ4X je prvi potpuno električni model brenda

1

Toyota je svetskom premijerom predstavila potpuno novi automobil bZ4X, prvi model u novoj seriji bZ – beyond Zero (Preko nulte granice) – iz klase baterijskih električnih vozila (BEV).

U dizajnu i tehnologiji veran svom konceptnom prethodniku, otkrivenom ranije ove godine, bZ4X spreman je za proizvodnju, kao prvi model koji je Toyota u potpunosti razvila kao BEV. To je takođe prvi automobil koji je napravljen na novoj namenskoj BEV platformi kompanije.

Zasnovana na e-TNGA filozofiji, platformu su zajednički razvili Subaru i Toyota. Uključujući baterijsku jedinicu kao sastavni deo šasije, ispod poda vozila, dobijene su ključne prednosti niskog težišta, odličnog rasporeda mase napred-nazad i velike krutosti karoserije neophodne za odličnu bezbednost, vožnju i upravljanje.

Model bZ4X je prostran, udoban SUV, dostupan s novim sistemom pogona na sva četiri točka koji, u svojoj klasi, pruža najbolje karakteristike upravljivosti na terenu, kao i performansi s odvojenim elektromotorima za svaku osovinu. Dugo međuosovinsko rastojanje obezbeđuje prostor za udoban smeštaj sa pet sedišta, kao i veliku nosivost.

Toyota bZ4X

Toyota je koristila skoro 25 godina iskustva u tehnologiji električnih vozila sa  baterijama, kako bi osigurala najviši svetski kvalitet, izdržljivost i pouzdanost litijum-jonske jedinice koja pokreće bZ4X. Čak i posle 10 godina vožnje očekuje se da će baterija i dalje raditi sa 90% svojih originalnih performansi, pod pretpostavkom da se za 10 godina preći oko 240.000 kilometara.

S potpuno napunjenom baterijom očekivani domet je više od 450 km (u zavisnosti od verzije, a tačni podaci biće naknadno potvrđeni). Model bZ4X će takođe ponuditi napredna tehnološka rešenja, uključujući krov sa solarnim panelom za pomoć pri punjenju baterije tokom vožnje ili za vreme dok je vozilo parkirano, kao i treću generaciju Toyota Safety Sense s novim i poboljšanim sistemima aktivne bezbednosti i pomoći vozaču.

Novi bZ4X će imati svoju evropsku premijeru 2. decembra, neposredno pre otvaranja posebne usluge onlajn rezervacija za kupce koji žele da među prvima dobiju ovaj model.

Toyota bZ4X

Dizajn – spoljašnjost

Toyota je za bZ4X osmislila elegantan i robustan dizajn koji je podjednako prikladan za savremeni urbani život i selo, spajajući napredni izgled BEV-a s originalnim kvalitetima SUV-a. Lajsne oko lukova točkova, veliki naplaci (prečnika do 20 inča) gurnuti do samih uglova karoserije i naglašeni pragovi izražavaju autentičan SUV karakter ovog automobila.

U poređenju sa Toyotom RAV4, spoljne dimenzije ilustruju prednosti dizajna svojstvene e-TNGA platformi. Na primer, bZ4X ima ukupnu visinu koja je niža za 85 mm, kraće prepuste, ali i međuosovinsko rastojanje koje je 160 mm duže nego kod modela RAV4. Visina haube je takođe smanjena za 50 mm. Ukupna agilnost se ogleda i u podatku o radijusu okretanja od 5,7 m, što je najbolji rezultat u klasi.

Toyota bZ4X

Dizajn – unutrašnjost

Unutrašnjost je u skladu s temom „lagom“ – to je švedska reč koja opisuje nešto što je „baš kako treba“. Ovde se to ogleda u udobnosti i prostranosti koji kabini daju okruženje kao u dnevnoj sobi, praćeno osećajem koji je poboljšan upotrebom mekih, protkanih ukrasnih tekstura, detalja sa satenskom završnom obradom i opcijom panoramskog krova.

Instrument tabla je uska i nisko postavljena, što doprinosi osećaju otvorenosti i pruža vozaču bolju preglednost. Princip „ruke na upravljaču, oči na putu“ podržan je kokpitom usredsređenim na čoveka, budući da se TFT displej dijagonale 7 inča s instrumentima i informacionim ekranom nalazi direktno u prednjoj liniji očiju vozača, iznad upravljača, tako da se podaci mogu posmatrati uz minimalno pokretanje očiju.

Dugo međuosovinsko rastojanje, najveće u klasi, pruža obilje prostora za noge svim putnicima, uz rastojanje od jednog metra između tačke bokova putnika na prednjem i zadnjem sedištu. Tu je i izdašan prostor za stvari, sa podesivim podom prtljažnika – sa uzdignutim i postavljenim zadnjim sedištima dostupno je do 452 l.

Toyota bZ4X

Performanse

Varijanta bZ4X s pogonom na prednjim točkovima pokreće elektromotor od 150 kW koji se odlikuje odličnim odzivom. Proizvodi 204 KS i 265 Nm obrtnog momenta, omogućavajući ubrzanje 0-100 km/h za 8,4 sekunde i maksimalnu brzinu od 160 km/h. Verzija s pogonom na sva četiri točka ima maksimalnu snagu od 217,5 KS, sa 336 Nm obrtnog momenta; maksimalna brzina je ista, dok je ubrzanje do 100 km/h smanjeno na 7,7 sekundi. Sve ove brojke o performansama ostaju okvirne pre homologacije.

Sistem nudi opciju „vožnje s jednom pedalom“ s pojačanjem u regeneraciji energije prilikom kočenja, što omogućava vozaču da ubrza i uspori vozilo koristeći samo papučicu gasa.

Toyota bZ4X

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring