Toyota, Mazda i Subaru udružuju snage za nove SUS motore

Dok se svaka druga najava proizvođača automobila ovih dana odnosi na novo električno električne vozilo, ovde nije takav slučaj. Toyota, Mazda i Subaru su danas održali zajedničku konferenciju za medije u Japanu kako bi govorili o novim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Tri kompanije udružuju snage kako bi ubrzale razvoj i smanjile troškove.

Novi motori Toyota Mazda Subaru
Novi Toyota 2,0 benzinac sa četiri cilindra

Umesto da projektuju zajednički motor koji bi koristile sve tri kompanije, trio će raditi na “karakterističnim motorima” koji predstavljaju njihove respektivne brendove. Konkretno, Toyota priprema nove redne četvorocilindraše, Mazda radi na rotacionim motorima, dok Subaru ima za cilj da unapredi horizontalno suprotstavljene boksere. Novi pogonski sistemi će biti kompatibilni sa nekoliko karbonski neutralnih goriva: tečnim vodonikom, biogorivom i sintetičkim gorivom.

Novi motori Toyota Mazda Subaru
Subaru hibrid sledeće generacije

Prikazani su i neki uzorci budućih motora. Mazda je donela motore sa jednim i dva rotora za primenu u električnim vozilima. Kao što se vidi u MX-30 i konceptu sportskog automobila Iconic SP, rotacioni motor služi kao generator za punjenje baterije. On nema mehaničku vezu sa točkovima. Mazda kaže da se rotacioni motor “trenutno koristi za generatore,” što neki mogu protumačiti kao znak da bi se to moglo promeniti u budućnosti.

Novi motori Toyota Mazda Subaru
Mazda rotacioni motor koji radi kao generator struje za električna vozila

Toyota je prikazala par motora u razvoju sa rednim rasporedom cilindara, jedan zapremine 1,5 litara koji su novinari mogli da vide na štenderu i takođe unutar prototipa, kao i veći motor zapremine 2,0 litra. Kompanija nije iznela mnogo informacija o njima, osim što je spomenula da oba imaju “visoku snagu i visoku termalnu efikasnost.”

Novi motori Toyota Mazda Subaru
Toyota razvija novi redni četvorocilindarski motor zapremine 1,5 litara

Što se tiče Subarua, prikazan je sistem hibridne tehnologije sledeće generacije unutar kamufliranog prototipa Crosstrek. Trenutni model treće generacije koji se prodaje u Sjedinjenim Državama nema hibridnu opciju, ali crossover dolazi sa elektrifikovanim sistemom na drugim tržištima. On kombinuje 2,0 bokser motor sa električnim motorom snage 12.3 kilovata i malim litijum-jonskim baterijskim paketom.

Novi motori Toyota Mazda Subaru
Subaru Crosstrek sa novim hibridom

Toyota, Mazda i Subaru su jasno stavile do znanja da će ostati rivali uprkos udruživanju snaga za razvoj ekonomičnijih pogonskih sistema. Kako će ovi novi motori biti manji, trio kaže da će budući modeli imati niže haube za bolju aerodinamiku kako bi se dodatno poboljšala efikasnost. U isto vreme, ove promene će dizajnerima dati više slobode.

Novi motori Toyota Mazda Subaru
Toyota sa novim kompaktnim 1,5 četvorocilindarskim motorom koji omogućava niže postavljanje haube

Još jedan zajednički cilj koji ove tri marke imaju je integracija motora, baterija i drugih električnih pogonskih jedinica u ove sledeće generacije motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Očekuje se da će motori sa unutrašnjim sagorevanjem pružiti bolje performanse, pa se nadamo da će automobili za uživanje u vožnji imati koristi od ovih novih razvoja.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring