Drugi redizajn za BMW Serije 3

BMW je obezbedio svom prodajnom hitu još jedno ažuriranje. 2019. godine je na tržište stigla aktuelna serija 3 sa kodom G20/G21, a 2022. godine je usledio veliki facelift, interno nazvan LCI. Sada dolazi još jedna dorada modela, koja se više fokusira na unutrašnje vrednosti. U fokusu ovog ažuriranja serije 3 manje je spoljašnji dizajn, jer ovde sve uglavnom ostaje isto.

U centru pažnje je pre svega veći električni domet za PHEV modele, nova podešavanja ogibljenja i digitalizacija. Početak prodaje obnovljene BMW serije 3 i limuzine i karavana planiran je za jul 2024. Uz pomoć ovog ažuriranja, popularna serija sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem biće u programu još nekoliko godina, uprkos potpuno električnoj “Novoj Klasi”, koja će verovatno kao limuzina u formatu serije 3 stići 2026. godine.

BMW Serije 3 G20/G21

U eksterijeru, nisu potrebne slike pre i posle da bi se uočili novi detalji. Činjenice su sledeće: nema promena. Potencijalni kupci Serije 3 mogu da biraju između dve nove spoljne boje. Za početak prodaje dostupne su “Arctic Race Blue metallic” i “Fire Red metallic”. Takođe, novi 19-inčni aluminijumski točkovi dostupni su uz M-Sport paket – i to je to.

U unutrašnjosti je situacija malo bogatija. BMW obećava novi sportski kožni volan sa standardnim ručicama za menjanje brzina. Ventilacioni otvori i ambijentalno osvetljenje je takođe novo, kao i tapacirung sedišta i vrata.

BMW Serije 3 G20/G21

Asistenti poput upozorenja na sudar spreda, asistenta za brzinu i senzora za parkiranje već su bili uključeni u facelift iz 2022. godine. Kamera za vožnju unazad, asistent za vožnju unazad i cloud-based navigacioni sistem sada su takođe deo standardne opreme. Asistenta za održavanje sredine trake, aktivnu kontrolu brzine sa funkcijom Stop & Go, kao i Park-Asistenta-Plus, kupci serije 3 mogu dobiti opcionalno.

Uvođenjem iDrive 8.5, kompanija nastavlja sa smanjenjem broja fizičkih tastera, fokusirajući se na glasovne komande i dodirnu funkciju preko ekrana. Novi početni ekran sa vertikalno raspoređenim widgetima je na jednoj ravni. Brzi pristup omogućava direktan izbor funkcija bez prelaska u podmenije. Traka menija na donjem delu kontrolnog ekrana pruža direktan pristup funkcijama klime. Opcionalno, BMW nudi Head-Up Display i “Augmented View”.

BMW Serije 3 G20/G21

Što se motora tiče, konvencionalni motori sa unutrašnjim sagorevanjem ostaju nepromenjeni. Još od velikog facelifta 2022, redni šestocilindrični benzinski motor i svi dizel motori imaju tehnologiju lakog hibrida. Njihov 48-voltni starter-generator proizvodi dodatnu snagu od 8 kW/11 KS. Takođe, manuelni menjač više nije dostupan.

Plug-in hibridni modeli se odlikuju dodatno optimizovanom efikasnošću i znatno povećanim električnim dometom. Ponuda se sada fokusira na BMW 330e, koji su dostupni i sa klasičnim zadnjim pogonom i sa pogonom na sva četiri točka. Njihova pogonska tehnologija se sastoji od četvorocilindričnog benzinskog motora i električnog motora integrisanog u osmostepeni Steptronic menjač, koji zajedno proizvode sistemsku snagu od 215 kW (292 KS).

BMW Serije 3 G20/G21

Novost je visokonaponska baterija iz pete generacije BMW eDrive tehnologije. Uz nepromenjen prostor koji zauzima, sada je dostupan gotovo dvostruko veći korisni kapacitet od 19,5 kWh. Rezultat su značajno povećani električni dometi do 101 kilometar prema WLTP standardima.

Ovo su ujedno prvi plug-in hibridni modeli BMW-a sa novom jedinicom za punjenje za trofazno naizmenično punjenje sa povećanom snagom do 11 kW. Visokonaponska baterija se tako može napuniti od nule do 100 posto za 2 sata i 15 minuta.

Za sve BMW modele serije 3 biće dostupno čvršće povezivanje zadnjih amortizera sa karoserijom. Ovo optimizuje preciznost i stabilnost, kao i akustični profil pri udarcima na putu.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring