Porsche 911 prvi put elektrifikovan

Diskusija traje godinama i dovodi čistunce među ljubiteljima modela 911 do ivice očaja: 911 hibrid? Elektrifikacija plus dodatna masa u sportskoj ikoni? Nezamislivo, neizvodljivo!

Ali, krenimo od početka: Ono što vidite je veliki facelift modela 911 na sredini njegovog životnog ciklusa. To je 992.2, kako kažu iz Zuffenhausena. Čak je i 3,0-litarski biturbo bokser u osnovnom Carrera modelu unapređen, sada daje više snage jer kod Porsche modela uvek mora biti više snage. Zahvaljujući turbo punjačima iz starog GTS-a i hladnjaku vazduha sa Turba, sada daje 394 KS umesto prethodnih 385 KS. Obrtni moment ostaje na maksimalnih 450 Nm. 0-100 km/h za 4,1 sekundu (3,9 sa Sport-Chrono paketom) i maksimalna brzina od 294 km/h su poboljšanja od 0,1 sekunde i 1 km/h.

Porsche 911

Oči sveta sportskih automobila su jasno usmerene na novi 911 GTS. Porsche je izabrao tri popularna slova za ovu prekretnicu modela 911. Novi GTS je prvi 911 sa hibridnim pogonom. Međutim, jasno je da ovde nije reč o što nižoj potrošnji goriva. Potreban je bio agregat koji zadovoljava Euro 7 standarde, i to je ovde slučaj. Srce tzv. T-Hybrid sistema je novorazvijeni šestocilindrični bokser sa zapreminom od 3,6 litara. Da, nema downsizinga. Elektrifikacija nam ovde donosi 0,6 litara više. Povećan prečnik cilindra od 97 milimetara i povećan hod od 81 milimetra omogućavaju to.

Motor ima VarioCam podešavanje bregastog vratila i upravljanje ventilima sa rol valjcima. Održava idealan odnos smeše goriva i vazduha (Lambda = 1) preko celog opsega rada. Toliko o osnovama.

Porsche 911

Prava ludnica počinje kada vidimo koliko je Porsche pametno elektrifikovao agregat. S jedne strane, T-Hybrid sistem ima novorazvijeni električni turbo punjač izduvnih gasova. Integrisani E-motor, smešten između kompresorskog i turbinskog točka, brzo dovodi punjač do optimalnog broja obrtaja. Tako se momentalno stvara pritisak punjenja. E-motor u turbo punjaču izduvnih gasova istovremeno radi kao generator. Generiše do 11 kW (15 KS) električne snage. Ova energija se izvlači iz izduvnih gasova. Električni turbo punjač bez vejst-gejta omogućava upotrebu samo jednog turbo punjača umesto dosadašnja dva.

Porsche 911

Drugi elektromotor (sinhrona mašina sa permanentnim magnetom) nalazi se u novom osmostepenom PDK menjaču sa dvostrukim kvačilom. Pomaže bokser motoru od praznog hoda sa pogonskim momentom do 150 Nm i pruža snagu do 40 kW.

Oba elektromotora su povezana sa visokonaponskom baterijom koja veličinom i težinom odgovara konvencionalnoj 12-voltnoj starter bateriji. Međutim, ona skladišti do 1,9 kWh energije (bruto) i radi sa naponom od 400 volti. Da bi se uštedela težina, Porsche koristi 12-V bateriju kao laganu litijum-jonsku bateriju.

Zahvaljujući 400-voltnom sistemu, klima kompresor se može električno pokretati, čime se eliminiše pogonski kaiš, a samim tim i gubici. Ovo čini novi bokser sa 3,6 litara vrlo kompaktim. To stvara prostor iznad agregata za DC-DC pretvarač.

Porsche 911

Bez električne pomoći, benzinski motor proizvodi 485 KS i 570 Nm obrtnog momenta. Sistem ukupno proizvodi 541 KS i 610 Nm. To je 61 KS i 40 Nm više nego prethodni 911 GTS. U ubrzanju, novi model će nadmašiti stari pre svega u startnoj fazi. Performanse su gotovo na nivou 911 Turbo. Ubrzanje od 0-100 km/h za 3,0 sekunde i maksimalna brzina od 312 km/h. To je poboljšanje od 0,4 sekunde i 1 km/h.

Naravno, važna je težina novog hibridnog 911. Porsche je uspeo da povećanje mase bude minimalno, od svega 50 kilograma. Tako prvi elektrifikovani Porsche 911 ima masu od 1.595 kilograma.

Porsche 911

U novom Hybrid-GTS-u, upravljanje zadnjom osovinom je sada po prvi put standardno. Porsche je integrisao PDCC sistem stabilizacije naginjanja u visokonaponski sistem Performance-Hybrida. Ovo omogućava elektrohidrauličko upravljanje, što čini sistem još fleksibilnijim i preciznijim. Adaptivno PASM sportsko ogibljenje u GTS-u je kao i uvek spušteno za 10 mm.

Prvi put dostupni su točkovi sa ugljeničnim lopaticama, koji smanjuju otpor vazduha i tako povećavaju efikasnost. 911 Carrera GTS modeli imaju zadnje točkove od 21 inča sa širinom od 11,5 inča i gumama dimenzija 315/30 ZR 21. Napred su gume dimenzija 245/35 ZR 20 na točkovima širine 8,5 inča.

Porsche 911

Na osnovnom modelu, treba malo bolje pogledati da bi se primetile promene. Postoje novi dizajnirani branici, a sada Porsche integriše sve funkcije svetala u far, stvarajući prostor za veće usisnike vazduha u braniku.

Mnogo je upečatljiviji izgled elektrifikovanog 911 GTS. Prednji branik sada ima pet vidljivih, aktivnih klapni za hlađenje vazduha i po jednu dodatnu nevidljivu klapnu sa svake strane. Ovo izgleda pomalo neobično. Takođe, po prvi put dolaze adaptivni prednji difuzori, koji se kontrolišu zajedno sa klapnama za hlađenje vazduha.

Vozači koji prelaze iz starog 992 modela neće morati da se previše navikavaju kada sednu u obnovljeni model. Tu je i start dugme – naravno levo od volana. Takođe, pametni telefon se sada može bežično puniti u pregradi srednje konzole.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring