Toyota predstavila Prius 4 plug-in hybrid

Tojota je na Salonu automobila u Njujorku predstavila plag-in varijantu četvrte generacije hibridnog modela "prijus".

Tojota nastavlja tradiciju konstrukcije vozila sa produženim električnim radijusom. Ukratko rečeno, “plag-in” se od klasične verzije “prijusa” razlikuje po većem kapacitetu baterija, koje je moguće dopuniti pomoću spoljnog izvora električne struje.

A sada komplikovanija verzija priče. Za razliku od klasičnog “prijusa” koji ima nikl-metal hidridne baterije, “plag in” koristi litijum-jonske. Iako trenutno nisu objavljene fotografije, na osnovu video snimka sa prezentacije u Njujorku, možemo da zaključimo da je prtljažnik nešto manji zbog njihove veličine.

Klasični “prijus” svoje baterije puni isključivo u vožnji pomoći generatora koji pokreće benzinski motor, ili prilikom kočenja. “Plag-in” možete da priključite na električnu mrežu i tako napunite baterije, bez paljenja benzinca.

Auto magazin toyota prius 4 plug in hybrid

Šta je poenta “plag-in” hibrida? Želja konstruktora je da kupcima omoguće da automobilom pređu što veću razdaljinu koristeći isključivo električni motor. Konkretno, za novi model tojota navodi da je autonomija povećana na 50 kilometara, dok je maksimalna brzina “na struju” čak preko 130 km/h.

To je većini korisnika dovoljno da u toku jednog dana odu na posao potom svrate do prodavnice i vrate se kući, pri čemu mogu da se bez bojaznosti uključe i na auto-put i sve to koristeći samo elektro motore.

Da bi to postigli, za pokretanje se pored elektro motora, koristi i električni generator, tako da auto poseduje veću snagu električnih motora u odnosu na klasičnu verziju. Fabrika navodi da je prosečna potrošnja samo 1,4 litra benzina na 100 km puta.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring