Toyota predstavila prvi serijski automobil na vodonik!

Pred nama je jedan od automobila koji će se u budućnosti smatrati za prekretnicu u razvoju automobila. Tojota je predstavila model "mirai" koji za pogon svojih elektromotora koristi vodonik.

Bitka za nova goriva koja pokreću automobile vodi se decenijama. Vodonik je oduvek bio u žiži interesovanja konstruktora, kao gorivo koje može da pruži performanse i ekonomičnost uporediv sa konvencionalnim gorivima. Veliki problem sa vodonikom je što je vrlo komplikovan za skladištenje u automobilu. Zahtevao teške rezervoare i nisku temperaturu. Takođe, performanse tih automobila nisu bile adekvatne.

2016_Toyota_Fuel_Cell_Vehicle_033__mid

Nakon dvadeset godina razvoja, Tojota je uvela u serijsku proizvodnju prvi automobil na svetu koji koristi vodonik kao pogonsko gorivo. Iza jedne naizgled mirne vesti krije se revolucija! “Mirai” se trenutno prodaje na tržištu Azije, a već 2015. godine dolazi u Evropu. Da bi postigli tako nešto, Tojotini stručnjaci su neke stvari postavili na nekonvencionalan način. Za početak, oni su iz kombinacije u potpunosti izbacili motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Vodonik se koristi u gorivoj ćeliji kako bi se pravila električna energija. Ona pokreće relativno standardan ostatak električne pogonske grupe.

2016_Toyota_Fuel_Cell_Vehicle_006__mid

Dve boce za vodonik koje drže gas pod pritiskom od 700 bara nalaze se ispod poda vozila. U prednjem delu je goriva ćelija i ostatak sistema električnog vozila. Punjenje goriva je lako i traje svega tri minuta, što znači da je “mirai” prvi potpuno upotrebljivi električni auto na svetu.

2016_Toyota_Fuel_Cell_Vehicle_008__mid

Zahvaljujući pažljivo kreiranom pogonskom sistemu, “tojota mirai” je limuzina sa četvora vrata i prostranim prtljažnikom koji je u potpunosti uporediva sa današnjim klasičnim automobilima. Tojota sigurno nije srljala na tržiše, odnosno kompanija je sigurna da će broj stanica na kojima ćete moći da natočite vodonik biti u porastu u narednim godinama, jer pre svega od toga zavisi budućnost vodonočnih automobila. Budućnost je stigla, bravo Tojota.

2016_Toyota_Fuel_Cell_Vehicle_014__mid

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring