Auto magazin

Toyota predstavila prvi serijski automobil na vodonik!

Toyota predstavila prvi serijski automobil na vodonik!
21.11.2014.

Bitka za nova goriva koja pokreću automobile vodi se decenijama. Vodonik je oduvek bio u žiži interesovanja konstruktora, kao gorivo koje može da pruži performanse i ekonomičnost uporediv sa konvencionalnim gorivima. Veliki problem sa vodonikom je što je vrlo komplikovan za skladištenje u automobilu. Zahtevao teške rezervoare i nisku temperaturu. Takođe, performanse tih automobila nisu bile adekvatne.

2016_Toyota_Fuel_Cell_Vehicle_033__mid

Nakon dvadeset godina razvoja, Tojota je uvela u serijsku proizvodnju prvi automobil na svetu koji koristi vodonik kao pogonsko gorivo. Iza jedne naizgled mirne vesti krije se revolucija! “Mirai” se trenutno prodaje na tržištu Azije, a već 2015. godine dolazi u Evropu. Da bi postigli tako nešto, Tojotini stručnjaci su neke stvari postavili na nekonvencionalan način. Za početak, oni su iz kombinacije u potpunosti izbacili motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Vodonik se koristi u gorivoj ćeliji kako bi se pravila električna energija. Ona pokreće relativno standardan ostatak električne pogonske grupe.

2016_Toyota_Fuel_Cell_Vehicle_006__mid

Dve boce za vodonik koje drže gas pod pritiskom od 700 bara nalaze se ispod poda vozila. U prednjem delu je goriva ćelija i ostatak sistema električnog vozila. Punjenje goriva je lako i traje svega tri minuta, što znači da je “mirai” prvi potpuno upotrebljivi električni auto na svetu.

2016_Toyota_Fuel_Cell_Vehicle_008__mid

Zahvaljujući pažljivo kreiranom pogonskom sistemu, “tojota mirai” je limuzina sa četvora vrata i prostranim prtljažnikom koji je u potpunosti uporediva sa današnjim klasičnim automobilima. Tojota sigurno nije srljala na tržiše, odnosno kompanija je sigurna da će broj stanica na kojima ćete moći da natočite vodonik biti u porastu u narednim godinama, jer pre svega od toga zavisi budućnost vodonočnih automobila. Budućnost je stigla, bravo Tojota.

2016_Toyota_Fuel_Cell_Vehicle_014__mid

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Kakav interesantan ditajn. Citroen u poslednje vreme rastura sa izgledom svojih modela. Kao što je [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Preuzmite Auto magazin za android