Toyota RAV4 slavi 30. rođendan

Toyota RAV4, pionir SUV klase, slavi svoj 30. rođendan. 1994. godine, Toyota je predstavila RAV4 na sajmu automobila u Ženevi, u vreme kada SUV-ovi još nisu bili široko poznati. Naziv RAV4 je skraćenica za “Recreational Active Vehicle with 4-wheel drive” ili “Robust Accurate Vehicle with 4-wheel drive”, iako nisu svi modeli RAV4 dolazili sa pogonom na sva četiri točka.

Ideje za RAV4 prvi put su predstavljene na Tokyo Motor Show-u 1989. godine. Iako je to bila samo dizajnerska studija, koja nije bila detaljna kao što bi bilo potrebno za stvarni razvojni model, javnost je bila toliko oduševljena da je projekat dobio zeleno svetlo 1991. godine i razvoj je mogao da počne.

Toyota RAV4

U ranu jesen 1994. godine, model se pojavljuje na ulicama i od samog početka dobija ogromno pozitivne reakcije medija i kupaca. Viša pozicija sedenja pruža bolju preglednost i time osećaj bezbednosti. Toyota kombinuje dobre off-road sposobnosti sa agilnim i udobnim voznim karakteristikama na putu, što razlikuje RAV4 od klasičnih terenaca.

Toyota RAV4

Prva generacija (1994–2000)

Dizajneri Toyote su za prvi RAV4 osmislili hrabar novi izgled, sa upečatljivim krivinama i jedinstvenim linijama. Rezervni točak montiran na zadnjem delu vozila ukazivao je na terenske sposobnosti RAV4, ali je vozilo bilo pogodno i za urbanu sredinu: prvi RAV4 je bio kompaktni trovratni model dužine samo 3,69 metara. Pokretao ga je motor od 129 KS, zapremine 2,0 litra, sa stalnim pogonom na sva četiri točka.

Toyota RAV4

Inovacije su uključivale laganu monokok šasiju i nezavisno zadnje oslanjanje. Visoka pozicija sedenja omogućavala je bolju preglednost, a zahvaljujući kompaktnim dimenzijama, vozilo je bilo lako za manevrisanje. Agilne vozačke karakteristike i udobnost više su podsećali na kompaktni hečbek model nego na vozilo sa pogonom na sva četiri točka.

Toyota RAV4

Ponuda je proširena 1996. godine petovratnom verzijom dužine 4,1 metra i opcijom prednjeg pogona; takođe je uveden i trovratni model sa mekim krovom. 1997. godine, na odabranim tržištima, ponuđena je baterijsko-električna verzija sa prednjim pogonom. Ova verzija je imala skromnu snagu od 45 kW (63 KS), Nickel-Metal-Hidrid baterije smeštene u podu vozila i procenjenu autonomiju od oko 200 kilometara.

Toyota RAV4

Druga generacija (2000–2006)

Na osnovu iskustava stečenih sa prvom generacijom, početkom novog milenijuma započeta je druga generacija RAV4. Nova platforma i oslanjanje, kao i snažan pogon na sva četiri točka, poboljšali su vozačke karakteristike kako na putu, tako i van njega.

Funkcionalan i udoban enterijer unapređen je kvalitetnijim dizajnom, većim rasponom podešavanja sedišta i različitim konfiguracijama zadnjih sedišta.

Toyota RAV4

I trovratna i petovratna verzija su se neznatno produžile, za 5,5, odnosno 4 centimetra. Ponuda je obuhvatala dva benzinska motora: 1,8-litarski motor sa 123 KS i 2,0-litarski motor sa 150 KS. Pogon na sva četiri točka imao je centralni diferencijal sa blokadom, a opciono je bio dostupan i Torsen diferencijal na zadnjoj osovini. 2001. godine, RAV4 je po prvi put ponuđen i sa dizel motorom: 2,0-litarski D-4D sa snagom od 116 KS.

Toyota RAV4

Treća generacija (2006–2012)

Treća generacija donela je novi, kvalitetniji izgled i bazirala se na potpuno novoj platformi. Da bi se udovoljilo promenljivim zahtevima kupaca, model je bio dostupan samo kao petovratni i porastao je za značajnih 19 centimetara u dužinu. U SAD-u i drugim tržištima ponuđena je čak i verzija sa dugim međuosovinskim razmakom.

Toyota RAV4

Tehničke inovacije uključivale su novi sistem pogona na sva četiri točka sa elektronski upravljanom spojkom koja automatski radi u zavisnosti od brzine vozila, pozicije papučice gasa, ugla upravljanja i G-sila. Takođe, uvedeni su asistenti za spuštanje i kretanje uzbrdo. Ponuda motora proširena je sa četiri benzinska motora od 2,0 do 3,5 litara, kao i novim 2,2-litarskim dizel motorom.

Toyota RAV4

Četvrta generacija (2013–2018)

Za četvrtu generaciju RAV4, međuosovinski razmak je ujednačen širom sveta. Model je ponovo produžen za 23,5 centimetara u dužinu, što je povećalo zapreminu prtljažnika za 47%. Novo oslanjanje poboljšava udobnost vožnje i omogućava agilnije vozačke karakteristike bez gubitka stabilnosti. Sistem pogona na sva četiri točka koristi novi inteligentni Dynamic Torque Control System, kao i kontrolu krivina i sportski mod.

Toyota RAV4

Ponuda motora uključivala je 2,0 i 2,5-litarske benzinske motore, kao i 2,0 i 2,2-litarske dizel motore, pre nego što je 2016. godine uvedena potpuno hibridna verzija. Hibridna verzija ima ukupnu sistemsku snagu od 197 KS koja se na put prenosi pomoću elektronskog pogona na sva četiri točka E-Four.

Toyota RAV4

Peta generacija (2018–danas)

Peta generacija predstavljena je početkom 2019. godine u Evropi; godinu dana kasnije, RAV4 dostiže prekretnicu od deset miliona prodatih jedinica širom sveta. Aktuelni RAV4 je prvi SUV zasnovan na Toyota New Global Architecture platformi, koja se odlikuje niskim težištem, malom težinom i stabilnim vešanjem za izvanredno upravljanje i stabilnost.

Toyota RAV4

U Zapadnoj Evropi, RAV4 se sada nudi isključivo kao hibrid. Četvrta generacija Toyota-hibridne tehnologije u kombinaciji sa novim 2,5-litarskim Dynamic-Force hibridnim motorom donosi značajna poboljšanja u performansama, odzivu i efikasnosti. Kao dodatna tehnička inovacija, 2020. godine uvodi se prvi RAV4 plug-in hibrid sa 75 kilometara potpuno električne autonomije prema WLTP standardu.

Toyota RAV4

Globalni uspeh

RAV4 se razvio u pravi prodajni hit širom sveta. Tokom 2018. i 2019. godine, bio je najprodavaniji SUV model na svetu, a krajem 2023. godine dostigao je prekretnicu od 14 miliona prodatih jedinica širom sveta, od čega više od 2,5 miliona u Evropi. Najveća tržišta su Francuska, Italija, Poljska, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring