U srcu Le Buržea: Dacia Manifesto

Pametna rešenja, život u skladu s prirodom i racionalno trošenje para na tehnologiju, samo su neki od principa nove strategije brenda Dacia

Pariz, Francuska

Od našeg specijalnog izveštača

Aleksandar Bursać

Dacia Manifesto

Sve je počelo pre dvadeset meseci. Renault je tada predstavio „Renoluciju“, korporativni strateški plan za svaki brend u okviru grupacije.

Cilj za marku Dačija je bio jasan: da (p)ostane sinonim za pristupačnu mobilnost, ali bez odricanja osnovnih potreba kupaca.

Dacia Manifesto

Do tada, Dacia je imala imidž niskobudžetnog brenda. Sada se situacija menja, što potvrđuje i događaj kom smo prisustvovali u predgrađu Pariza, čuvenom Le Buržeu.

Francuzi su okupili evropske novinare kako bi potvrdili novu strategiju brenda, koja je itekako očigledna na aktuelnim modelima.

Dacia Manifesto
Dacia Bigster

Cilj je da se poradi na privlačnosti i atraktivnosti a da se pritom zadrži najbolji odnos cene i kvaliteta.

Deo strategije je i to što je poslednjih meseci Dacia menjala svoj vizuelni identitet, logotip, izgled prodajnih salona…

Dacia Manifesto

Ipak, najvažnije je ono što kupac dobija; to su neophodni elementi bez kojih se ne može, bez trošenja para na nepotrebne komade opreme koje će retko ili ih možda uopšte neće koristiti.

Dacia navodi da su među takvim primerima veliki skupi displeji, koji su jednostavno zamenjeni mobilnim telefonom korisnika.

S druge strane, bez klima-uređaja danas se ne može, a pre 18 godina nije bio na listi neophodne opreme.

Dacia Manifesto

Pri svemu tome, akcenat je na prilagođavanju automobila svima onima koji uživaju u prirodi, željni su slobode i jednostavnih užitaka i izbegavaju prekomernu potrošnju.

Da bi demonstrirali kakve su im namere, konstruktori Dačije napravili su auto koji neće ući u serijsku proizvodnju, ali će pokazati sve ono za šta se brend zalaže.

U ogromnoj hali dočekala nas je kompletna gama Dačije, sa potpuno novim logotipima i atraktivnom pastelnom zelenom bojom.

Dacia Manifesto

Nasuprot njima, stajao je Bigster, prototip predstavljen pre skoro dve godine, koji će poslužiti kao osnova za sledeći model brenda.

Po dimenzijama trebalo da bude pozicioniran iznad „dastera“. Ipak, on nije glavna zvezda događaja pod nazivom Dacia Manifest, ali je svakako veoma bitan učesnik.

Posle uvodnog govora čelnih ljudi Dačije, otkriven je „manifesto“, koncept automobil koji je zapravo „laboratorija“ na točkovima za testiranje inovativnih rešenja koja će se ugrađivati u buduće modele.

Dacia Manifesto

Auto stvarno izgleda više nego atraktivno, počevši od guma bez vazduha, pa do ekoloških materijala.

Na primer, dobar deo enterijera obložen je materijalom sličnim pluti, a tu su i specifična sedišta čije su presvlake, zapravo, vreće za spavanje.

Veliki deo karoserije koncepta Manifesto je izrađen od recikliranog materijala „Starkle“ sa „pegastim” efektom, proizvedenog od obrađenih polimera.

Dacia Manifesto

Putnici su u direktnom kontaktu sa okolinom, što znači da na vozilu nema vrata, prozora kao ni vetrobranskog stakla! Jednostavno, u potpunosti su uronjeni u prirodu.

Tu je i „Bring-Your-Own-Device“ koncept (Ponesi svoj uređaj), koji omogućava putnicima da u potpunosti integrišu svoj pametni telefon u vozilo i povežu ga sa putnim računarom.

Ovaj sistem je već dostupan u nekoliko modela marke i dodatno će nastaviti da se razvija u budućnosti.

Dacia Manifesto

Konceptni automobil Manifesto uvodi još jednu revolucionarnu funkciju koja će se ugrađivati u buduće modele: „YouClip“, krajnje jednostavan sistem za bezbedno pričvršćivanje niza praktične i modularne opreme.

A s obzirom da kod Dačije „cool” i „praktično” često idu ruku pod ruku, putnicima će na raspolaganju biti i prednja svetla koje se mogu odvojiti od automobila i upotrebljavati kao snažna ručna svetiljka.

Dacia Manifesto

Namenska i mobilna baterija puni se preko obične utičnice, pretvarajući konceptno vozilo u izvor električne energije za aktivnosti na otvorenom.

Auto ima sve prednosti terenca, uključujući i pogon na sva četiri točka, ozbiljno odstojanje od tla, velike točkove i karoseriju koja odoleva i najzahtjevnijim terenima.

Dacia Manifesto

Osim toga je vodootporan: njegova unutrašnjost se može očistiti mlazom vode. Krovni nosači mogu prevesti sve vrste tereta, s obzirom da se njihove prečke mogu konfigurisati na različite načine.

Dačija svoje inovativne modularne krovne nosače već primenjuje na Sanderu Stepway i Joggeru, a uskoro će postati dostupni i na Dusteru.

Dacia Manifesto

Odmah posle premijere Dacie Manifesto, za novinare su organizovane radionice, u kojima su mogli da se upoznaju sa postojećim racionalnim rešenjima na aktuelnim „dačijama“.

Zahvaljujući njima, omogućena je niža cena vozila, a niži su i troškovi eksploatacije.

Dacia Manifesto

Prva radionica pokazala je da velike uštede u pogledu odsustva displeja multimedije itekako znače za budžet, ali da ne uskraćuju uživanje u svemu onome što ovakvi displeji inače nude.

Konstruktori zaista sjajnog rešenja pojasnili su nam prednosti koje donosi upotreba mobilnog telefona.

Pre svega, na sredini komandne table postavljen je specijalni nosač, u koji se telefon postavlja u horizontalnom položaju.

Dacia Manifesto

Preko blutut konekcije se povezuje sa automobilom, i tada se pretvara u pravu multimediju sa svim neophodnim mogućnostima.

Na primer, mogu da se prate informacije sa putnog računara, da se koristi za slušanje muzike i telefoniranje, kao i da se uštedi na GPS uređaju i mapama.

Ovako, vozač može da koristi mape po želji sa svog telefona i da sluša onlajn servise uz povezivanje preko sistema ozvučenja automobila.

Dacia Manifesto

Naravno, i dalje je u upotrebi stari dobri USB konektor za slušanje muzike sa fleš memorija.

Na prvoj radionici prikazan nam je još i čuveni sistem krovnih šina koje mogu da se zarotiraju za 90 stepeni, čime se štedi na kupovini nosača za kofere, skije…

Kao što smo već pomenuli, uskoro će ih dobiti i Duster, a radi se i na unapređenju ove ideje.

Dacia Manifesto

Druga radionica je pokazala koliko je Dacia posvećena boravku u prirodi. Tako je za Jogger pripremljen dodatak sa kojim se ovaj povišeni karavan pretvara u kampersko vozilo.

Dacia Manifesto

Velika dužina unutrašnjeg prostora sa oborenim zadnjim sedištima omogućila je postavljanje ležaja.

Pri svemu tome, auto je povezan sa šatorom, tako da je Jogger postao zanimljiv izbor za sve one koji uživaju u aktivnom životu u prirodi.

Dacia Manifesto

Komplet za kampovanje će biti dostupan u prodaji od 2023. godine. I omogućiće postavljanje duplog ležaja za samo nekoliko minuta, bez potrebe da vadite stvari iz prtljažnika.

Dacia Manifesto

Treća radionica nam je potvrdila da je brend posvećen proverenim rešenjima u smislu alternativnih pogona.

Osim što nudi najjeftiniji model sa električnim pogonom u Evropi, za sve one koji bi da uštede tokom eksploatacije ali i da ekološki budu korektni, namenjen je pogon na tečni naftni gas.

Do sada je kupcima isporučeno preko pola miliona primeraka vozila koje pokreće ovo alternativno gorivo, a samo u prvoj polovini 2022. godine svaka treća „dačija“ je bila opremljena TNG uređajem.

Dacia Manifesto

Dakle, umesto skupih tehnologija za smanjenje emisije izduvnih gasova, primenjeno je ovo već provereno rešenje.

Široka primena recikliranih materijala je još jedan u nizu prioriteta. Na primer, „daster“ ima čak 12 posto plastičnih delova dobijenih u reciklaži.

Cilj je da se u sledećoj generaciji dostigne 20 posto, a u potpunosti je izbačen i hrom, baš iz ekoloških razloga.

Dacia Manifesto

Na kraju, četvrta radionica nam je demonstrirala rad na korisničkom iskustvu. Proizvođač želi da uvede aplikaciju proširene stvarnosti, sa kojom bi kupci virtuelno mogli da sagledaju sve ono što ih zanima, bez odlaska u salon.

Dacia Manifesto

Verujemo da će ovo moći da pomogne u prikazivanju različitih verzija koje možda nisu fizički dostupne u salonu, ali sumnjamo da će u potpunosti moći da zamene upoznavanje sa vozilom i percipiranje doživljenog kvaliteta i formiranje opšteg utiska.

Dacia Manifesto

Buduću strategiju brenda možda najbolje opisuju reči Denija Le Vo, glavnog direktora Dačije, koji kaže da novi kupci teže razumnom i odgovornom društvu, i da ih privlače automobili koji imaju ono što je zaista važno, bez jeftinih trikova i preteranih troškova u projektovanju i dizajnu.

Dacia Manifesto

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring