Unapređen Merecedes-Benz G-Klasse

Na tržištu su ostale samo dve ikone terenskih vozila: Toyota Land Cruiser i Mercedes-Benz G-Klasa. Dok je Toyota dobio novi retro izgled, G-Klasa ostaje verna svom prepoznatljivom dizajnu. Ipak, ispod haube se dešava dosta promena.

Njihov prepoznatljiv, uglast oblik je zaštitni znak Mercedes G-Klase. Čak i tokom najnovijeg razvoja, dizajn ostaje veoma sličan. Tipični detalji i dalje su prisutni, kao što su markantne ručke na vratima i karakterističan zvuk zaključavanja, robustna spoljna zaštita, izložena rezervna guma na zadnjim vratima i dodatni pokazivači pravca.

mercedes-amg-g-63

Novi kuler ima četiri horizontalne letvice umesto prethodnih tri. Pored toga, prednji i zadnji branici su redizajnirani, pri čemu su prednji dobili novu mrežastu strukturu. Pozicija kamere za vožnju unazad je promenjena i sada se nalazi u sredini branika iznad držača registarske tablice. U slučaju da se zaprlja tokom vožnje, postoji prskalica za vodu sa strane kamere koja se aktivira prilikom aktivacije zadnjeg brisača.

mercedes-amg-g-63

Osim toga, konvencionalni modeli preuzimaju neke elemente koji su razvijeni za prvi potpuno električni varijantu ovog terenca. Konkretno, nova obloga A stubova i spojler na krovnoj lajsni, kao i novi izolacioni materijali, doprinose poboljšanoj aerodinamici i većem udobnosti u vožnji. Evo kako se nova Mercedes G-Klasa upoređuje sa starim modelom:

Nova vozila dolaze serijski sa aerodinamički optimizovanim aluminijumskim točkovima od 45,7 centimetara (18 inča) u dizajnu sa 5 dvostrukih krakova i LED svetlosnim jedinicama visoke performanse. Nova boja karoserije koja je dostupna je metalik sodalit plava. Pored toga, dostupni su i novi dizajni felni u veličinama od 45,7 do 50,8 centimetara (18 do 20 inča).

mercedes-amg-g-63

Sa “PROFESSIONAL Line Exterieur”, kupci mogu naglasiti terenski karakter svoje G-Klase. Paket uključuje mreže zaštite farova, prskalice za blato i gume za sve terene od 45,7 centimetara (18 inča). Sa druge strane, postoji “Exclusive Line” ili “AMG Line” za elegantniji i sportski izgled.

Naravno, tu je i novi Mercedes-AMG G 63. Ekskluzivno za ovaj vrhunski model, dostupna je boja karoserije MANUFAKTUR hiper plava magno. Njegov prednji deo karakteriše novi AMG specifični branik sa po tri vertikalne letvice ispred usisnika za vazduh. Dodatno, ugrađeni su umeci od nerđajućeg čelika u braniku.

mercedes-amg-g-63

Adaptivna MULTIBEAM LED svetla su standardna oprema. Zahvaljujući pametnim funkcijama osvetljenja, ona osvetljavaju put na odgovarajući način i reaguju na trenutnu saobraćajnu situaciju pomoću 84 pojedinačno kontrolisane visokoosvetljive LED diode. Zadnja svetla su izrađena u LED tehnologiji.

Mnogi dizajnerski elementi eksterijera mogu se pronaći i u unutrašnjosti. Na primer, bočne ventilacione rešetke koje oponašaju oblik prednjih svetala i sada su dostupne sa osvetljenjem. Takođe, tipična ručka na suvozačkoj strani i prekidači za tri diferencijalne brave ostaju centralni elementi u novom dizajniranom centru za upravljanje terenskim vožnjama.

mercedes-amg-g-63

Multifunkcionalni volan aktuelne generacije sa touch-panelima standardno je presvučen Nappa kožom. Na zahtev, enterijer nove G-Klase može se nadograditi dodatnim komforom. Ovo uključuje temperirane držače za piće, bežični sistem punjenja mobilnih uređaja i MBUX High-End zabavu za zadnje sedište. Ova zabava obuhvata dva potpuno integrisana dodirna ekrana sa dijagonalom od 29,5 centimetara (11,6 inča).

Boja karoserije, okvir rezervnog točka, presvlake sedišta, ukrasni šavovi, instrument tabla i još mnogo toga: Program individualizacije MANUFAKTUR omogućava vlasnicima da svoju G-Klasu učine jedinstvenom. Prilikom odabira ekskluzivnih kombinacija boja, individualnih kontrasta i materijala, mogu koristiti gotovo neograničene mogućnosti. Naravno, pod pretpostavkom da novac nije prepreka…

mercedes-amg-g-63

Prvi put u svim modelima na raspolaganju je infotainment sistem MBUX (Mercedes-Benz User Experience) sa vozačkim i medijskim ekranom od 31,2 centimetra (12,3 inča) i touch-screen kontrolama. Integracija pametnih telefona omogućava bežično povezivanje mobilnog telefona sa multimedijalnim sistemom putem Android Auto Wireless-a ili Apple CarPlay-a.

MBUX proširena stvarnost za navigaciju takođe je standardna oprema nove G-Klase. Sistem prikazuje grafičke navigacione i saobraćajne informacije u live slikama na medijskom ekranu. Takođe, sistem pomaže na semaforima: prikazuje trenutnu fazu semafora i pomaže kod ograničene vidljivosti na signal.

mercedes-amg-g-63

MBUX donosi i govornog asistenta koji može učiti i prilagoditi se novoj G-Klasi. Određene akcije sada se mogu pokrenuti bez aktivacione fraze “Hey Mercedes”. Takođe, govorni asistent ima oko 20 komandi, koje su ekskluzivno razvijene za upotrebu u novoj G-Klasi.

Terenska ikona i dalje se oslanja na dokazanu konstrukciju sa ramom, tri mehaničke diferencijalne brave i kombinaciju nezavisnog vešanja sa dvostrukim prečkama na prednjoj osovini i čvrstom zadnjom osovinom. Velika razdaljina od tla i dugi hodu amortizera osnova su za terenske sposobnosti.

mercedes-amg-g-63

Neki od ključnih parametara su:

– Do 100 % sposobnost penjanja uz odgovarajući teren
– Razdaljina od tla između osovina od najmanje 241 mm
– Maksimalna dubina vode od 70 cm kod prelaska kroz vodu i blato
– Stabilnost pri nagibima do 35°
– Uglovi prilaza od 31° napred i 30° nazad (bez vučne kuke)
– Ugao rama od 26°

Nova G-Klasa dolazi serijski sa adaptivnim vešanjem koje je u prethodnim modelima bilo dostupno samo opcionalno uz doplatu. Prema Mercedesu, ovi amortizeri još bolje izjednačavaju neravnine na putu i izdržavaju znatno veće sile prigušenja od pasivnih amortizera.

mercedes-amg-g-63

Sistem za stabilizaciju nagiba i uvijanja kontinuirano reguliše osjetljivost amortizera u skladu sa situacijom vožnje i automatski smanjuje pokrete karoserije. Različiti delovi adaptivnih amortizera prilagođeni su ekstremnim opterećenjima poput talasa, vožnje kroz vodu, udara kamenja i prljavštine.

Poznato elektromehaničko upravljanje zupčastiom letvom standardno je ugrađeno. Električna parking kočnica je takođe standardna oprema. Na prednjoj osovini koriste se kočioni diskovi prečnika 354 milimetara i debljine 32 milimetara. Na zadnjoj osovini, prečnik je 345 milimetara, a debljina 22 milimetra.

mercedes-amg-g-63

Preko offroad menija na centralnom ekranu može se aktivirati funkcija “Transparentna hauba”. Uz pomoć 360-stepeni kamere, ova funkcija omogućava virtuelni pogled ispred vozila. Za ovaj prikaz, vozilo koristi slike sa prednje kamere i dve spoljne kamere retrovizora. Ova funkcija pomaže da se optimalno procene brda, kosine i udubljenja kada su oni van vidnog polja prednjeg stakla zbog prevelikog ugla.

Distributivni menjač je podešen tako da 40 procenata obrtnog momenta prenosi na prednju osovinu, a 60 procenata na zadnju osovinu. Kroz terensku redukciju, obrtni momenti na pogonskim točkovima prilikom vožnje van asfalta značajno se povećavaju. Istovremeno, maksimalna brzina se smanjuje, a vučna snaga se povećava.

mercedes-amg-g-63

Terenska redukcija se može aktivirati u modu prenosa “N” preko prekidača za LOW RANGE do brzine od 40 km/h. Tada se prenosni odnos distributivnog menjača menja sa 1,00 u HIGH RANGE-u na 2,93. Promena sa LOW RANGE na HIGH RANGE je moguća do 70 km/h.

Inteligentna lamelna spojnica osigurava da nova G-Klasa ostane dugotrajno upravljiva. Funkcioniše kao automatski regulisano blokirajuće diferencijalno kvačilo i reguliše ponašanje vozila tokom vožnje. Prebacuje se na fiksno blokiranje sa stopostotnim efektom blokade kada se prekidač za blokadu u srednjem diferencijalu aktivira.

mercedes-amg-g-63

Blokade na prednjem i zadnjem diferencijalu izvedene su kao normalne diferencijalne blokade sa stopostotnim efektom blokade. Deluju isključivo elektromehanički i potpuno su povezane. Sve blokade mogu se pojedinačno aktivirati tokom vožnje kako u LOW RANGE tako i u HIGH RANGE modu. Vozilo se automatski prebacuje u offroad program “Rock” prilikom aktiviranja blokada. Na prekidačima za tri diferencijalne blokade vozači u svakom trenutku mogu videti koje su blokade aktivirane.

Paleta motora nove G-Klase je potpuno elektrifikovana: kao blagi hibridi sa integrisanim starter-generatorom (ISG) i 48-voltnom elektroinstalacijom trebali bi da pruže povećanu snagu uz istovremeno smanjenje potrošnje goriva, kao i poboljšan odziv i udobnost. Pored novog Mercedes-AMG G 63, dostupni su novi G 500 i novi G 450 d.

mercedes-amg-g-63

U budućem Mercedes G 500 koristi se 3,0-litarski redni šestocilindrični motor sa dvostrukim punjenjem turbopunjačem i električnim dodatnim kompresorom. Benzinac isporučuje 330 kW (449 KS) i dostavlja maksimalni obrtni moment od 560 Nm. ISG privremeno pruža dodatnih 15 kW (20 KS) snage i 200 Nm obrtnog momenta. Takođe napaja 48-voltnu elektroinstalaciju.

Paletu motora upotpunjuje šestocilindarski dizel motor u novom Mercedes-Benz G 450 d. Ovaj agregat isporučuje 270 kW (+15 kW) (367 KS + 20 KS). Obrtni moment iznosi 750 (+200) Nm.

mercedes-amg-g-63

Za prenos snage zadužen je automatski menjač sa konvertorom obrtnog momenta 9G-TRONIC. Takođe su novi brojni dodatni sistemi pomoći, poput aktivnog asistenta za upravljanje.

U novom Mercedes-AMG G 63 koristi se pouzdani 4,0-litarski V8 biturbo motor. Isporuke su 430 kW (585 KS) i dostavlja maksimalni obrtni moment od 850 Nm. Nova je kombinacija sa 48-voltnom tehnologijom i integrisanim starter-generatorom (ISG). Ova elektrifikacija pruža privremenu dodatnu snagu od 15 kW (20 KS) i 200 Nm obrtnog momenta.

mercedes-amg-g-63

Za ubrzanje od 0 do 100 km/h, novom Mercedes-AMG G 63 treba samo 4,4 sekunde. Dinamično kretanje doseže do ograničene maksimalne brzine od 220 km/h. U kombinaciji sa opcionalnim AMG Performance paketom, dostupno je 240 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,3 sekunde.

Kasnije će prva potpuno električna verzija G-Klase upotpuniti portfelj modela. Verovatno će se zvati EQG.

mercedes-amg-g-63

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring