Da li ste čuli za Alfa Romeo 90?

U prvoj polovini 1980-ih godina, državni koncern Alfa Romeo se nalazi u krizi. To se vidi i na mnogim automobilima u modelnom programu. Jedan primer je neuspešni Alfa 90. “Novanta” se proizvodi samo nešto više od tri godine.

Alfa Romeo 90 je predstavljena pre tačno  40 godina. Zamenjuje Alfettu koja se proizvodila od marta 1972. Kao i Alfetta, i Alfa 90 ima transaxle pogon sa petostepenim menjačem. Karoserija se pravi kod Bertonea, a nedavno preminuli Marcello Gandini nema nikakav udeo u dizajnu. Karakteriše je jednostavna siva plastična maska, banalne linije i pomerena pozicija registarske tablice pozadi, koja čini zadnji deo neharmoničnim. Određeni detalji poput zadnjeg dela podsećaju na Giuliettu iz 1977, ali mnogi posmatrači više vide veliku promenu Alfette.

Alfa Romeo 90

Na komentare javnosti da je 90 ništa drugo do redizajnirana Alfetta, firma odgovara više ili manje ubedljivo, da je Bertone zamenio 70 odsto lima starog modela.

Italijanska karoserijska radionica Carrozzeria Marazzi 1985. godine predstavlja karavan na osnovu Alfe 90. Serijska proizvodnja nije realizovana. Zadnja svetla su preuzeta sa Fiata Uno.

Alfa Romeo 90

Ali, krenimo redom: Krajem 1970-ih Alfa Romeo pokreće projekte 154 i 156 (ne treba ih mešati sa 156 iz 1997.!), dva nova automobila sa pogonom na zadnjim točkovima, koji bi trebali da zamene Giuliettu odnosno Alfettu. Međutim, kriza milanskog preduzeća uskoro ga prisiljava da odustane od projekta nove platforme.

Da bi prevazišla kašnjenja u razvoju, Alfa Romeo 1982. godine pokreće projekte 162A i 162B, buduće modele 90 i 75, s ciljem da se tehnologija tadašnjih modela na tržištu, odnosno Alfetta i Giulietta, što više ponovo iskoristi.

Alfa Romeo 90

90 kao naslednik Alfette, preuzima stoga od svog prethodnika ne samo celu tehnologiju uključujući motore, već i veliki deo šasije, neke spoljne limove i okvire vrata. Dužina od 4,39 metara i međuosovinsko rastojanje od 2,51 metar praktično odgovaraju prethodnom modelu.

Zadatak koji je Bertone dobio, da samo spoljašnji deo osveži i ugradi nove svetlosne grupe, nije baš lak: Konačni rezultat je limuzina sa suzdržanim i uglavnom pravilnim linijama, prilično anonimna, ali ne bez određene elegancije. Ipak, u gepek staje 500 litara.

Alfa Romeo 90

U prospektu Alfa Romeo navodi: “Harmonična kombinacija impresivne snage, visokog nivoa bezbednosti, izuzetnog komfora i nenametljive elegancije karakteriše uravnoteženu konstrukciju novog Alfa 90.” Ispostavilo se da što je auto dosadniji, hrabrije su izjave.

Na raspolaganju su razni motori: Samo u Italiji (zbog tadašnjih poreskih zakona za motore od 2,0 litara) 1,8 i 2,0 litara, svaki sa dva dupla karburatora. Snaga: 120 odnosno 128 KS.

Tržišta kao što je Nemačka dobijaju 2,0 litara sa ubrizgavanjem goriva sa 130 KS, 2,4 litarski turbo-dizel od VM Motori sa 110 KS i kao vrhunski model 2.5 Quadrifoglio Oro sa V6 i 150 KS. Dovoljno za maksimalnu brzinu od 205 km/h. Cene u Nemačkoj sredinom 1985. godine: 29.990 maraka za 2,0 litara, 32.900 za turbo-dizel i 34.590 maraka za šestocilindrični motor. Poređenja radi, BMW 520i košta 30.650 maraka.

Alfa Romeo 90

Alfa 90 ima nekoliko posebnosti: Brzina zavisi od promenljivog prednjeg spojlera koji bi trebalo da poboljša upravljivost. Kao opcija, Alfa Romeo je prvi put ponudila ABS sistem kočenja. Ispod pretinca za rukavice nalazi se mali kofer koji se može izvaditi. U prospektu se naziva “kutija za dokumenta”, naravno zaključana.

Takođe je zanimljiv “Alfa-Control-System” za stalno praćenje devet najvažnijih operativnih funkcija, uključujući pregrevanje rashladne tečnosti. I kod 2,5-litarskog modela postoje LCD instrumenti koji se nagnuto uzdižu i progresivni servo volan koji se prilagođava brzini.

Alfa Romeo 90

Alfa 90 je u to vreme bila vrlo zastupljena i u italijanskoj policiji i karabinjerima, jer je Alfa Romeo u to vreme bio državno preduzeća. Kao i kod Arne, i ovde se putem institucija podstiče slaba prodaja.

Nakon skoro tri godine i proizvodnje 56.428 vozila, proizvodnja Alfa 90 se završava u julu 1987. godine. Zašto je ime 90? Pa, prema Alfinoj tvrdnji, novi model trebalo je da ostane u ponudi sve do 1990-ih. To se neće ostvariti: Nakon preuzimanja od strane Fijata, 1987. godine izlazi Alfa Romeo 164, razvijen u saradnji sa Saabom, Fijatom i Lanciom.

Alfa Romeo 90

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring