TEST u Barseloni: Volvo EX30

Malo telo za velike promene

TEST Volvo EX30

Od našeg specijalnog izveštača
Barselona, Španija
Armen Derbogosijan

 

 

 

Volvo je u Španji organizovao druženje novinara sa njihovim najnovijim modelom EX30. Najmanjem „volvou“ je poverena velika uloga vođe na putu totalne transformacije švedske kompanije.

Volvo se obavezao i, što je još važnije, čvrsto se drži svoje reči da će do 2030. godine biti proizvođač isključivo električnih automobila. Prilično smeo i hrabar potez u ova nemirna vremena koji zahteva i drastične poteze. Posle modela XC40 Recharge Pure Electric i C40 koji su suštinski bili adaptacija konvencionalnog vozila u električno, EX30 je prvi automobil koji je od samog starta konstruisan kao automobil ca isključivo elektro pogonom. Ovaj model bi trebalo da napravi prevagu „elektro ekipe“ u prodajnim rezultatima i usadi u svest kupaca informaciju da je Volvo postati proizvođač elektro automobila.

TEST Volvo EX30

Novi EX30 jeste mali automobil, ali to nikako ne znači da se odustalo od nekih tradicionalnih Volvoovih vrlina. Apsolutno svi bezbednosni sistemi koje je Volvo uveo u proizvodnju su dostupni i za ovaj krosover što je ako važno zbog jednog drugog obećanja koje je kompanija dala, a to je da niko neće poginuti u novom Volvo vozilu. Sam dizajn je vrlo dopadljiv i u potpunosti ima potpis švedskog proizvođača. Veliko međuosovinsko rastojanje za ovu klasu vozila, veliki točkovi, prednji i zadnji prepusti sličnih dimenzija daju dozu skladnosti ovom automobilu. Crte lica odaju poreklo, a prepoznatljiv „Torov čekić“ u svetlosnim grupama je modernizovan i nagoveštava da je reč o automobilu na električni pogon. Dopada nam se što Volvo nije išao predaleko u budućnost kada je dizajn u pitanju, tako da EX30 ne izgleda kao vozilo sa druge planete, već kao savremeni automobil današnjice. Ukratko EX30 je dopadljiv, praktičan i bezbedan, jednostavno sve onog što se od jednog Volvoog automobila i očekuje.

TEST Volvo EX30

Posle kraće prezentacije modela od strane čelnika švedske kompanije zaputili smo se ka test floti. Volvo EX30 ima digitalni ključ, odnosno karticu za pristup vozilu. Kratko prislanjanje kartice na obeleženu zonu na „B“ stubu otključava automobil i ulazimo unutra. Enterijer je jednostavnih linija, upravo onako kako nalaže skandinavska škola dizajna. Nema suvišnih detalja, sve je svedeno i mirno. Ekološki aspekt nalaže i neka odricanja i ograničenja tako da su se dizajneri odlučili za masovnu upotrebu recikliranih materijala kako bi smanjili karbonski otisak vozila i EX30 učinili maksimalno ekološki prihvatljivim. Šta to u praksi znači?

TEST Volvo EX30

To znači da su se dizajneri poslužili različitim trikovima kako bi maksimalno pojednostavili konstrukciju i učinili je lakšom i ekološki efikasnijom. Najbolji primer jesu oplate vrate koje su lišene svih kablova, prekidača i zvučnička tako da osim obloge koja je od reciklirane plastike i tkanine, ručice za otvaranje vrata, i mehanizma za podizanje i spuštanje prozora nema ničega više. Svi tasteri su premešteni ili na centralni naslon za ruku ili na ekran multimedijalnog uređaja, dok su zvučnici postavljeni u dno vetrobrana i formirali su jedinstven „saund bar“ koji potpisuje Harman Kardon. Rešenje je jedinstveno i krajnje jednostavno, a zvuk je i dalje vrhunski i sjajno ispunjava svaki kutak kabine.

TEST Volvo EX30

Kompletna tabla ispred vozača i suvozača je od nekoliko vrsta reciklirane plastike sa različitim završnim obradama. Jeste tvrda na dodir, ali je Volvo uspeo čak i od ovakvih recikliranih materijala da stvori premijum utisak u kabini. Ok, jeste reč o malom, mladalačkom vozilu tako da se ovakvi potezi računaju više kao davanje ekološkog šmeka, nego kao ušteda na materijalu. Zaista nemamo zamerki na završnu obradu. Jedino što nam je možda zasmetalo jeste izbočina u kojoj se krije pregrada za rukavice koja je sada na mestu između vozača i suvozača. Sve to deluje zanimljivo, ali mislimo da će je malo krupniji korisnici vozila dodirivati kolenom, što može da iritira na dužim putovanjima.

TEST Volvo EX30

Ručica menjača je postavljena sa desne strane iza volana, a izuzev nekolicine tastera na samom volanu, fizičkih tastera na centralnoj konzoli nema. Sve se nalazi na velikom vertikalno postavljenom tabletu. Pošto nema ni klasične instrument table iznad vozača, Volvo je gornji deo ekrana namenio prikazu informacija o vožnji poput brzine, potrošnje statusa baterije i pružanja osnovnih informacija vozaču. Ispod je tanka statusna traka sa podacima o vremenu, temperaturi i internet vezi. Centralni deo ekrana se može konfigurisati po želji i tu je najčešće prikazana navigacija i podaci sa parking senzora (slike sa kamera i udaljenost od prepreke koju šalju senzori). Ispod njega se nalaze komande za upravljanje muzičkim aplikacijama i telefonom. Pri dnu je i traka sa prečicama do funkcija za koje automobil smatra da mogu uskoro da zatrebaju vozaču (krajnje zanimljiv detalj) i na posletku, uz donju ivicu ekrana su komande za vraćanje na početni ekran, komande klima uređaja i taster za sva četiri pokazivača pravca. Kada se podvuče crta, na ekranu se nalazi ogroman broj informacija koje jesu pregledne, ali zahtevaju ozbiljno navikavanje od strane vozača kako bi mogao da ih koristi i po njima blagovremeno postupa. Nije ovo nikakva novina, ali jeste ono što ljudi popularno zovu nova realnost.

TEST Volvo EX30

Što se udobnosti tiče, putnicima na prednjem sedištu ona zasigurno neće manjkati. Sa izuzetkom prostora za koleno uz pregradu za rukavice, mesta ima dovoljno i za ramena i za glavu, a sedišta su odlično profilisana čak i za duža putovanja. Volan je mali i blago zasečen sa obe strane tako da neće smetati ni vozačima korpulentnije građe. Situacija pozadi, ipak ne može da sakrije da je ovde reč o malom automobilu. Sama klupa je udobna iako nije bilo prostora da se stavi srednji naslon za ruku.

TEST Volvo EX30

Sedi se nešto uspravnije, a jedino što može da zasmeta jeste da je prostor za stopala ograničen, ukoliko vozač i suvozač spuste svoja sedišta do kraja. Zbog debljine prednjih sedišta jednostavno nema dovoljno prostora da zavučete patiku ili cipelu ispod sedišta. Prostora za glavu ima više nego dovoljno, naročito jer stakleni krov nema dodatnu roletnu koja bi smanjivala visinu do plafona. Na pitanje zašto nema dodatne krovne pokrivke, iz Volvoa kažu da je upotrebljeno staklo za krov ima specijalne premaze sa UV filterima i zaštitama od zagrevanja koji propuštaju svega 18,9 odsto sunčeve svetlosti. Zbog toga dodatni štitnik za sunce nije potreban. Ovaj podatak bismo voleli da proverimo i u letnjim mesecima.

TEST Volvo EX30

Trasa prvog test dana vodila je do hacijende u planinama, na nekih 70-80 kilometara od Barselone. Stavljamo ključ-karticu na obeleženo mesto kod bežičnog punjača za telefon i pogledom tražimo start-stop taster. Nema ga! Kada digitalnim ključem „napravite kontakt“ sa vozilom nema potrebe za dodatnim startom već je dovoljno samo da pritisnete kočnicu i spustite ručicu menjača u D mod. Kao i svi „skromni“ novinari, prvo smo izabrali najsnažniju varijantu sa dual elektro motorom sa ukupno 315 kilovata, odnosno 428 KS koja od nula do 100 km/h ubrzava za 3,6 sekundi!

TEST Volvo EX30

Kako smo bili smešteni u strogom centru grada u blizini Placa Katalunje dobar deo rute vodio nas je kroz gradsku gužvu. Volvo EX30 je tu prikazao sve prednosti gradskog automobila sa elektro pogonom. Stani-kreni situacije nisu bile naporne i upotreba opcije za vožnju sa jednom pedalom (automobil sam koči i dopunjava bateriju) bila je prilično intuitivna. Prilikom preciznijeg podešavanja retrovizora primetili smo zanimljiv detalj – ogledala su fiksirana za kućište retrovizora i prilikom podešavanja pomera se celo kućište, a ne samo ogledalo. Simpatično, a verujemo i skupo ukoliko dođe do oštećenja.

TEST Volvo EX30

Izlazak na obilaznicu u auto-put pruža „30“-ici priliku da prikaže snagu obrtnog momenta i mogućnost ubrzanja. Naravno, da nije podbacio. Preticanja su izuzetno jednostavna i efikasna. Pritisak papučice gasa do kraja brutalno zakucava putnike u sedišta ali… mora da postoji jedno „ali“. Kao i kod svih automobila sa ovom vrstom pogona, ako želite da vozite brzo, pozdravite se sa autonomijom. A, upravo je autonomija nešto što ističu u Volvou.

TEST Volvo EX30

EX30 se isporučuje u tri verzije koje se međusobno razlikuju po tipu i kapacitetu baterije kao i po broju elekto motora na osovinama. Osnovna verzija ima motor od 200 kilovata (272 KS) i bateriju kapaciteta 51 kWh sa litijum-gvožđe-fosfatnom tehnologijom. Ova kombinacija obećava autonomiju od preko 350 km. Verzija sa snažnijom baterijom ima kapacitet od 69 kWh, ali i drugačiji način skladištenja energije. Baterije u ovim vozilima izrađene su u tehnologiji NMC odnosno nikl-mangan-kobalt-oksida koja omogućava brže punjenje i autonomiju od 476 kilometara što je pandan većini automobila ove kategorije sa benzinskim motorima. Na samom vrhu nalazi se verzija sa dva elektromotora i baterijom od 69 kWh koja pruža, rekosmo, maksimalnih 428 konjskih snaga i vrlo zavidne performanse.

TEST Volvo EX30

Vožnja ovog automobila ne zahteva neke posebne vozačke veštine. Da, masa je nešto veća zbog baterija iako su one postavljene na najidealnijem mestu u vozilu – duž poda. Ipak EX30 savršeno „pegla“ neravnine, prilično je neutralan u krivinama i zaista prijatan za vožnju. Pri krstarećim brzinama, naravno, nema buke motora, ali se čuje šum kotrljanja točkova. Sve je to svetlosnim miljama daleko od granice neprijatnosti, ali nije kao u „gluvoj sobi“. Primetili smo i da se prilično brzo adaptiramo na raspored instrumenata i komandovanje sistemima delom sa volana delom sa ekrana.

Tokom pauze sedamo za volan verzije sa „singl“ motorom. Nema toliko žestokog uronjavanja u naslon sedišta iako su vozne karakteristike na izuzetnom nivou. Lakoća u manevrisanju zlata je vredna u gusto naseljenim sredinama, tako da, ukoliko niste neki baš preterani ljubitelj ekstremnih performansi, verzije sa jednim elektro motorom u potpunosti ispunjavaju sve zadatke koje pred njih stavlja svakodnevna upotreba. Narednog dana put nas je naveo kroz planine do trkačke staze i poligona „Parkmotor“. Za razliku od prvog dana, kada je vreme bilo gotovo prolećno, ovoga puta sačekala nas je kiša u Barseloni. Nije bilo ekstremno ali dovoljno da se proveri kako se automobil ponaša i u ovakvim uslovima. Nije da nismo pokušavali, ali EX30 nam nije ostavio mnogo prostora da uputimo suštinske zamerke.

TEST Volvo EX30

„Održivost“ je mantra koja se čuje iz usta svih evropskih (automobilskih) zvaničnika i zapljusnuće Stari kontinent, a, u nekom obliku, sigurno će doći i do nas. Volvo nije želeo da čeka sutra sedeći na dve stolice i tako je doneta odluka u kom pravcu će se razvijati kompanija. Jedan mali, ali veoma važan šraf u toj strategiji zove se EX30. Automobil koji bi cenom trebalo da parira automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem iz iste klase, kao i da kupcu ponudi sve što je trenutni hit u automobilskoj industriji, doći će polovinom godine u naše prodajne salone. Uz početnu cenu od nešto preko 40.000 evra (bez uračunatih subvencija) može se očekivati da EX30 postane evropski hit. Kod uvoznika ističu da je i u Srbiji interesovanje prilično, i da već ima naručenih primeraka.

TEST Volvo EX30

Nazad ne postoji

Prilikom upoznavanja sa novitetom iz kompanije Volvo, okupljenim novinarima se obratio Bjorn Anval, direkor komercijalnog sektora i zamenik izvršnog direktora kompanije Volvo Kars, koji je istakao da je Volvo doneo odluku da se do 2030. godine bavi isključivo prodajom vozila na električni pogon i od te strategije ne odustaje ni pedalj. Kompletna kompanija se transformiše tako da prati korak sa smenjenjem „karbonskog otiska“ tako da i svi kooperanti u lancu proizvodnje moraju da poštuju stroge ekološke norme.

TEST Volvo EX30

Model EX30 je mali model sa velikim zadatkom. To je trenutno automobil koji bi u svom ciklusu proizvodnje i eksploatacije do 200.000 kilometara trebalo da ostvari emisiju CO2 od 30 tona. To je ubedljivo najniža cifra u trenutnoj Volvo gami. Zato EX30 ne samo da je ekološki održiv već prati i diktira nove trendove u auto industriji. Sa druge strane, ovaj model ima zadatak i da se cenovno pozicionira što je bliže moguće modelima sa tradicionalnim pogonom u ovoj klasi kako bi omogućio tranziciju u periodu do 2030. godine.

TEST Volvo EX30

Poslastica na stazi

Drugog dana test vožnji, organizovana je poseta stazi „Parkmotor“, u blizni Barselone. Loše vreme onemogućilo nas je u pravljenju atraktivnih fotografija, ali smo imali priliku da vidimo još jedan novitet Volvoa, ali sa druge strane game. Reč je o Volvou EX90 koji buduća perjanici elektro dela game, kao SUV sa sedam sedišta koji će na tržište doneti još pregršt noviteta iz Volvoove kuhinje. EX90 će se nuditi u tri verzije.

Volvo EX90

Preko 500 „konja“…

Bazna varijanta imaće jedan elektro motor snage 205 kW, odnosno 279 KS, uz ubrzanje do 100 km/h za 8,4s. Snažnija verzija imaće dva elektro motora ukupne snage 300 kW (408 KS), dok je na vrhu ponude „performans“ varijanta sa dva elektro motora i snagom od 380 kW (503 KS) koja će imati ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 4,9 sekundi i kapacitet za vuču prikolice mase 2200 kg.

TEST Volvo EX30

Volvo EX30

Verzija singl motor      singl m. prod. bat.      Dual motor

Snaga motora (kW/KS)            200/272            200/272            315/428

Maks. o. moment (Nm)           343       343       543

Kapacitet baterije (kWh)        51          69          69

Prosečna potrošnja (kWh/100 km) 16,7     17,0     17,5

Vreme AC punjenja 11 kW (h)                            6             8             8

Vreme DC punjenja do 80% (min)                  26

Domet kombinovani (km)     344       475       450

Masa (kg)         1.840  1.850  1.960

Prtljažnik (l)                    318

Dimenzije D/Š/V (mm)                            4.233/1.836/1.555

Međuos. rastojanje (mm)                     2.650

Maks. Brzina (km/h)                 180

Ubrzanje 0-100 km/h (s)         5,7        5,3        3,6

TEST Volvo EX30

 

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring