Vlasnici Volvo automobila sami mogu da urade OTA ažuriranja

Vlasnici Volvo automobila mogu da budu bezbrižni kada su u pitanju bezbednost i korisnička podrška

Briga o korisnicima je primarni zadatak svakog automobilskog proizvođača. Nijedna ozbiljna kompanija neće dozvoliti bilo kakve nedostatke na vozilu koji bi potencijalno mogli izazvati neku neprijatnost za vlasnika vozila ili ugroziti njegovu bezbednost.

To naravno ne znači da su sva vozila svih proizvođača perfektna i da nikada ne može doći do neke greške koja bi mogla napraviti potencijalni problem. Upravo u tome se i ogleda veličina i briga svakog proizvođača o svojim korisnicima jer servisne provere i opozivi zapravo nisu nešto što treba shvatiti u negativnom kontekstu.

Reč je o postupcima i procedurama koji strankama ulivaju poverenje da neko zaista vodi računa o svojim korisnicima, redovno prati korisnička iskustva, testira i usavršava svoje proizvode i nakon lansiranja na tržište i želi da predupredi potencijalni nastanak problema.

Volvo OTA ažuriranje softvera

Kompanija Volvo Cars svakako je jedan od pionira i lidera na polju bezbednosti automobila, ali i primene savremnih tehnologija za rešavanje potencijalnih nedostataka. Tako je, na primer, nedavno pozvala vlasnike određenih modela XC40, XC60, XC90 i V60CC (njih ukupno 25 se našlo u Srbiji i uredno su obavešteni pismenim putem) na proveru i ažuriranje softvera asistentskih kočionih sistema.

Naime, Volvo je otkrio da postoji rizik od softverskog kvara na  kočnom kontrolnom modulu (BCM). U retkim slučajevima može doći do gubitka funkcije podrške kočenja. Ukoliko dođe do takvog kvara, korisnik će biti upozoren porukom na ekranu i primetiće tvrđu pedalu kočnice, ali će vozilo moći da ukoči.

Ako se ovakva poruka pojavi na displeju, potrebno je zaustaviti se bezbedno, zaključati vozilo i ostaviti ga 15 minuta kako bi se resetovalo. Nakon toga vozilo se može ponovo startovati, a trebalo bi kontaktirati najbliži ovlašćeni Volvo servis i zakazati ažuriranje softvera.

Test Volvo XC60 B4 AWD AT8 R-Design

Ono što se ističe kao posebna prednost je što vlasnici mogu i sami to uraditi kroz OTA (Over The Air) uslugu ažuriranja. Potrebno je da u sistemskim podešavanjima na ekranu svog vozila provere da li imaju verziju softvera 2.5.2 ili noviji.

Ukoliko je to slučaj, najnoviji softver je već instaliran i nema potrebe za daljim ažuriranjem. Ukoliko je softver stariji, potrebno ga je ažurirati samostalno ili zakazati ažuriranje u ovlašćenom servisu Volvo Car centra Beograd na telefone 011/404-0351 ili 011/404-0352.

auto magazin srbija test volvo xc60

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring