Auto magazin

Volkswagen move up!

Volkswagen move up!
21.05.2015.

Test “folksvagena ap” objavili smo u Auto magazinu broj 50, jula 2012. godine

Folksvagen dosta dugo nije pokušavao da se ozbiljnije upusti u bitku u klasi malih gradskih automobila. Konkretnije, čak od 2005. godine, kada je prekinuta proizvodnja “lupa”. Sada su se vratili, konkurentniji nego ikada.

Novi gradski mališa “ap” (UP!) konstruisan je vrlo moderno. Čak je i dizajn prilično futuristički i stilski ne podseća ni na jedan aktuelni model nemačkog giganta.

auto magazin magazinauto.com vw up! ap test

Sa dužinom od 3540 mm, gotovo se ne razlikuje od lupa, dok je oko trinaest centimetara duži od tojote ajgo

Sa dužinom od 3540 mm, gotovo se ne razlikuje od “lupa”, dok je recimo oko trinaest centimetara duži od “tojote ajgo”, ali je i petnaestak centimetara kraći od, recimo, “renoa tvingo”. Takođe, “volksvagen” je oko tri centimeta širi od “ajgoa”, i dva uži od “tvinga”.

Prtljažnik “apa” ima impresivni prtljažnik od 250 litara, gotovo je duplo veći od “lupa”. Poređenja radi, “tojota ajgo” ima 140 litara, a “tvingo” 165 litara. Dakle, “volksvagen” se po svemu nalazi u sredini klase, osim po prtljažnom prostoru, gde je (uslovno rečeno) impresivan, kao i po međuosovinskom rastojanju, gde je čak pet centimetara duži od “renoa”.

auto magazin magazinauto.com vw up! ap test

Ap je kraći gotovo pola metra od folksvagen pola

Namena gradskog automobila je da se što lakše parkira i provlači, tako da je “ap” kraći gotovo pola metra od “folksvagen pola”. Zato se sa pravom postavlja pitanje kako smestiti četiri odrasle osobe u ovaj autić. Iza prednjih sedišta nalazi se klupa sa dva mesta. Pre nego što zavrtite glavom sa smeškom na licu, dajte šansu nemačkim inženjerima koji su točkove potisnuli u same ćoškove karoserije.

Iza vozača i suvozača zaista može da se smesti odrasla osoba u gotovo punom komforu. To je postignuto veštim dizajnom komandne table i uspravnim položajem vetrobrana. Komandna tabla je visoka i zasečenog oblika, pa putnici napred mogu da se pomere daleko u napred i ostave prostor iza sebe.

auto magazin magazinauto.com vw up! ap test

Sa lakoćom može da ugosti četiri odrasla putnika

Zbog širine, kabina “ap-a” je vrlo prostrana. Vozač i suvozač se ne dodiruju laktovima, a kvalitetni materijali, odličan kvalitet izrade i pažljiv dizajn stvaraju utisak kao da se nalazite u mnogo većem automobilu. Tek kada se okrenete preko ramena i vidite da rukom možete da dohvatite zadnji prozor, shvatite da se nalazite u “minijaturi”.

Položaj za upravljačem je kvalitetan. Doduše, upravljač se podešava samo po visini, a ne i dubini, tako da je potrebno navići se na položaj, međutim, to je individualno. Dosta pomaže i to što se vozačevo sedište podešava po visini.

auto magazin magazinauto.com vw up! ap test

Komandna tabla je visoka i zasečena sa donje strane kako bi putnici sedeli što više ka prednjoj osovini

Verovali, ili ne, ovako mali automobil nije baš idealno pregledan. Kada se okrenete da pogledate da li se neko nalazi pored vas, sve što vidite je debeli nosač krova. Na svu sreću, auto je toliko kratak, da ako nikoga ne vidite kroz bočni prozor, možete slobodno sa se prestrojite, pošto iza naslona vašeg sedišta do kraja auta ima zanemarljivo malo lima.

Takođe, u poređenju sa veličinom auta, spoljni retrovizori izgledaju ogromno i pružaju vam direktni prenos svega što se događa iza. Viši vozači će imati problem da vide semafor. Naime, sedište vozača je pomereno u nazad, a vetrobran je uspravan, tako da je ugao gledanja po visini prilično mali.

auto magazin magazinauto.com vw up! ap test

Obilje prostora na prednjim sedištima

Kada prvi put sednete za upravljač “ap-a”, moraćete da se naviknete na njegove dimenzije u saobraćaju. Tako je neizbežno da se naviknete da treba smotati volan nešto ranije, da osetite dimenzije auta. Zbog malog međuosovinskog rastojanja, prilikom prelaska preko serije neravnina oseća se tipično “klackanje” koje prati male automobile.

Ipak, to “ap” neće izbaciti iz ravnoteže i ugroziti stabilnost. Naprotiv, auto se odlično nosi sa većinom neravnina na drumu i pruža vrlo pristojan komfor. Kada naučite da verujete malom “vw-u”, osmelićete se i poteraćete ga vrlo brzo kroz krivine.

auto magazin magazinauto.com vw up! ap test

Prednja sedišta imaju integrisane naslone za glavu

Male dimenzije i činjenica da sedite gotovo na zadnjim točkovima pružiće vam odličan osećaj, tako da ćete tačno moći da odredite kada koj točak počinje da gubi kontakt sa podlogom. U tome vam pomaže i odličan anatomski upravljač sa direktnom letvom i dobro odmerenom servo asistencijom.

Uske gume i mala masa ne ostvljaju puno mesta za velike bočne sile u krivinama, a kada popusti, krene uvek prednjim točkovima i to blago i odmereno. Zbog toga, ako baš želite, može biti i zabavan u vožnji.
Za pogon ovog “mališana” Folksvagen je konstruisao novi trocilindrični benzinac zapremine jedan litar.

auto magazin magazinauto.com vw up! ap test

Dovoljno prostora i za glavu i za kolena

U testiranom modelu nalazila se slabija od dve ponuđene verzije, sa snagom od 60 “konja” i maksimalnim obrtnim momentom od 95 Nm pri 3000 o/min. Čak i ovaj najslabiji motor je dorastao maloj karoseriji, pogotovo u gradskoj vožnji.

Kada se naviknete na zvuk trocilindraša, rado ćete prihvatati preporuku “ekonometra” na instrument tabli i brzine menjati na već oko dve hiljade obrtaja, bez bojazni da ćete “ugušiti” motor. Naravno, ako se žurite, poteraćete ga do oko 5000 o/min, gde razvija maksimalnu snagu i to uz vrlo malo buke i gotovo bez vibracija.

auto magazin magazinauto.com vw up! ap test

Prtljažnik dosta veći od proseka klase

Maksimalna brzina je 160 km/h, pri čemu je auto vrlo miran i pouzdan. Za ubrzanje iz mirovanja do “stotke” potrebno mu je 14,4 sekundi. Ako ste umereni sa pedalom gasa i brzine menjate po savetu “ekonometra” potrošnja u gradu će biti tek malo preko pet litara benzina.

Naravno, ako ste u žurbi ili imate energičan stil vožnje, moraćete da se pomirite sa prosekom od oko osam litara. Slična je situacija i na otvorenom putu, gde potrošnja varira od tri i po do sedam i po litara, u zavisnosti od saobraćaja i brzine.

auto magazin magazinauto.com vw up! ap test

Srčani trocilindrični benzinac

Konkurencija u A segmentu je vrlo žestoka, a Folksvagen je uspeo da konstruiše automobil koji se svojim dimanzijama i performansama ne takmiči direktno ni sa jednim modelom drugih proizvođača.

Kvalitetna konstrukcija, ekonomičan motor i tradicionalno dobar kvalitet, kako i popularnost koju Folksvagen ima, više su nego dovoljni argumenti za kupovinu ovog vozila, ako vam baš treba mali gradski auto.
Ivan Katunac

auto magazin magazinauto.com vw up! ap test

Volan po sred instrumenata
Viši vozači će imati problema ako spuste upravljač u donji položaj, pošto će u tom slučaju zakloniti gotovo ceo brzinomer.

auto magazin magazinauto.com vw up! ap test

Obavezno doplatiti
Uz doplatu od samo 314 evra, dobija se uređaj “maps+more” koji je, kako mu i naziv govori mnogo više od klasičnog navigacionog uređaja. Softver je u potpunosti integrisan u računar automobila, tako da pored navigacije, pokazuje i brojne parametre vezane za vožnju.

Uređaj je vrlo koristan i toplo preporučujemo da ga doplatite kada kupujete automobil. U navigacionom uređaju se nalazi kompletna mapa Srbije, što uvek dobro dođe, bez obzira da li ste krenuli u neku nepoznatu ulicu, ili u drugi grad

auto magazin magazinauto.com vw up! ap test

Kako uštedeti?
Folksvagen je napravio aplikaciju koja vas tokom vožnje podučava kako da najekonomičnije menjate stepene prenosa i koliko treba pritiskati papučicu gasa. Efikasnost vaše vožnje prikazuje se na detaljnom grafikonu

auto magazin magazinauto.com vw up! ap test

Lako se mota
Sa poluprečnikom okretanja od 9,8 metara, “folksvagen je” jedan od najokretnijih automobila u klasi. Recimo poluprečnik okretanja “smarta” je samo metar kraći.

auto magazin magazinauto.com vw up! ap test

Volkswagen move up!
Motor: zapremina 999 ccm, snaga 44kW (60 KS) pri od 5.000 do 6.000 o/min, obrtni moment 95 Nm pri od 3.000 do 4.300 o/min, menjač manuelni, 5 brzina
Dimenzije: 3540/1640/1490 mm, međuos. rastojanje 2420 mm, masa 855 kg, rezervoar 35 l, prtljažnik 250/950 l
Performanse: maks. brzina: 160 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 14,4 s, potrošnja 5,6/3,9/4,5
emisija CO2 96 g/km

auto magazin magazinauto.com vw up! ap test

Oprema
Standard: centralna brava, elektro podizači prednjih stakala, tonirana stakla, prednji i bočni vazdušni jastuci, električno pokretani retrovizori, servo upravljač, svetla za maglu, ABS, radio CD/MP3, sedište vozača podesivo po visini, branici u boji vozila, paket za pušače, držači za češe napred i nazad, manuelni klima uređaj, retrovizori i kvake u boji vozila, sistem olakšanog ulaska na zadnje sedište na strani vozača, “lajt grej metalik” materijal kokpita, nedeljiva zadnja klupa deljiv naslon zadnjeg sedišta
Opcija: tempomat, putni računar, grejači prednjih sedišta, navigacioni urađaj

auto magazin magazinauto.com vw up! ap test

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Zamenili su ih sa hibridima koji imaju benzindkim motor pored električnog. EV još uvek nisu [...]

Mnogi se klade u vodonik kao zamenu za naftu. Možda su u pravu, ali još [...]

Dosta ljudi ne zna da parkira. I pored toga što se u vozila ugrađuje oprema [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 disel [...]

Opel Grandland 2.0 disel, je bolji SUV [...]

Dali mogu dobiti kakav br. telefona sa viberom da bi vam spremio sliku kolko je [...]

Preuzmite Auto magazin za android