Volvo Car Gent smanjuje emisiju CO2 za više od 40 odsto

Dve najveće kompanije u Nordijskom regionu - Volvo Car Group, svetska automobilska kompanija i Stora Enso, širom planete poznata kompanija za proizvodnju papira - udružile su snage kako bi pridonele smanjenju emisije ugljen-dioksida u fabrici Volvoa u Belgiji za više od 40 odsto, čime se ističe dugoročna posvećenost obeju kompanija smanjenju uticaja ugljenika na okolinu

Fabrika Stora Enso u gradu Langerbruge u Belgiji smeštena je u blizini Volvo pogona u Gentu. Njihova blizina znači da Stora Enso može da izgradi podzemni toplovod, kojim bi transportovala komprimovanu vodu pri temperaturi od 125 stenepni do pogona Gent, a koja bi se koristila za grejanje kompletne fabrike i lakirnice.
Volvo bi time značajno smanjio potrošnju fosilnih goriva za potrebe grejanja, čime se u velikoj meri smanjuju i emisija ugljen-dioksida i troškovi. Procenjuje se da bi ovaj projekat trebalo da dovede do smanjenja oko 15.000 tona ugljen-dioksida godišnje, odnosno ukupnog smanjenja štetnih emisija za više od 40 odsto.
Volvo Car Group već duže vreme ima ambiciju da postane lider u klimatski neutralnim poduhvatima i u energetskoj efikasnosti. Zajednički projekat s kompanijom Stora Enso približava ga ovom cilju, smanjujući emisiju na području Evrope za 24 odsto. Izgradnja toplovoda počeće 2015. godine, a trebalo bi da bude operativan u jesen 2016. godine. Projekt su finansijski podržale i vladajuće strukture, s ekološkom subvencijom od dva milona evra.

Volvo v40

Stora Enso Langerbruge poseduje dve kombinovane energane (proizvode industrijsku paru i električnu energiju) koje prerađuju 200.000 tona interno nastalog mulja i 360.000 tona biomase i biootpada iz ekstrenih izvora u električnu energiju i toplotu. Deo te energija će se iskoristiti za grejanje vode na 125 stepeni, a voda će se podzemnim toplovodom preusmeriti u Volvo Car Gent. Ta toplota se zatim koristiti za grejanje kompletne fabrike, a posebno lakirnice u kojoj su tačna temperatura i vlažnost od krucijalne važnosti za kvalitetan proces bojenja.
Toplovod će imati ukupnu dužinu (napred i nazad) od 4 kilometra, uključujući kilometar ispod morskog kanala Gent-Terneuzen. On ima kapacitet od 25 MV, što je ekvivalentno energiji koja je potrebna za 5.000 domaćinstava. Građevinski radovi će početi u 2015-toj, a prve količine tople vode će biti isporučene u jesen 2016. Cevi će biti veoma dobro izolovane i gubitak toplote, kada topla voda stigne u fabriku automobila, biće manji od nekoliko stepeni Celzijusa.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring