Volvo Trucks razvio novu tehnologiju za potpun vidokrug

Volvo Traks (Volvo Trucks) je razvio novu tehnologiju koja drastično utiče na smanjenje rizika udesa uzrokovanih ograničenim vidnim poljem. Ona omogućava da za 360 stepeni vozilo „skenira“ sve što se nalazi u njegovom okruženju. Vozilo simultano procenjuje podatke iz više izvora, funkcionišući na sličan način kao ljudski mozak i predlaže korake u cilju izbegavanje bilo kakvih incidenata. Ova tehnologija je trenutno u probnoj fazi i postaće realnost za pet do deset godina

Ova tehnologija je rezultat jedinstvenog istraživačkog projekta nazvanog “Non-Hit Car and Truck”, u saradnji sa Volvo Kars (Volvo Cars). Po prvi put je moguće da vozilo registruje i procenjuje sve što se dešava u njegovom okruženju i predlaže korake za izbegavanje udesa, kao što su sudari sa pešacima, biciklistima i drugim vozilima. Ako vozač ne reaguje na predložene korake, upravljački ili kočni sistem može nezavisno da se aktivira.

T2014_0564

 

Naša vizija bezbednosti u saobraćaju su udesi bez Volvo kamiona, kaže Karl Johan Almkvist (Carl Johan Almqvist), direktor za bezbednost saobraćaja i proizvoda u Volvo Traks. Ova jedinstvena tehnologija približava nas za još jedan korak ka našoj viziji i nadamo se da će u budućnosti sačuvati mnoge živote, kaže Almkvist.

Virtuelni suvozač

Glavna komponenta ove tehnologije je platforma podataka koja spaja ulazne signale sa kamera, radara i drugih senzora smeštenih na svim stranama vozila. Ova platforma omogućava vozilu da obavi skeniranje svog okruženja od 360 stepeni na svakih 25 milisekundi. Svi ulazni podaci se tumače, rizične situacije se analiziraju i kreiraju se različite putanje vozila. Kombinujući različite senzorske sisteme, ova tehnologija može da razlikuje i identifikuje različite učesnike u saobraćaju, uključujući pešake, bicikliste, motocikliste i druga vozila. Takođe, može da registruje njihovu udaljenost i njihov pravac kretanja.

T2014_0565

 

Ova tehnologija može da, u zavisnosti od brzine učesnika, predvidi saobraćajne situacije za pet sekundi unapred, i kreira najbolji mogući akcioni plan, kaže Mansur Kešavarc (Mansour Keshavarz), sistem inženjer u Volvo Traks, koji je radio na razvoju tehnologije. Na mnoge načine ova tehnologija služi kao suvozač – ali suvozač koji može da vidi sve oko vozila. Takođe može da upozori vozača na situacije koje se dešavaju tako da on/ona može da reaguje, na primer, korišćenjem sirene ili kočenjem da bi se izbegao sudar, kaže Keševarc.

T2014_0563

 

Budući izazovi

Ova tehnologija još uvek nije spremna da se primeni kod sigurnosnih sistema na komercijalnim vozilima. U poređenju sa automatizacijom na putničkim vozilima, postoje specifični izazovi koji moraju da se prevaziđu pri razvijanju ovakve tehnologije za teška vozila.

Kamioni su drugačiji tip vozila i u saobraćaju se ne ponašaju na isti način kao putnička vozila. Svaki kamion je drugačije natovaren i njihova veličina ih sprečava da izvode ozbiljne manevre u cilju izbegavanja nesreće – kao, na primer, naglu promenu pravca. Zato je važno istražiti i razviti tehnologiju specifičnu za kamione, kaže Mansur Kešavarc.

Po Karl Johanu Almkvistu, uvođenje ove tehnologije na tržište može da se očekuje za pet do deset godina.

Mi imamo spremne sve glavne komponente, ali moramo da uradimo još puno testova da bi bili sigurni da je sistem u potpunosti bez greške. Ako uspemo da prevaziđemo ove izazove, budućnost bez kamionskih udesa je na dohvat.

[/vc_column_text][vc_video link=”http://www.youtube.com/watch?v=HVwmYUrfOP0&feature=youtu.be”][/vc_column][/vc_row]

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring