VW Golf dobija i slabiju verziju 1,5 TSI motora

VW Golf donosi još jedan primer gde se primenjuje tehnika suprotna downsizingu. Slabija verzija novog 1,5 TSI motora menja doskorašnji 1,4 TSI od 125 KS

Krajem prošle godine predstavljen je redizajniran VW Golf, čiji ste jedan od prvih testova mogli da pročitate u aprilskom izdanju Auto magazina. Restilizacija je donela mnogo toga, manje estetskih a više tehničkih izmena.

Svakako, jedna od najvećih inovacija je uvođenje potpuno novog 1,5 TSI motora sa 150 KS koji stiže kao zamena za dosadašnji 1.4. Osom što je ovo dobar primer obrnute tendencije u odnosu na downsizing, novi motor donosi i tehnologiju isključivanja cilindara prilikom konstantne brzine.

Sada je Volkswagen zvanično predstavio i slabiju verziju tog motora sa 130 KS, koji stiže kao zamena za 1,4 TSI sa 125 KS.

Proizvođač naglašava još bolje karakteristike u smislu elastičnosti na niskim obrtajima, tako da omogućava vožnju u visokim stepenima prenosa na manjim brzinama.

auto magazin rs srbija 2017 vw golf 7 facelift

Osim 130 KS, nova verzija isporučuje 200 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Maksimalna brzina Golfa sa ovim motorom je 210 km/h.

Kao i jača verzija sa 150 “konja”, i ova slabija ima tehnologiju isključivanja cilindara ukoliko nije potrebna velika količina snage, a motor se nalazi u rasponu od 1400 do 3200 obrtaja u minuti.

Ukoliko vozač pusti gas, na primer, prilikom usporavanja, motor se u potpunosti isključuje, baš kao kod full hibrida. Tako zvana eco coasting funkcija, odnosno krstarenje, doprinosi smanjenju potrošnje goriva.

auto magazin rs srbija 2017 vw golf 7 facelift

Ovaj sistem je u funkciji samo do brzine od 130 km/h i dostupan je samo uz DSG menjač. Za vreme dok je motor isključen, električno potrošači se snabdevaju energijom iz litijum-jonskih baterija.

One se dopunjavaju baš kao i kod hibrida – prilikom kočenja i usporavanja, pretvaranjem kinetičke u električnu energiju.

Na neki način, čak i Golf postaje polu-hibrid, a jedina činjenica zbog koje se ne može nazvati hibridom je to što elektro-motor, odnosno alternator, ne doprinosi pogonu kao kod nekih modela, uključujući i sve verzije najnovijeg Audija A8.

auto magazin rs srbija 2017 vw golf 7 facelift

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring