Zašto se koristi električni servo?

Da li znate da se kao servo asistencija upravljača dugo koristio hidraulični sistem sa pumpom koju kaišem pokreće motor. Međutim, primat su preuzeli električni sistemi.

Skuplja verzija, koja pruža bolji osećaj vozaču i dalje ima hidraulički deo, s tim što pumpu pokreće električni motor. Jeftiniji i rasporostranjeniji sistemi imaju elektro motor prikačen direktno za elekmente upravljača, odnosno na letvu, ili na osovinu volana. Ovi sistemi mogu da variraju asistenciju u više nivoa, relativno su jeftini i lako se ugrađuju.

U poslednje vreme ovakvi elektromotori se koriste kao deo sistema za automatsko parkiranje, kada sami okreću točkove u potrebnom smeru.magazinauto.com-radioKADA JE PREDSTAVLJEN PRVI RADIO APARAT ZA KOLA?

Prvi komercijalni radio aparat predstavila je firma Motorola 1930. godine. Koštao je čak 130 dolara. Poređenja radi, “ford A” iz iste godine koštao je 540 dolara. Prvi FM radio aparat predstavio je Blaupunkt 1952. godine.

 

 

 magazinauto-co-radialna guma

KO JE PATENTIRAO PRVI  RADIJALNI PNEUMATIK?

Radijani pneumatik je patentirao Artur W Sevidž 1915 godine, a prvi komercijalni uspeh sa ovom vrstom “guma” napravio je Mišelin 1946. godine. Francuski proizvođač je detaljno preradio Sevidžovu osnovnu ideju.

 

 

 magazinauto.com-1977 LondonSidnej

KOJI JE RELI BIO NAJDUŽI NA SVETU?

Naduži reli automobila održan je od Londona do Sidneja 1977. godine. Takmičarska ruta bila je duga 31.312 kilometara.

 

 

 


 

1 KOMENTAR

  1. U električnim automobilima ovaj sistem radi malo drugačije, samo motori imaju ulogu u upravjanju, koordinišu se preko kompjutera. Ali na letvi još uvek je prisutan motor koji upravlja i vrši korekcije.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring