Automobili tema filmova na Beldocs festivalu

Ovogodišnji festival dokumentarnog filma Beldocs će na svom programu imati i nekoliko filmova koji za temu imaju automobile, uglavnom starovremenska vozila

Ovogodišnje 11. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs domaćoj publici predstaviće čak 98 filmova u 14 programa, uključujući veliki broj svetskih i evropskih premijera.

Među njima je i nekoliko filmova koje za temu imaju automobile.

Film “Najružniji auto” (The Ugliest Car) koji potpisuje poljski reditelj Grzegorz Szczepaniak, za najmlađeg protagonistu ima Wartburg, star preko pola veka.

Auto je još uvek na drumu, vozi ga Bogdan koji je u njemu sa svojom majkom Kazimierom. ’Road movie’, koji se odigrava između koncentracionog logora Majdanpek u Poljskoj i bivšeg naci radnog logora u Nemačkoj, zapravo je putovanje u prošlost koje evocira sećanja iz rata.

[vc_video link=”https://youtu.be/hPNttzgvpSw”]

Još jedan zanimljiv film sa temom automobila je “Avec L’Amour”.

Dionis je nastavnik biologije u penziji. Sa strašću, i snom.  Poseduje više od stotinu zarđalih starih automobila od kojih većina nije u voznom stanju, i svake noći spava uz njih, sanjajući o tome da svoju neobičnu kolekciju pretvori u muzej.  Ali njegova strast i snovi imaju svoju cenu.

Njegova mlada supruga svake noći spava sama u kući, dok danju pravi svadbene i rođendanske torte da bi nekako skrpili kraj sa krajem.  Dok sanja o muzeju, okružen svojim raspadajućim automobilima, upravo u tim hrpama rđe Dionis nalazi radost življenja.

’Avec l’amour’  je jednostavna priča, ali takođe i moćan portret univerzalne ljudske sage,  predstavljen kroz priču o ovom sredovečnom muškarcu. Film o penzionisanom nastavniku, njegovoj ženi, njegovoj strasti i njegovoj fantaziji o otvaranju muzeja u malom gradu bez puno zanimljivosti.  Njegova ljubav, njegov život.

[vc_video link=”https://youtu.be/EnZzUZHOMi8″]

Beldocs festival biće održan od 7. do 14. maja u nekoliko dvorana. Detaljne informacije o projekcijama filmova možete da pronađete na www.beldocs.rs.

Hvataj2

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring