Svi detalji o merenju prosečne brzine na autoputu

Kazne će plaćati svi, neki na licu mesta a neki po pristizanju kazne na kućnu adresu. Nisu zaobiđeni ni oni koji koriste TAG uređaje za elektronsku naplatu putarina

Zvanično, danas je počelo merenje prosečne brzine na svim auto-putevima u Srbiji i kažnjavanje onih koji prekorače maksimalnu dozvoljenu brzinu.

Do 14 časova, kažnjeno je sedamdesetak vozača koji su postigli prosečnu brzinu veću od 120 km/h.

Direktor policije, Vladimir Rebić, tim povodom je obišao naplatnu rampu “Vrčin” kod Beograda i potvrdio da će svi koji prekorače srednju brzinu, makar i za jedan kilometar na sat, morati da plate kaznu.

“Ne postoji način da mi ne primenimo važeće propise koji dozvoljavaju maksimalnu brzinu od 120 km/h, tako da ne postoji ta tolerancija”, rekao je Rebić novinarima.

On je zahvalio Kancelariji za IT koja je omogućila da od danas u Srbiji stranci i naši građani mogu da na post terminalima da plate novčanu kaznu za prekršaje bez da se isključuju sa autoputa, kako bi otišli u banku ili menjačnicu.

auto magazin srbija merenje prosečne brzine na auto-putu

“Što se tiče ovih koji napuštaju autoput na bočnim rampama, njima će se dostaviti na adresu dopis u kome će ih obavestiti da su dužni od osam dana da daju podatke o licu koje je načinilo prekršaj”.

I onima koje policija ne kazni na licu mesta na čeonim naplatnim rampama stizaće kazne na kuće adrese odnosno vlasnicima vozila.

Oni su dužni da u propisanom roku od osam dana daju informacije policiji o tome ko je upravljao vozilom kada je napravljeno prekoračenje srednje brzine. U suprotnom, mogli bi da plate od 100.000 do 120.000 kaznu jer pokušavaju da izbegnu odgovornost.

Osim merenja prosečne brzine na auto-putu, brzinu će i dalje kontrolisati presretači, neobeleženi automobili bez policijskih oznaka.

auto magazin srbija merenje prosečne brzine na auto-putu

Prema rečima Vladimira Rebića, u prethodne dve godine na dva autputu život je izgubilo 96 lica, a više od 2.000 je povređeno.

Zamenik načelnika Saobraćajne policije, Boban Milinković, rekao je da se prosečna brzina ne meri na auto-putu Ljig-Preljina, na Koridoru 11, zbog nepostojanja tehničkih uslova, jer ta deonica ne funkcioniše u zatvorenom sistemu naplate putarine.

“Otkada je počela da se kontroliše srednja brzina, za oko 30 odsto je smanjen broj slučajeva prekoračenja, a broj nezgoda za 35 odsto, tako da koliko smanjite prekoračenje brzine, toliko ćete smanjiti i broj nezgoda”, naglasio je Milinković.

Inače, kazne će se na licu mesta naplaćivati na najvećim naplatnim rampama, dok će na manjim prekršaj biti zabeležen ali će kazna stizati na kućnu adresu.

Strance će saobraćajna policija zaustavljati odmah na naplatnoj rampi, a oni će morati da plate kaznu kod najbližeg sudije za prekršaje.

auto magazin srbija merenje prosečne brzine na auto-putu

Vozače koji na auto-putevima Srbije budu, ipak, vozili brže nego što je u proseku dozvoljeno, čekaju sledeće kazne:

Za vožnju brzinom od 120 do 140 kilometara na sat sleduje im novčana kazna u visini od 3.000 dinara, dok će za vožnju brzinom od 141 kilometra do 150 kilometara na sat morati da plate kaznu od 5.000 dinara.

Sa 10.000 dinara biće kažnjeni oni koji voze brzinom od 151 do 160 kilometara na sati, a kazna od 10.000 do 20.000 dinara predviđena je za vožnju brzinom od 161 do 180 kilometara na sat, plus tri negativna poena i mesec do 12 meseci bez vozačke dozvole.

IMG_7309

Za “divljanje” auto-putevima brzinom od 181 do 200 kilometara na sat kazna iznosi od 20.000 do 40.000 dinara, uz dan do 30 dana zatvora, šest negativnih poena i tri meseca do 12 meseci bez dozvole.

Od 100.000 do 120.000 dinara moraće da izdvoje na ime kazne oni koji voze od 201 do 220 kilometara na sat, a sleduje im i od 15 do 60 dana zatvora, ali i 14 negativnih poena i osam do 12 meseci bez dozvole.

Na kraju, za vožnju bržu od 221 kilometar na sat novčane kazne nema, ali je predviđena zatvorska kazna u trajanju od 30 do 60 dana, uz 15 negativnih poena i oduzimanje dozvole na period od devet do 12 meseci.

Vozači koji koriste TAG uređaje za plaćanje putarina neće izbeći kažnjavanje. Iako je TAG uređaj vezan za određenu tablicu, vozilo koje je koristilo tuđi TAG uređaj će biti zabeleženo kamerama spreda i otpozadi u trenutku dolaska na naplatnu rampu na kojoj je izvršeno merenje prosečne brzine, tako da će kazna stići onome ko je napravio prekršaj a ne vlasniku vozila na čiju je tablicu registrovan TAG uređaj.

auto magazin srbija merenje prosečne brzine na auto-putu

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring