Test: BMW S1000R

Bavarska fabrika predstavila je svoj prvi nejkid, a njihovi ozbiljni planovi za okupaciju ovog tržišta su jasni, motor ima 160 „konja“

Par godina nakon što je predstavljen prvi supersportski motrocikl, BMW je prikazao i nejkid motocikl iste zapremine. Oprobani recept – uzmeš sportistu pobacaš, plastiku, ukrotiš motor – odavno funkcioniše, ali tržište uvek željno iščekuje još.

Međutim, konstruktori su se ozbiljno pozabavili ovim motorom, izmenili mu geometriju, a termin ukroćen se za „S 1000R“ nikako ne može da se koristi. Ovaj motor, sa svojih 160 „konja“ jednostavno, „puca“ od snage.

Čak 160 konja na zadnjem točku
Čak 160 konja na zadnjem točku

Ali da krenemo od početka. Glavni dizajner, Rus Jevgenij Žukov, je svoj rad okarakterisao kao funkcionalan. Iskreno, kada smo motor videli to definitivno nije bio opis koji bi nam pao na pamet. Motor izgleda najblaže rečeno veoma. Nismo sigurni da bi tako snažan utisak ostavio i da je neke druge boje, ali jarko crvena je pun pogodak.

Testirali smo mnogo motora i često nam se dešavalo da nas zaustavljaju, zapitkuju, gledaju motor, ali ovo je bio prvi put da traže da se slikaju. Različite generacije, profili, bajkeri i obični „smrtnici“ – svima se dopao na prvi pogled. Poverovaćemo Žukovu da je svaka forma i linija tu baš samo iz potrebe, radi bolje udobnije i lakše vožnje.

Glavni dizajner je Rus, Jevgenij Žukov
Glavni dizajner je Rus, Jevgenij Žukov

Onda okrenusmo ključ u bravi. Do nas je dopro nemiran, nervozan zvuk. Prva pomisao je bila da je hladan, zatim da je razlog to sto je prešao jedva nekoliko metara. A on u stvari tako radi, kao iz sopstvene kože da hoće da iskoči. Sa ovim motorom nećete moći da nikome da se prišunjate kao što bi mogli sa nekom “hondom” na primer.

Motor za “„S 1000R” je preuzet od supersportiste “S 1000RR” i zapremina je ostala ista, 999 ccm a snaga umanjena na 160 KS, međutim više snage je dostupno na manjim obrtajima nego što je to slučaj sa supesportistom, koji smo imali prilike da testiramo pre tri godine.

Motor je preuzet sa sportskog modela S1000RR, ali mu je snaga malo smanjena
Motor je preuzet sa sportskog modela S1000RR, ali mu je snaga malo smanjena

Iako poseduje trkački ABS, ASC (Automatic Stability Control) i opcioni DDC (Dynamic Damping Control) ovo ipak nije motor za početnike. Ne zato što je težak za vožnju ili nešto slično, razlog je što vas jednostavno tera da ga vozite “odšrafljene” ručice gasa. Pri tom i ABS i ASC se mogu isključiti tokom vožnje samo pritiskom na taster.

Elektronika se podešava tasterima na upravljaču
Elektronika se podešava tasterima na upravljaču

Testirani motor ima četiri moda vožnje dok standardna verzija ima dva; “roud” za suvi put i “rejn”za kišu kada se snaga smanjuje na 136 KS i odziv na komandu ručice gasa je nešto sporiji. Mi smo na raspolaganju imali i “dinamik” i “dinamik pro” modove koji dolaze sa sportskim paketom, u kom je i DDC, koji se takođe može podestiti u tri nivoa – “mekano”, “normalno” i “tvrdo”. Razlike su uočljive, ali nisu tako izražene kao na putnim BMW motorima. Da li se isplati doplatiti 1.700 evra za sport paket? O da!

Uz doplatu se dobija čak i tempomat
Uz doplatu se dobija čak i tempomat

Ergonomija “S 1000” je takođe poboljšana u odnosu na “RR”, a ako doplatite za tempomat, duga putovanja nećete ni osetiti. Uvek se na nejkidima žalimo na suvozačeno sedište, odnosno na njegov položaj i udaljemost od rezervoara. Ovde je to bolje rešeno nešto zaobljenijim i bližim rezervoarom na koji se ruke lakše mogu osloniti.

Analogni obrtomer
Analogni obrtomer

“S 1000R” se veoma lako vozi. Ukupna masa od 207 kilograma se ne oseća najpre zbog mnogo raspoložive snage, koja se u gradskim uslovima vožnje može pokazati kao preko potrebna. Motor je vrlo upravljiv i sa lakoćom odgovara i na nagle promene pravca. Sve eventualne greške vozača, elektronika ispravlja tako da je ovo motor koji zaista uliva poverenje.

Vrlo je upravljiv, čak i u gradu
Vrlo je upravljiv, čak i u gradu

Jednako neutralno se ponaša u vožnji po uskim gradskim ulicama i na auto putu, a ako nešto treba da mu zamerimo može da bude nešto veća potrošnja goriva od proseka klase, pri poštovanju saobraćajnih ograničenja. Ali kod ovog motora nije cilj krajnja brzina, već koliko brzo možete postići željenu brzinu.

Dvostruki plivajući diskovi od 320 milimetara
Dvostruki plivajući diskovi od 320 milimetara

Da bi ste sebi priuštili ovaj motor potrebno je da izdvojite 12.700 evra za osnovnu, odnosno 14.400 evra za verziju sa sportskim paketom,kao što je bio model koji smo imali na testu. Ako sebi priuštite “S 1000R”, možete da se oprostite od posla i porodice, jer nećete izdržati da dugo budete van njegovog sedišta. Odličan, pet za BMW.
Nela Tasić

IMG_6693_resize

BMW S 1000R
Motor: četvorocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, 999 ccm, 160 KS pri 11,000 o/min, maks. obrtni moment 112 Nm pri 9250 o/min, menjač: manuelni šestostepeni
Dimenzije: 2057/845/1228 mm, visina sedišta 814 mm, masa 207 kg, pneumatici 120/70 R17 napred 190/55 R17 nazad
Kočnice: dvostruki plivajući disk 320 mm sa radijalnim četvoroklipnim čeljustima napred, plivajući disk 220 mm sa jednoklipnim čeljustima nazad

Kvik šift pedala menjača
Kvik šift pedala menjača

Pregršt opreme
Testirani model bio je opremljen LED svetlima i “kvik šifterom” odnosno sistemom koji, kao na trkačkim motorima, omogućava promenu brzine iz niže ka višoj, bez korišćenja kvačila. Ali to je samo deo što čini poprilično dug spisak opreme. U ponudi je mnostvo dodatne elektronike, niz karbonskih detalja, od blatobrana, štitnika lanca, delova rezervoara…

Motor možete opremiti i Akrapovič izduvnim sistemom, opcionim sedištem, velikim vetrobranom, odbojnicima, tank torbom i torbama za rep motora. Spisak može biti dug onoliko koliko vam je džep dubok.

IMG_6607_resize

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring