BMW S1000RR

Od bavarskog prozvođača uvek očekujemo mnogo. Novi „S1000RR“ je lakši, snažniji i brži. Jedva čekamo da ga testiramo na našim drumovima i ulicama

Pet godina nakon predstavljanja prvog supersportskog BMW motocikla, stigla nam je njegova sasvim nova generacija. Konstruktori su imali ozbiljan zadatak, jer su trebali da poboljšaju motor koji je već bio jako dobar.

Iako uvek kažemo da o ukusima ne treba raspravljati novi „S1000RR“ deluje previše ublaženo i u odnosu na predhodnika koji je delovao znatno agresivnije.

Ako ga gledate sa boka, prepoznaćete osnovnu konturu koja je zadržana sa prve verzije, ali kao da mu nedostaju oštre linije koje bi bile naznaka njegove snage.

Napred je zadržan prepoznatljiv BMW stil sa asimetričnim farovima, ali ovog puta je oklugli far na levoj umesto na desnoj strani. Centralni usisnik je veći ali ipak deluje oblo i nežno.

P90161944bmw

Tehnički, ovo je treća generacija „RR“-a za samo šest godina koliko postoji. Za početak motor je lakši četiri kilograma pa je njegova ukupna masa 204 kg.

Zapremina motora je 999ccm a ukupna snaga 199 konjskih snaga pri 13.500 obrtaja u minuti. Maksimalna snaga iznosi 113 Nm pri 10.500 o/min. Izduvni sistem je takođe potpuno nov i lakši je od predhodnog tri kilograma, doduše bez prednjeg prigušivača zvuka.

Elektronike, kao što smo i navikli kada govorimo o BMW motociklima ima na pretek. Najpre bi izdvojili opcioni „kvikšift“ menjač kao kod trkačkih motocikala, koji funkcioniše i kod promene brzine i od niže ka višoj i od više ka nižoj.

Zahvaljujući ovom menjaču uparenom sa takozvanim „e gasom“ snaga je raspoloživa u bilo kojoj brzini, a pogotovo kad motor uđe u dvocifrene obrtaje. Tačno je da se ovaj menjač doplaćuje, ali ovo je nešto što način vožnje može znatno da poboljša i učini zabavnijim. Ipak je ovo sportista.

P90162162

Pored standardnih „rejn“, „sport“ i „rejs“, u opciji se nudi još i „pro“ opcija. Pod „pro“ modom nalaze se „slik“ i „juzer“ opcija u kojoj vozač može sam podestiti parametre, onako kako to njemu najviše odgovara u datom trenutku i vremenskim uslovima.

Dosta toga je preuzeto sa aktuelnih modela; od ABS-a, tempomata sa limitatorom brzine, sistema protiv proklizavanja sa sedam nivoa podešavanja, do grejača ručica ili dinamičkog ogibljenja.

Kao i uvek, količina onoga što želite da spakujete na svoj motor zavisiće samo od dubine vašeg džepa. “BMW S 100RR” već se prodaje na našem tržištu i osnovna cena iznosi 17.490 evra.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring