Auto magazin

Crna kutija obavezna u novim automobilima od jula 2024.

Crna kutija obavezna u novim automobilima od jula 2024.
29.01.2024.

U kolokvijalnom govoru poznati kao crne kutije, uređaji za zapisivanje leta bili su obavezni u avijaciji još od kraja šezdesetih godina. Uprkos svom imenu, one zapravo nisu crne; ovi uređaji su obično drečavo narandžaste boje kako bi ih bilo lakše pronaći posle nesreće.

Tokom ove godine, sličan uređaj postaće obavezan na svim novim automobilima koji se prodaju u Evropskoj uniji.

Počevši od jula 2024. godine, svi novoregistrovani automobili u Evropskoj uniji moraju da budu opremljeni “Uređajem za zapisivanje događaja” (Event Data Recorder – EDR) kao standardnom funkcijom. Ova obaveza odnosi se na putničke automobile koji spadaju u M1 klasu, koji mogu primiti do osam sedišta za putnike, uz vozačevo sedište. Pored toga, komercijalna vozila koja spadaju u N1 klasu, uključujući pikap kamione i kombi vozila koja ne prelaze 3.500 kilograma, takođe će biti opremljena automobilskim ekvivalentom crne kutije.

crna kutija

Šta radi uređaj za zapisivanje događaja (Event Data Recorder – EDR)?

Nesreće imaju finansijske posledice za ljude uključene u sudar, a često je teško odrediti ko je kriv. EDR može pomoći vlastima da tačno shvate šta se desilo analiziranjem podataka koji su sačuvani u EDR-u. Uređaj beleži određene parametre tokom kratkog vremenskog perioda – pet sekundi pre nesreće i 0,3 sekunde nakon udara.

Prema dokumentaciji koju je obezbedila Evropska komisija, EDR beleži i čuva sledeće podatke: brzinu, kočenje, položaj i nagib vozila na putu, i kako se ugrađeni sistemi za bezbednost ponašaju. Takođe, EDR analizira da li je aktiviran sistem za hitne pozive – eCall, koji je postao obavezan u EU u aprilu 2018. godine. EDR mora da čuva informacije “sa visokim stepenom tačnosti i obezbeđenom opstanku podataka”. Takođe čuva informacije o proizvođaču i modelu vozila, kao i o instaliranoj opremi.

Obično ugrađen u jedinicu za kontrolu vazdušnog jastuka, EDR se ne može isključiti; automatski se aktivira kada se okidaju vazdušni jastuci i zatezači sigurnosnih pojaseva. Takođe počinje sa snimanjem kada aktivna hauba vozila iskoči ili kada dođe do promene brzine veće od 8 km/h u roku od 0,15 sekundi, bilo da je reč o bočnim ili uzdužnim silama.

crna kutija

Kome pripadaju podaci pohranjeni u crnoj kutiji automobila?

Informacije zabeležene od strane EDR-a pripadaju vozaču ili vlasniku vozila. Uređaj funkcioniše u zatvorenom sistemu, a podaci se prikupljaju anonimno kako bi se osiguralo da nisu podložni manipulaciji ako dođu u pogrešne ruke. Iz istog razloga, poslednje četiri cifre identifikacionog broja vozila (VIN) nisu sačuvane. Bilo koja druga informacija koja bi mogla otkriti identitet vlasnika takođe nije zabeležena.

Ko može da pristupi podacima?

Podaci su dostupni samo nadležnim vlastima kao pomoć tokom procesa rekonstrukcije nesreće. Informacije se mogu dobiti putem OBD interfejsa, ali ako je port uništen u nesreći, podaci moraju da budu dostupni direktno iz crne kutije.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

1 komentar

  1. MMS auto
    MMS auto February 02, 08:56

    KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako se psotavljaju selektivno a ne u svim vozilima. Ako se hoće da se smanje saobraćajne nesreće ovo je neophodan korak, a posebno u našem saobraćaju.

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]