Da li biste dali 94.000 evra za ovaj Golf?

1

Sposobnost modernog Golfa R da po performansama parira superautomobilima a da ne privuče pažnju na sebe, osvojila je mnogo obožavatelja.

Ta mešavina diskretnog stila, pogona na svim točkovima i sjajnih performansi može se pratiti do prvog Golfa R32 ranih 2000-ih…

Volkswagen-VW-Golf-G60-Limited

Međutim, više od decenije pre nego što je R32 izašao na ulice, postojao je još jedan ultra-brzi fabrički Golf . Bio je to Golf G60 Limited, jer je samo 71 primerak proizveden od strane Volkswagen Motorsport-a.

Volkswagen-VW-Golf-G60-Limited

Kasnih 1980-ih, Folksvagenova brza Golf linija počela je sa GTI modelima koji su imali osam ventila i snagu 112 KS. Zatim je nastao GTI 16V od 139 KS, koji je koristio isti motor sa glavom sa četiri ventila po cilindru.

Volkswagen je takođe ponudio verziju motora 160 KS, koji je bio ugrađen u Corrado kupe, Golf G60 i Golf Rallye sa četvrtastim farovima, koji je pokušao (i nije uspeo) da preuzme titulu od Lancia Delta Intregrale u WRC.

Fiat E-Ducato

Kutijasti Rallye je svojim izgledom svakako nagoveštavao da je to vrhunska verzija Golfa, ali pravo iznenađenje je bio G60 Limited, sa identičnom mehanikom ali izgledom običnog Golfa, za koji nikada ne biste pomislili da ima kompresor i 210 konjskih snaga! Bio je skoro dusplo snažniji snažniji od standardnog Golfa GTI!

Volkswagen-VW-Golf-G60-Limited

Imao je čak 252 Nm obrtnog momenta, što je bila prilično ozbiljna cifra za to vreme. Kako bi se obezbedilo da nema gubitaka u prenošenju snage na podlogu, imao je Syncro pogon na sva četiri točka.

Tako je do “stotke” ubrzavao za nešto više od 6 sekundi, što ga je učinilo ozbiljno moćnim za to vreme.

Volkswagen-VW-Golf-G60-Limited

Jednostavan eksterijer nije imao čak ni GTI masku sa dvostrukim farovima, već jednostavniju sa klasičnim farovima i plavim lajsnama.

Imao je suptilno šira krila i 15-inčne BBS točkove, kao i par diskretnih Motor Sport znakova. Sve u svemu, retko ko bi pomislio da se pod haubom krije prava zver…

Volkswagen-VW-Golf-G60-Limited

Iako je Limited bio dostupan samo sa volanom na levoj strani, nekoliko ih je tokom godina pronašlo put do Velike Britanije, uključujući ovaj primerak, koji je stigao 2007. godine i sada je na prodaju za ozbiljnih 79.995 britanskih funti, odnosno oko 94.000 evra.

Volkswagen-VW-Golf-G60-Limited

Broj 16 od 71, ima 108.900 kilometara na cajgeru, svežu farbu i doteranu unutrašnjost kako bi izgledao kao nov.

Volkswagen-VW-Golf-G60-Limited

Ima čak i nekoliko nadogradnji pogonskog sklopa kako bi bio bolji od novog, uključujući poboljšani kompresor, drugu glavu motora, nove bregaste i auspuh od nerđajućeg čelika…

Volkswagen-VW-Golf-G60-Limited

Volkswagen-VW-Golf-G60-Limited Volkswagen-VW-Golf-G60-Limited

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring