De Tomaso je (ipak) živ!

Na nedavno održanoj aukciji, švajcarski konzorcijum L3 kupio je fabriku u stečju De Tomaso za oko dva milona evra.

Za sada nisu poznati detaljni planovi za oživljavanje posrnulog proizvođača sportskih automobila. Saznajemo samo da švajcarci nameravaju na otvore novu fabriku automobila blizu Torina i predstave novi sportski dvosed sa motorom smeštenim u sredini do 2021. godine.

AM de tomaso 01

Iskreno se nadamo da priča o legendarnom De Tomasu neće proći kao kao mnoge slične do sada – na lepim rečima. Naime, čak i ako budu predstavili novi model, pitanje je da li će u potpunosti uspeti da vrate ono što je sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka bio glavni sastojak uspeha – duh.

AM de tomaso 03

Naime, De Tomaso nije bio samo karoserista koji je u svoje automobile ugrađivao snažne motore koje je kupovao od drugih kompanije, poput GM-a. Treba se podsetiti da su inženjeri De Tomasa svojevremeno bili veliki vizionari i da su dali veliki doprinos u modernizaciji automobilske industrije.

AM de tomaso 05

Takođe, inženjeri De Tomasa su nekada bili na vrhunskom nivou, pa je italijanska firma pored putničkih automobila konstruisala i proizvodila trkačke automobile, pre svega formule 2. Vrhunac svega se desio krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, kada su konstruisali i proizvodili vrlo uspešne bolide formule 1 za Frenka Vilijamsa.

AM de tomaso 02

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring