Ekskluzivno: Vozili smo nove Setra MultiClass 400 autobuse

Drumovima slavnih predaka
Setra Multiklas 400 nije ni najlepši ni najluksuzniji autobus iz Setrine game, ali ima slavnu istoriju kojom se niko ne može pohvaliti. Imali smo ekskluzivnu priliku da vozimo njene najnovije verzije Rajnsberg, Nemačka Od našeg specijalnog izveštača Milan Derbogosijan

Auto magazin setra multiclass400 review 2016

Svega mesec dana nakon sajamskih premijera u Hanoveru, Setra je odlučila da okupi eminentne specijalizovane novinare

kako bi im prikazala novitete u svojoj gami prigradskih i međugradskih autobusa iz serije „multiklas 400“.

U regiji Brandemburg gde je pre 125 godina Oto Lilijental činio prve korake u nastojanju čoveka da poleti,

Setra je pre 50 godina predstavila model „S125“ koji je pionir svog vremena po mnogim parametrima.

Danas, na tom istom mestu imali smo priliku da putujemo kroz vreme u nekim novim Setrinim modelima.

Aktuelni model „multiklas 400“ predstavljen je još davne 2006. godine.

U međuvremenu je imao brojne, diskretne „estetske zahvate“, ali i mnogo važnija tehnička unapređenja.

Od 2013. godine, sa uvođenjem Euro 6 motora, „setra multiklas 400“ dobija i nove podverzije sa oznakom „biznis“.

Auto magazin setra multiclass400 review 2016
Sa uvođenjem Euro 6 motora, setra multiklas 400 dobija i nove podverzije sa oznakom biznis

Reč je zapravo o ekonomik verzijama prilagođenim pre svega prigradskom pa čak i lakom gradskom saobraćaju. U ponudi su tri biznis verzije sa povišenim podom, u dužinama od 12,2 do 13,4 metra, kao i tri biznis verzije sa niskim podom u dužinama od 12,3 do 14,4 metra.

Upravo ovaj poslednji sa oznakom „S418LE Biznis“ je predstavljen u Hanoveru i nama je ovom prilikom bio i najzanimljiviji za probu. Njegova specifičnost je da zbog tri osovine koje ima, konfiguracija poda i sedišta je takva da se sedi u više nivoa, a kretanjem od prednjeg ka zadnjem delu autobusa zapravo se krećete – uzbrdo.

Auto magazin setra multiclass400 review 2016
Biznis verzije su prilagođene pre svega prigradskom saobraćaju

Izgleda čudno, ali praktično jer u zadnjem delu autobusa, koji je predviđen za sedenje a ne za stajanje, svi putnici imaju prilično lep pogled u napred zbog pozicije sedenja gotovo kao u bioskopu. Ovakav koncept ujedno je i vrlo praktičan sa aspekta servisiranja jer pruža sve prednosti oba koncepta – niskopodnog i visokopodnog autobusa.

Cena od 200.000 do 250.000 evra (u Nemačkoj) verovatno nije najpovoljnija na tržištu, ali uz profesionalnu servisnu podršku i uslugu kakvu samo Setra može da pruži, troškovi eksploatacije vozila mogu biti dosta niži od konkurenata.

Auto magazin setra multiclass400 review 2016
S418LE Biznis ima tri osovine i nekoliko nivoa u kabini

Još jedan od noviteta koji smo provozali je i model „S415H“ sa povišenim podom koji bi mogao biti vrlo zanimljiv i za naše tržište. Reč je o modelu dužine 12,2 metara koji zbog povišenog poda može da primi i dovoljnu količinu prtljaga za redovan međugradski saobraćaj.

Pri tome, košta daleko povoljnije u odnosu na turističke autobuse iz serija „komfortklas“ ili „topklas“. „Setra multiklas 400“ je jedna prilično velika familija koja na jednoj modularnoj platformi nudi čak 13 različitih verzija autobusa, različite dužine, broja osovina i visine poda.

Auto magazin setra multiclass400 review 2016
Stubovi oko prozora su dodatno pojačani kako bi zadovoljili evropske standarde u pogledu izdržljivosti u slučaju prevrtanja autobusa

Na taj način se pokriva prilično veliki spektar usluga koje su potrebne prevoznicima, uz razumne troškove proizvodnje i nabavke ovih autobusa. Setra nudi dva motora sa četiri autputa snage u rasponu od 220 do 290 kW što je više nego dovoljno za pokretanje svih ponuđenih verzija.

U ponudi je i pet tipova menjača, od kojih su dva manuelna i tri automatska. Autobus je serijski opremljen sistemima bezbednosti ABS, ASR, EBS, i BAS, a opciono može biti opremljen i sistemima za obaveštavanje o nenamernom napuštanju vozne trake i sistemom za automatsko kočenje u slučaju opasnosti.

Auto magazin setra multiclass400 review 2016
Konfiguracija poda i sedišta je takva da se sedi u više nivoa

Takođe i stubovi oko prozora su dodatno pojačani kako bi zadovoljili evropske standarde u pogledu izdržljivosti u slučaju prevrtanja autobusa.

Sumirajući kratko ali živopisno putovanje kroz istoriju, zaključili smo da Setra još jednom dokazuje da je uvek za stepenik iznad ostalih i da porodično stablo bez ijedne mrlje na sebi s ponosom opravdava visoki status ovog brenda na tržištu.

Auto magazin setra multiclass400 review 2016

Deka se ne predaje
Davne 1966.godine predstavljena je prva „serija 100“, a njen predstavnik „S125“ bio je tada među najpopularnijim modelima na tržištu. Čak i danas, nakon tačno pola veka, ovaj dekica ne posustaje ni najmanje. Vožnja u njemu putevima severne Nemačke pored dvoraca u kojima su krunisani brojni Pruski vladari, bila je pravo uživanje i vremeplov kroz neke slavne prošle dane ovog kraja krcatog istorijskim pričama.

Auto magazin setra multiclass400 review 2016

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar
ovde unesite svoje ime

Povezani postovi

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

Dacia Spring