Fiat 500X

Moda SUV automobila sve više uzima maha a Fijat kao proizvođač koji diktira i oblikuje modne trendove je imao pune ruke posla. "Fijat 500X" sa pogonom na sva četiri točka je lajfstajl auto koji nije samo puko prevozno sredstvo Torino, Italija Od našeg specijalnog izveštača, Aleksandar Bursać

Fijat je proizvođač automobila koji je kroz istoriju u svojoj gami uvek imao trendi modele. Većina njih je osvajala titule Automobila godine u Evropi, ne samo zbog atraktivnog dizajna već i kvalitetne mehanike i inženjeringa. Da su Italijani stručnjaci za super-brze ali i male automobile nije tajna.

To je šarmantan narod koji svoju veličinu ne dokazuje dimenzijama, već karakterom automobila. U velikom broju slučajeva su bili ispred svog vremena. Primera je mnogo a najnoviji trendovi na svetskim tržištima ukazuju da SUV modeli polako preuzimaju primat nad klasičnim automobilima.

Fijat već decenijama ima iskustva u ovoj oblasti a nedavno započeto partnerstvo sa brendom Džip je samo olakšalo posao u konstruisanju novog “500X”.

fiat 500x, auto magazin
Konstruisan je u saradnji sa Džipom

Nije loše da podsetimo da je Fijat u svojoj gami decenijama imao ne samo “pandu 4×4”, već i “sedići” sa pogonom na sva četiri točka, razvijen u saradnji sa Suzukijem. Novi “500X” ima 4×4 pogon koji deli sa bratskim “džipom renegejd”. Inače, oba su nastala na mehaničkoj platformi “fijata 500L”.

Redakcija Auto magazina je dobila poziv na svetsku premijeru “fijata 500X”, koja je održana u Torinu i na test poligonu kod gradića Baloko. Domaćini su ponosni na svoju “500” lozu, a najviše na njen imidž koji važi za jedan od najuspelijih u lajfstajl svetu i oblasti industrijskog dizajna uopšte.

fiat 500x, auto magazin
Najuksuznije, laundž varijanta fijata 500X

Novi “500X” se vizuelno poistovećuje sa ostalim pripadnicima familije “500”. Prepoznatljivost je više nego očigledna. Za razliku od konkurenata, može da se pohvali dvostrukim karakterom; biće dostupne dve varijante u pogledu karoserije.

Prva je “urban”, odnosno “siti” verzija namenjena onima koji nameravaju da se voze uglavnom po gradu i auto-putu, dok je druga, “kros”, posvećena onima koji preferiraju uživanje u prirodi i povremenu vožnju van puteva. Najveće razlike su na branicima ali i u pogledu mehanike. Konkretno, 4×4 sistem će se ugrađivati samo na “kros” verzije.

fiat 500x, auto magazin
U ponudi su dve verzije karoserije

Mi smo imali prilike da isprobamo dve varijante, “urban” sa 1,6 dizelašem od 120 “konja” i “kros” sa 2,0 “multidžet” dizelašem od 140 KS i devetostepenim automatikom. Ova poslednja verzija je svakako izazvala najveće interesovanje novinara pa su nam domaćini priredili i kratku ofroud vožnju po specijalno pripremljenom poligonu.

Devetostepeni automatik uvek drži motor na optimalnom broju obrtaja, a tu je i selektor za izbor vrste podloge i uopšte, uslova vožnje. Ukoliko nema problema sa proklizavanjem točkova, sistem automatski raspoređuje obrtni moment na prednje točkove.

U suprotnom, aktivira se i pogon na zadnjim točkovima. Menjanje modova za vožnju u otežanim okolnostima na klizavom putu menja i režim rada motora i menjača, tako da u najekstremnijem modu drži motor na višim obrtajima a ESP sistem postaje još osetljiviji. Za razliku od bratskog “džipa renegejd”, “500X” nema ekstremno terensku verziju sa reduktorom.

fiat 500x
Mnogo retro detalja u kabini

Čak i verzije sa samo prednjim pogonom mogu da imaju “trekšn plus” sistem koji je sličan kao na modelu “500L treking”. On se koristi u slučajevima kada jedan pogonski točak nema prijanjanje uz podlogu, pa se obrtni moment prenosi na drugi. Dakle, vozači “fijata 500X” ne treba da brinu da će ostati zaglavljeni u snegu ili blatu. Isto tako, ne treba da brinu da će ostati neprimećeni.

Auto je prepun retro detalja i dizajnerski se dosta razlikuje od klasičnog “500” i “500L”. Iako je estetika ista, komandna tabla je potpuno drugačije oblikovana, čak i u odnosu na “džip renegejd”.

Ručice za otvaranje vrata su još istaknutije i naglašavaju retro stil, kao i tasteri na centralnoj konzoli. Instrumenti su potpuno novi, sa velikim centralnim displejem koji je postavljen između brzinomera i obrtomera. U promenljivom meniju se nalazi čak i pokazivač pritiska u turbini.

auto magazin, fiat 500x
Prednja sedišta su primetno bolja nego u modelu 500L

Moramo da pohvalimo obilje prostora za odlaganje sitnica. Ne samo da ima dovoljno mesta za veliek telefone ispred ručice menjača, već se tu može smestiti i manji tablet. Pregrade u vratima su takođe ogromne tako da se u pogledu praktičnosti ne može naći baš ni jedna mana.

Ispravljeni su najvažniji nedostaci koje smo uočili na “500L”. Ovde centralna konzola ne predstavlja nikakvu smetnju kolenima a donji deo sedišta je dosta produžen u cilju povećanja udobnosti. Primetili smo čak i neke sličnosti sa “džipovima” – tasteri kao što su komande za pojačavanje jačine zvuka i menjanje stanica, odnosno numera.

auto magazin, fiat 500x
Dovoljno prostora za udobnu vožnju dva odrasla putnika

Kabina je generalno prostrana. Zaista može da se poredi sa klasičnim automobilima C segmenta u pogledu prostora za kolena i glavu putnika pozadi, mada je nešto uža. Slično je i sa prtljažnikom koji ima duplo dno i zapreminu od 350 litara u kombinaciji sa setom za reparaciju pneumatika. Sa rezervnim točkom punih dimenzija je 245 litara.

Moramo da pohvalimo i ergonomju radnog mesta vozača. Volan se dosta izvlači po dubini a nožne komande su daleko, tako da se sedi veoma udobno i ispruženo. Sve komande su meke i veoma precizne, uključujući i ručicu manuelnog menjača na verziji sa 1,6 dizelašem od 120 KS. Ovaj motor je prava mera za “500X”. Sa njim ima vrlo dobra ubrzanja i međuubrzanja a i veoma je ekonomičan.

auto magazin, fiat 500x
Kvalitet materijala i završna obrada su na visokom nivou

Generalno, osećaj kvaliteta projektovanja mehanike je na visokom nivou. Isto se odnosi na kvalitet materijala u kabini i na završnu obradu. Fijat je praktično sustigao pa i prestigao neke nemačke proizvođače po ovom pitanju.

Vrh komandne table je obložen mekom plastikom, a slična je postavljena i na gornjem delu tapacirunga vrata, što je prava retkost u klasi. Tu su i umeci od eko-kože koji uz atraktivan prepoznatljiv dizajn neočekivano stvaraju premijum atmosferu.

“Fijat 500X” će se proizvoditi u Italiji, u renoviranoj fabrici SATA (Società Automobilistica Tecnologie Avanzate) u gradu Melfi. Planiran je izvoz u preko sto zemlja, uključujući i SAD. Kod nas stiže početkom naredne godine.

auto magazin, fiat 500x
Pravi se u istoj fabrici kao i džip renegejd

Oprema za poštovanje
Iako je baziran na mehaničkoj platformi “fijata 500L”, “500X” se ipak dosta razlikuje, ne samo vizuelno već i u pogledu mnogih tehničkih rešenja ali i kvaliteta materijala u unutrašnjosti.

Za početak, novina je elektronska ručna kočnica što prava stvar za sve one koji vole dodatni komfor. Dalje, uveden je i adaptivni tempomat koji uz pomoć radara na prednjem kraju vozila održava odstojanje od vozila ispred u koloni, odnosno automatski ubrzava do zadate brzine ukoliko se sa putanje skloni sporije vozilo. Na spisku opreme sada se nalazi i beskontaktno otključavanje, što je još jedan korak ka luksuzu i premijum modelima.

auto magazin, fiat 500x
Elektronska ručna kočnica je laka za upotrebu

Možda najvažnije od svega je uvođenje “brejk kontrol” sistema koji uz pomoć radarskih senzora detektuje opasnost od sudara. Funkcioniše između 7 i 200 km/h tako što vizuelno i zvučno upozorava vozača a u ukoliko on ne odreaguje, sistem automatski aktivira kočnice kako bi se sudar izbegao ili umanjile posledice.

Osim toga, reaguje i na nepokretne objekte do brzine od 30 km/h ili na iznenadno istrčavanje pešaka ili pojavu drugih pokretnih objekata ukoliko je njihova relativna brzina manja od 50 km/h.
“Fijat 500X” je još opremljen uređajima za kontrolu mrtvog ugla, napuštanje saobraćajne trake i automatskim dugim svetlima. Još jedan koristan bezbednosni sistem su ultra-sonični senzori prilikom parkiranja unazad.

Oni imaju funkciju da upozore vozača na pokretne objekte koji se približavaju vozilu a koje je teško uočiti, recimo prilikom isparkiravanja unazad. Jedino što bi smo dodali na ovaj spisak a što nedostaje je kamera za čitanje saobraćajnih znakova za ograničenje brzine.

116_bis_Fiat 500X Cross

Sedam motora
Za razliku od “500L”, “500X” ima gamu motora koja može da zadovolji bukvalno sve ukuse kupaca. U tabeli se nalaze podaci za samo tri motora jer za druge još nema zvaničnih podataka.

Baznu verziju će predstavljati 1,6 atmosferski benzinac od 110 KS sa petostepenim menjačem i povećanim obrtnim momentom na nižim obrtajima. Potpuno drugu sliku o automobilu stvara 1,4 “multier” turbo-benzinac sa 140 i 170 “konja”, dok je za američko tržište predviđen i atmosferski 2,4 benzinac od 187 KS.

Najslabiji dizelaš će biti poznati “1,3 multidžet” sa 95 KS, srednji je 1,6 sa 120 a najjači je 2,0 sa 140 konjskih snaga. Osim manuelnih šestostepenih menjača, na raspolaganju će biti devetostepeni automatik, kao i šestostepeni sekvencijalni sa dve lamele.

auto magazin, fiat 500x

Displej umesto telefona
Fijat je u “500X” ugradio multimedijalni sistem najnovije generacije. Povezuje se sa pametnim telefonom tako da aplikacijama možete da upravljate preko displeja u automobilu koji ima standardnu dijagonalu od pet inča a može da se poruči i od 6,5 inča. Na primer, možete da pristupate fejsbuku ili da slušate internet radio.

Na spisku opreme je i DAB (digitalni radio), kao i premijum ozvučenje marke BeatsAudio. Po ćelji je moguće izabrati sistem snage 120, 180 ali i 560 vati sa osmokanalnim pojačalom i sabvuferom.

auto magazin, fiat 500x

Mopar personalizacija
S obzirom da je “500X” lajfstajl automobil, Fijat je obezbedio veliki broj detalja koji omogućavaju vlasnici ili vlasniku da svoj auto personalizuje i da se razlikuje od svih drugih. Počevši od felni prečnika do 18 inča, pa sve do poklopaca retrovizora i maski za ključeve u specijalnim bojama i tonovima. Tu su i razni drugi estetski detalji kao što su krovni nosači ali i specijalni razdelnici za prtljažni prostor, držači za sako, tablet, dekoracije, lajsne…

magazinauto.com, fiat 500x

“Klima” sa senzorom vlažnosti vazduha
Novi automatski klima-uređaj sa dve zone je dobio specijalne senzore za kontrolu vlažnosti vazduha u kabini. On detektuje zamagljenost stakala i automatski aktivira kompresor klima uređaja koji postepeno isključuje kako se stakla ne bi ponovo zamaglila.

auto magazin, fiat 500x

Fiat 500X
Motor 1,4 Multiair FWD 1,6 Mjet FWD 2,0 Mjet AWD
zapremina (ccm) 1368 1598 1956
snaga (kW/KS) pri o/min 103/140 pri 5000 88/120 pri 3750 103/140 pri 4000
o. moment (Nm) pri o/min 230 pri 1750 320 pri 1750 350 pri 1750
menjač manuelni, 6 brzina, manuelni, 6 brzina, automatski, 9 brzina
dimenzije (mm) 4248 (4273)/1976/1600 (1620)
međuos. rastojanje (mm) 2570
prtljažnik (l) 350
rezervoar (l) 48
masa (kg) 1320 1320 1495
maks. brzina (km/h) 190 186 190
ubrzanje 0-100 km/h (s) 9,8 10,5 9,8
potrošnja (l/100 km) 5,0/6,0/7,8 3,8/4,1/4,7 4,9/5,5/6,5
emisija CO2 (g/km) 139 109 144

79_Fiat 500X Lounge

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Prethodni tekst
Sledeći tekst

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring