Jeep Avenger 4xe ima pogon na sva četiri točka i laki hibrid

Jeep Avenger 4xe, verzija malog SUV-a sa pogonom na sva četiri točka, predstavljen je kao koncept na Pariškom sajmu automobila 2022. godine. Do sada nije bilo mnogo poznato o njegovim tehničkim karakteristikama. Sada stiže serijska verzija.

Naziv “4xe” već dosta govori o pogonu: radi se o istom lako-ibridnom pogonu od 136 KS kao i kod Alfa Romeo Juniora, koji se sastoji od 1,2-litarskog turbo benzinskog motora i dva elektromotora od po 21 kW, od kojih je svaki zadužen za jednu osovinu.

Jeep Avenger 4xe

Tu su i specifični, poboljšani savladivi uglovi u odnosu na verziju sa prednjim pogonom. Jeep Avenger Hybrid sa pogonom na sva četiri točka sada ima prednji napadni ugao od 22°, maksimalan ugao rampe od 21° i izlazni ugao od 35°, sa razmakom od tla od 210 mm i dubinom gazenja kroz vodu do 400 mm.

Menjač je šestostepeni automatik sa duplim kvačilom. Nema podataka o bateriji, ali s obzirom na povezanost unutar koncerna, verovatno ima kapacitet od 900 Wh bruto, što omogućava nekoliko kilometara vožnje u električnom modu. Zvanični podaci kažu da je maksimalna brzina 194 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,5 sekundi.

Jeep Avenger 4xe

Sistem pogona na sva četiri točka Jeep Avenger 4xe, zahvaljujući Select Terrain funkciji, ima različite režime rada: Auto, Sneg, Pesak, Blato i Sport, kako bi se iskoristio puni potencijal pogonskog sistema i dodatna snaga na zadnjim točkovima.

U Auto režimu, sistem aktivira benzinski motor i oba elektromotora do brzine od 30 km/h, kako bi se obezbedila maksimalno prijanjanje sa raspodelom obrtnog momenta 50:50. Između 30 i 90 km/h zadnji motor se aktivira samo po potrebi i ostaje povezan sa zadnjim točkovima kako bi mogao brzo da reaguje u slučaju potrebe. Iznad 90 km/h, Jeep Avenger 4xe se ponaša kao klasični laki hibrid, odnosno SUV sa prednjim pogonom i isključenim zadnjim motorom.

Jeep Avenger 4xe

Novi pogon na sva četiri točka Avengera donosi još jednu važnu novinu: zadnje multilink oslanjanje. Jeep Avenger 4xe će biti dostupan za naručivanje krajem 2024. godine, a cene još nisu poznate

Jeep Avenger 4xe

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring