Redizajnirani Audi S3 ima više snage i novi quattro pogon

Retko kada je neka varijanta modela tehnički toliko unapređena tokom redizajna kao novi S3. U suštini, tehnički se izjednačio sa Volkswagen Golfom R. Osim toga, približio se i vrhunskom RS3 modelu. Ko poznaje RS3, zna da to može biti samo dobra stvar.

Glavni razlog za to je integracija takozvanog Torque Splittera. Drugim rečima, stari Haldex pogon na sve točkove je sada stvar prošlosti u Audiju S3. Zamenjuje ga sistem poznat iz Golf R i RS3 modela, sa dva lamelna kvačila na zadnjoj osovini, koja variabilno raspodeljuju snagu između zadnjih točkova.

Naša dosadašnja iskustva sa ovim sistemom bila su izuzetno pozitivna. Bilo da je reč o Golf R, RS3 ili čak Tiguan R – vozne karakteristike su značajno agilnije, sa izrazitom tendencijom ka zadnjem pogonu, o čemu smo ranije mogli samo da sanjamo.

Audi S3

Audi S3, međutim, ne dobija specijalni drift mod kao Golf R i RS3. Kupci će to verovatno moći da prebole. Ipak, pored poznatih režima vožnje, dodata je nova “dynamic plus” faza.

U ovom režimu, Torque Splitter šalje što više pogonskog momenta na zadnju osovinu i na spoljašnji zadnji točak u krivinama, što rezultira tendencijom ka preupravljanju. Takođe, ESP prelazi u sportski režim, a motor i menjač su agresivnije podešeni.

Što se tiče motora, snaga poznatog 2.0 TFSI je u redizajnu podignuta na nivo Golfa R. Sada ima 333 KS i 420 Nm obrtnog momenta, što je povećanje od 23 KS i 20 Nm. Ubrzanje od 0 do 100 km/h sada traje 4,7 sekundi, što je za desetinku brže nego pre. Maksimalna brzina je 250 km/h.

Audi S3

Audi takođe obećava generalno sportskije podešavanje motora i menjača. To se postiže, između ostalog, optimizacijom turbopunjača, koji sada održava obrtaje pri delimičnom opterećenju tokom konstantne vožnje i pri malom do srednjem ubrzanju. Pored toga, sedmostepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom dobija veći startni moment, prepolovljava vreme promene brzina pri punom opterećenju i povećava obrtaje motora pri delimičnom opterećenju u D režimu vožnje.

Sve to bi trebalo da dovede do boljeg odziva motora. To sigurno nije na odmet, jer je dosadašnji motor u nižim obrtajima bio nešto manje živahan.

Audi S3

Još dobrih vesti za ljubitelje dinamične vožnje: Audi S3 je napravio značajne korake u pravcu poboljšanja ogibljenja. Upotreba poprečnih ramena sa čvršćim ležajevima i novih švenk ležajeva, koji omogućavaju veći negativni nagib prednje osovine, značajno poboljšavaju upravljanje i prijanjanje u krivinama.

Unapređenja su takođe primenjena na progresivni servo upravljač i podešavanje ESP-a. Standardno dolazi sa sportskim oslanjanjem spuštenim za 15 milimetara. Opcionalno je dostupno ogibljenje sa adaptivnim amortizerima.

Redizajnirani Audi S3 standardno dolazi sa 18-inčnim točkovima sa gumama 225/40. Uz doplatu su dostupni 19-inčni točkovi sa gumama 235/35. U skladu sa povećanom dinamikom, kočnice su takođe unapređene. Perforisani diskovi napred sada imaju prečnik od 357 milimetara. Takođe, tu su i dvoklipne čeljusti sa većim kočnim oblogama.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring