Kia Carens 1,7 CRDi VGT LX family

Prvomajski praznici i porodična i društvena okupljanja uvek nekako pokrenu i priču prevoza do izletišta. Naravno, uvek neko spomene kako bi bilo dobro da imate na raspolaganju jedan mini ven. Danas vam predstavljamo najnoviji model iz Kijine produkcije upravo u toj kategoriji

Renoov “espas” je još pre tri decenije prokrčio put monovolumenima na evropskom tlu. I dalje veoma popularna MPV kategorija postala je daleko više od obične kutije na četiri točka u koju može da stane pet do sedam ljudi, roštilj i nekoliko gajbi piva. Od savremenog monovolumena se zahteva da bude ne samo praktičan već i lep i atraktivan. Važno mesto u globalnoj strategiji razvoja Kija je posvetila i ovom modelu. Istina, automobil koji smo vozili, sigurno neće biti najprodavaniji na srpskom tržištu, ali će na tlu Sjedinjenih Država i Zapadne Evrope, sigurno biti ozbiljan igrač prilikom izbora automobila za prevoz porodice ali i kao službeno vozilo.

IMG_5361

Prethodna generacija “karensa” bila je dosta kvalitetan automobil, ali nekako nezanimljiv i potpuno neprimetan. Pomislili biste da će u Kiji ovoga puta napraviti nešto što vrišti i bode oči ali ne, nije tako. Sa vozilima za porodicu nije preterano pametno praviti eksperimente pa su se Korejci odlučili da “karens” predstavlja “naduvanu” varijantu već dobro poznatog i prepoznatljivog “sida”. Nije se išlo previše smelo (naučilo se nešto i od Nemaca) ali je automobil i dalje privlačan, atraktivan i preopoznatljiv kao član Kija porodice. Umesto agresivnih detalja primat su dobili neki elegantniji elementi i smirenije linije.

IMG_5142

Kabina je, kako bi i trebalo da bude prostrana i komforna. Mi smo vozili varijantu sa pet sedišta, a po želji možete naručiti i verziju sa sedam. Sva sedišta su zasebna tako da svaki putnik ima maksimalan komfor. Instrument tabla je pregledna, ali ne baš naročito maštovita. Prostora za sitnice ima stvarno dovojno pa čak i za veće flaše. Uostalom to su stvari sa kojima nema kompromisa u ovoj kategoriji.

IMG_5140

Sedišta su stavka koja nam se najviše svidela. Ovo su sigurno najudobnija Kijina sedišta koja smo imali prilike da isprobamo. Ne samo da imaju odličnu bočnu potporu već im je i tvrdoća optimalna a i dužina sedalnog dela je nešto veća te noge imaju prijatan oslonac i pri dužim putovanjima za koje je “karens” i projektovan.

IMG_5136

Multimedijalni sistem je na visokom niovu. Zvuk je sasvim pristojan, a veliki kolor displej ne samo da je osetljiv na dodir već služi i kao ekran zadnje parking kamere. Pod ispred zadnjih sedišta je potpuno ravan što je još jedan plus za komfor putnika na zadnjim sedištima. Prtljažnik ima osnovnu zapreminu od 536 litara koja se obaranjem drugog reda sedišta povećava na 1694 litra. To možda i nije rekord u ovoj klasi ali je više nego dovoljno za potrebe petočlane porodice. Ukoliko imate potrebu da prevozite duže predmete u “karensu” je moguće prevesti i predmete dugačke 215 centimetara. Treba vam prevoz dasaka, tj. stranica za francuski ležaj? Nikakav problem. I to sa zatvorenim vratima prtljanika!

IMG_5161

Kod nas se trenutno nudi jedino model sa paktom opreme “LX femili” i CRDi motorom zapremine 1,7 litara sa 115 konjskih snaga. Iako je ovo najslabija opcija u praksi se pokazala sasvim korektnom za porodični automobil. Uz potrošnju koja se kretala između šest i sedam litara evro-dizela, i uz rezervoar od gotovo 60 litara ovaj “karens” ima autonomiju od oko 1000 kilometara.

IMG_5127

Oslanjanje je prijatno podešeno. Automobil lepo upija nesavršenosti srpskog druma, mada ponekad ume malo tvrđe da odreaguje na pojedine neravnine. Ipak, i pored toga ovo je sigurno najudobnija Kija koja se trenutno nudi domaćem kupcu. Iako je reč o monovolumenu, neprijatnih zanošenja u krivinama nema, tako da se “karens” vozi gotovo kao i svaki “konvencionalni” autmobil “C” ili “D” segmenta.

IMG_5238

Kad smo već kod segmenata trebalo bi reći i ko su glavni konkurenti na koje “karens” cilja. Iako bi se na prvi pogled reklo da su to “c-maks” i “senik” nije baš tako. “Karens” je sa svojom dužinom od 4,52 metra približniji većim varijantama Fordovog i Renoovog MPV-a, tj “grand C-maksu” i “grand seniku”. Tu dolazimo i do najveće mane “karensa” a to je cena.

IMG_5194

Naime pošto je u ponudi samo jedna varijanta i to sa dizel motorom i visokim paketom opreme cifra koju treba da izdvojite za “karensa” je 22.000 evra. Ozbiljna cena za ozbiljan auto reklo bi se, ali ipak to sigurno predstavlja veoma veliku prepreku za domaćeg kupca. Još jedan veoma jak konkurent “karensu” dolazi praktično iz istog dvorišta. Za manje novca moguće je kupiti “sportidža” sa dizel motorom koji je daleko atraktivnije rešenje za one kojima MPV nije jedina solucija za kupovinu. Iskreno, verovatno je ta situacija jasna i samom uvozniku pa je to jedan od razloga zbog kojih je u ponudi samo jedan motor i jedan paket opreme. Činjenica je da je novi “karens” zaista kvalitetan automobil, ali je takođe i činjenica da će biti retka zverka na našim putevima.

Armen Derbogosijan

IMG_5218

Pedantno

Prtljažnik poseduje dvostruko dno koje je sjajno organizovano jer ima četiri “poklopca” i više pregrada unutar poda tako da bez većih problema možete da razvrstate sve stvari koji su vam neophodne u prtljažniku i što je još važnije nema buke od “tumbanja” stvari.

IMG_5128

Već viđeno

Cela prednja konzola deluje lepo, ali ne baš previše maštovito. Elementi su već viđeni na nekim prethodnim modelima. Primera radi komande klima uređaja dizajnerski podsećaju na rešeenje viđeno na novom “riju”.

IMG_5147

Vrhunska udobnost

Na redakciju su najbolji utisak ostavila sedišta “karensa” koja su odlično profilisana. Pružaju dobru bočnu potporu imaju dug sedalni deo i ne zamaraju ni pri dužim putovanjima.

IMG_5137

Kia Carens 1,7 CRDi VGT LX family

Motor: zapremina 1685 ccm, snaga 85 kW/115 KS pri 4.000 o/min, obrtni moment 260 Nm pri 1.250-2.750 o/min, menjač manuelni šestostepeni

Dimenzije: 4525/1805/1605 mm, međuos. rastojanje 2750 mm, masa 1482 kg, prtljažnik 536/1694 l, rezervoar 58 l, pneumatici 205/55 R16

Performanse: maks. brzina 191 km/h, ubrzanje 0-100 km/h za 10,4 s, potrošnja 4,3/4,9/6,1 l/100 km, emisija CO2 129 g/km (Euro 5)

IMG_5188

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring