Auto magazin

Kia razvija nove sisteme bezbednosti

Kia razvija nove sisteme bezbednosti
14.07.2022.

Kia razvija i ocenjuje napredne nove sisteme upozoravanja koji će vozače upozoravati na opasnost u vožnji obradom podataka uživo, a to gradi na svom postojećem zbiru funkcija za upozoravanje vozača.

Testiranje je deo projekta Safety Priority Services (SPS), šeme koju je pokrenula holandska vlada i namenjena je unapređenju bezbednosti u putnom saobraćaju još pre novih propisa EU koji bi trebalo da stupe na snagu 2025. godine.

Kia u saradnji sa sestrinskom kompanijom Hyundai i kompanijama TomTom, ANWB, Inrix i Be-Mobile istražuje mogućnosti za upozoravanje na nailazeća vozila hitnih službi.

Pošto brojni vozači, kada čuju sirenu, nisu sigurni iz kog smera dolaze ta vozila novi sistem upozorenja će pokazati vrstu vozila spasilačke službe i smer odakle se približava.

Nova funkcija će u početku reagovati samo na vozila hitne medicinske pomoći, a nakon toga će biti omogućena i za druga vozila spasilačkih službi.

Tehnologija je zasnovana na Kijinim postojećim funkcijama upozorenja kao što su npr. prepreke na putu, nezgode i vanredni vremenski uslovi

Kia takođe želi da razvije upozorenja koja vozače mogu upozoriti na dodatne svakodnevne opasnosti, uključujući i neočekivane i potencijalno opasne situacije.

Sistem bi vozače trebalo da upozorava na vozila koja se približavaju, voze u pogrešnom smeru, zatvorene trake i nailazeće saobraćajne gužve koje može prevideti.

To bi trebalo da poveća broj upozorenja koja su već raspoloživa preko infotainment sistema Kia vozila – na primer za prepreke na putu, radove na putu, nezgode i vanredne vremenske neprilike.

Upozorenja će biti uključena u postojeće sisteme u vozilima

Dok se o detaljnijim merilima tek treba dogovoriti sa holandskom vladom, Kia će raditi na tome da dodatna upozorenja uključi u postojeći informaciono-zabavni sistem svojih vozila kako bi izbegla nepotrebno odvlačenje pažnje vozača pomoću zvučnih, vizuelnih i haptičkih upozorenja.

Upozorenja neće zahtevati nikakav unos, što garantuje da će vozači i dalje držati ruke na upravljaču. Tokom testiranja Kia će pružati povratne informacije o kvalitetu podataka holandske centralne baze saobraćajnih podataka (NDW) kako bi ih po potrebi unapredili.

Trogodišnje testiranje brže od zakonodavstva EU čiji propisi stupaju na snagu 2025.

Projekt SPS će trajati tri godine, kao priprema na očekivano novo evropsko zakonodavstvo na području upozorenja koje bi s novim propisima trebalo da stupe na snagu 2025. godine.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Prelep i prema svim testovima kvalitetan premijum model. [...]

U električnim automobilima ovaj sistem radi malo drugačije, samo motori imaju ulogu u upravjanju, koordinišu [...]

PP aparati su zaknska obaveza ali koliko vozila ih ima? Možda 40% a i to [...]

O Miodragu mogu samo da kažem da je genije kada su u pitanju uređaji na [...]

Preuzmite Auto magazin za android