Kako radi automatsko biranje stanica?

Automatsko biranje stanica na radiio uređajima u automobilu smatramo olakšicom vezanom za digitalne tjunere. Međutim, interesantno je da je prvi radio sa automatskim biranjem stanica predstavio Ford u svom modelu “taun end kantri” pedesetih godina prošlog veka. Da – u pitanju je analogni uređaj koji je pomoću električnog motora “vrteo” skalu. Kada tjuner “uhvati” maksimalni prijem, premotavanje skale bi stalo. Traženje stanica se vršilo pomoću tastera koji je smešten ispod leve noge vozača.

I to nije sve: Kao što kaže naziv auta, tjuner je imao dve vrste podešavanja. U gradu (taun) bi se sAmnjila osetljivost tjunera kako bi primao samo lokalne stanice sa snažnijim signalom, dok se na otvorenom drumu (kantri) osetljivost tjunera pojačavala kako bi uređaj primao signal udaljenih stanica.magazinauto klarksonova sirenaŠTA JE KLARKSONOVA SIRENA?

Prvu električnu sirenu je predstavila firma Klakson početkom dvadesetog veka. U pitanju je električni kompresor sa trubicom koji je proizvodio legendarni “auuuua” zvuk, koji nam je poznat iz mnogih crno-belih filmova. Ovaj zvuk sirena proizvodi zato što joj je potrebno nekoliko trenutaka da stabilizuje pritisak u trubi prilikom ubrzavanja i zaustavljanja lopatica kompresora.

Na žalost, niko više ne koristi ove arhaične sirene pune karaktera, već su u upotrebi najčešće elektromagnetne sirene. Ovu vrstu sirene konstruisao Englez Olivije Lukas 1910. godine.

 

 


 magazinauto.com-Roll-RoyceGDE OBOŽAVAJU ROLS ROJS?

Grad sa najviše registrovanih Rols Rojs automobila,  po glavi stanovnika, jeste Hong Kong.

 

 

 

 

 

 


 

 

magazinauto.com-erbeg

DA LI JE ERBEG POTPUNO SIGURAN?

Statistika kaže da vazdušni jastuci u automobilima usmrte jednog putnika na svaka 22 spasena.

 

 

 

 

 

 


magazinauto.com-motul-century-2100

OD KADA SE “SINTETIKA” PRIMENJUJE U MOTORNIM ULJIMA?

Prvo polusintetičko motorno ulje bilo je “motul senčeri 2100” iz 1966. godine, a prvo potpuno sintetičko motorno ulje bilo je “motul senčeri 300V” koje je predstavljeno 1971. godine.

 

 

 

 

 


 

magazinauto.com-semafor

KOLIKO VREMENA PROVODIMO PRED SEMAFOROM?

Amerikanci u proseku provedu dve nedelje svog života zaustavljeni pred semaforom.

 

 

 

 

 

 

 


 

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring