Lamborghini Twin-Turbo V8 motor ima 789 KS i vrti se na 10.000 obrtaja

Sa završetkom proizvodnje modela Huracán, Lamborghini će se oprostiti od svog slavnog V10 motora. Ali italijanska kompanija ne napušta proizvodnju uzbudljivih mašina. Lamborghini je u ponedeljak otkrio prve detalje o nasledniku Huracána sa twin-turbo V8 motorom, koji zvuči obećavajuće.

Najvažnija karakteristika je crvena linija na 10.000 RPM. Visoka po svakom standardu, a kamoli za turbo motor. Samo Mercedes-AMG One, Aston Martin Valkyrie i Gordon Murray Automotive T.33 i T.50 imaju veći broj obrtaja.

Ovaj novi motor ima zapreminu od 4.0 litra i maksimalnu snagu od 789 konjskih snaga između 9.000 i 9.750 RPM i 729 Nm obrtnog momenta između 4.000 i 7.000 RPM. To je flat-plane V8 — prvi takav kod Lamborghinija, u “hot-vee” konfiguraciji, sa turbinama smeštenim između cilindara. Naravno, ima suvi karter za osiguranje pravilnog podmazivanja u svim uslovima vožnje, i direktno je ubrizgavan.

Lamborghini V8

Da bi motor postigao tako visok broj obrtaja, potreban je vrlo lagan rotirajući sklop, pa ovaj V8 ima titanijumske klipnjače. Lamborghini je takođe zamenio tradicionalne tastere i podloške za otvaranje i zatvaranje ventila rigidnim prstima sledbenika. Prst sledbenik je u suštini metalna poluga koja otvara ventil dok se bregasta osovina okreće preko nje. Prsti sledbenici su lakši od tastera i podloški, što omogućava veće brzine motora. To je sistem ventila koji je češći kod trkačkih motora i sportskih motocikala, ali Ferrari ih koristi na svom V12 motoru, kao i Porsche sa svojim 4.0-litarskim motorom, i Ford sa nekim od svojih Mustang V8 motora.

Sve ovo je poboljšano hibridnim sistemom sličnim onom koji se koristi u novom Revuelto. Lamborghini spaja motor sa električnim motorom koji može da proizvede 147 KS i 300 Nm obrtnog momenta između motora i poprečno postavljenog osmostepenog menjača sa duplim kvačilom. To je isti menjač koji se koristi u Revuelto, ali dok V12 automobil ima svoj električni motor montiran iznad menjača i povezan odvojeno od motora, naslednik Huracána ima svoj motor u tradicionalnijem položaju između motora i menjača. To je aksijalno-fluksni motor, i iako ne morate tačno znati šta je to, znajte da je mnogo uži od tradicionalnog električnog motora. McLaren i Ferrari takođe koriste aksijalno-fluksne motore za svoje nove hibridne automobile.

Lamborghini V8

Lamborghini kaže da naslednik Huracána ima tro-motorni hibridni sistem, pa pretpostavljamo da ima motor za svaki prednji točak kao Revuelto. Kompanija nije pružila dodatne detalje o tome.

Trenutno, Lamborghini već koristi ovaj V8 u SC63 LMDh prototipu, mada ovde ima zapreminu od 3.8 litara i spojen je sa veoma drugačijom vrstom hibridnog sistema. Naslednika Huracána ćemo videti u avgustu.

Lamborghini V8

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring