Zabranili postavljanje italijanske zastave na Fiat Topolino

Sećate li se kako je najmanji krosover Alfa Romea trebalo da se zove Milano? Preimenovan je u Junior nakon što italijanske vlasti nisu bile oduševljene originalnim imenom. Lokalni zakon je blokirao Stellantisov brend da koristi italijansko ime na vozilu proizvedenom izvan Italije. Nešto slično se dešava sa Fiatom.

Fiat ima problema sa prodajom modela Topolino u Italiji. Gradski automobil—koji je tehnički kvadricikl—zadržava svoje istorijsko ime, ali mora da se odrekne male italijanske zastave. Ne manje od 134 Topolina zaplenila je italijanska policija u luci Livorno u Toskani. Krivac? Bočna zastava pored ručke vrata ne bi trebalo da bude tamo, niti bilo gde drugde.

Fiat Topolino

Sićušni električni automobil nije proizveden u Italiji jer se proizvodnja odvija u fabrici Kenitra u Maroku. Tamo se takođe sklapaju sestrinski modeli Citroen Ami i Opel Rocks Electric. Zakon koji zabranjuje Fiatu da koristi italijansku zastavu na proizvodu napravljenom drugde datira iz decembra 2003. godine i navodi:

“Uvoz i izvoz u svrhu komercijalizacije ili marketinga ili izvršenja akata koji su nedvosmisleno usmereni na marketing proizvoda koji nose lažne ili obmanjujuće oznake porekla ili izvora predstavlja krivično delo i kažnjivo je prema članu 517 Krivičnog zakona.

Fiat Topolino

Predstavlja lažnu oznaku stavljanje ‘proizvedeno u Italiji’ na proizvode i robu koji ne potiču iz Italije u skladu sa evropskim propisima o poreklu. Predstavlja obmanjujuću oznaku, čak i ako je poreklo i izvor navedeno kao strano poreklo proizvoda ili robe. Prekršilac se kažnjava administrativnom kaznom od 10.000 evra do 250.000 evra.”

Stellantis nema drugog izbora osim da ukloni italijansku zastavu kako bi prodao zaplenjene Topolino automobile. Iako se ovaj mali električni automobil ne proizvodi u Italiji, italijanski motiv je dodat jer je kvadricikl razvijen u Torinu, prema navodima Fiata. Portparol Stellantisa je rekao za La Repubblica da je Fiat “postupao u potpunosti u skladu sa propisima,” jasno stavljajući do znanja gde se Topolino proizvodi bez pokušaja da obmane kupce. Kompanija je pristala da ukloni problematičnu nalepnicu kako bi oslobodila svih 134 automobila “zarobljenih” u luci.

Fiat Topolino

Što je čudno u celoj ovoj priči je to da je Fiat predstavio obnovljeni Topolino pre godinu dana. To znači da su italijanske vlasti imale dovoljno vremena da upozore Stellantis na mogućnost zaplene automobila. Izgleda da je Fiat očekivao da će proći nekažnjeno, baš kao što je Alfa Romeo mislio da će biti u redu da koristi naziv “Milano” za svoj mali krosover.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring