Mazda 3 Sport G165 Revolution

Mazda je rešila da se uzda u svoje znanje i iskustvo i napravi novi model u maniru koji ničim ne podseća na druge modele u klasi. Pri tome su bitno poboljšali ionako dobar kvalitet i doveli "trojku" na prag premijum segmenta, po ceni standardnog

Nova “mazda 3” nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dizajn automobila je mnogima bitan zbog toga što preko njega ostavljate poruku o svom statusu i stilu. Međutim, pravim ljubiteljima automobila izgled je ipak sporedna stvar. Auto gledate samo dok mu prilazite na parkingu, a onda presudna stvar postaje atmosfera u kabini i način na koji se vozi.

Upravo u ovom segmentu “mazda” zaista svakoga oduševljava svojim kvalitetom. Japanci ne skrivaju svoju želju da se približe premijum segmentu i mi možemo samo da konstatujemo da su u tome u velikoj meri i uspeli. Pri tome su izbegli šablon po kojem automobili u tom podsegmentu moraju da budu pomalo hladni i uštogljeni. Očigledno je da Mazdi na meti nisu prvenstveno klasični kupci premijum segmenta. Kao i karoserija, kabina odiše solidnošću. Upotrebljeni materijali su vrlo kvalitetni, a paneli dobro obrađeni i uklopljeni. Neophodnu dozu živosti i nekonvencionalnosti koja se uklapa u dizajn kabine daju detalji poput imitacije karbona, instrument tabla u čijem centru dominira obrtomer, pa i mali ekran “hed ap” displeja ispred vozača. Naravno, ni na karoseriji, ni u kabini nema ni naznaka preterivanja i kiča.

Dizajn baziran na većoj limuzini mazda 6
Dizajn baziran na većoj limuzini mazda 6

U “mazdi” se sedi vrlo kvalitetno. Sedišta su postavljena nisko, udobna su, ali pružaju i dobru potporu bez prevelike agresivnosti. Pedale su postavljene pravo ispred vozača, pa noge imaju prirodan položaj. Takođe, odmorište za levu nogu se nalazi blizu poda, što manje zamara prilikom dugih vožnji. Upravljač i sedišta se podešavaju u svim pravcima ,omogućuju vozaču da zauzme položaj koji mu u potpunosti odgovara. Kabina nudi prostor za putnike koji je u okviru niže srednje klase, s time što je primetno da je kabina šira u odnosu na prosek.

Preglednost nije bolja strana “trojke” zbog visokih bokova i debelih nosača krova. I spoljašnji retrovizori nisu idealni, pokrivaju relativno mali ugao, a i postavljeni su previše blizu vozača, pa se ta njihova karakteristika povećava. Na svu sreću tu je sistem za upozorenje na vozila koja se nalaze u “mrtvom uglu”.

Ekran je osetljiv na dodir, ali je daleko od vozača, pa se infotejnment sistem podešava tsterima
Ekran je osetljiv na dodir, ali je daleko od vozača, pa se infotejnment sistem podešava tasterima iza menjača

U želji da što bolje i lakše povežu vozača sa autom, dizajneri su osmislili sistem “konekt” koji se sastoji od displeja na vrhu centralne konzole i komandi koji se nalaze pod desnom rukom, odmah iza ručice menjača. Sistem možete podešavati i dodirom ekrana, ali on nije dovoljno blizu, pa je lakše koristiti centralni džojstik i tastere oko njega. Pored prilično kvalitetnog audio uređaja koji potpisuje Bouz (Bose), tu su obimna podešavanja načina rada elektronskih uređaja automobila i kontrola navigacije. Kao što možete da vidite, Mazda se potrudila da stvori haj tek, zabavno i kvalitetno okruženje vozaču i putnicima, pa nas tim pre iznenađuje činjenica da ni u najskupljem paketu opreme nije dostupna automatika za pokretače sva četiri prozora, već samo za vozačev.

Za razliku od taktike proizvođača premijum segmenta koji nude osnovnu opremu i poduži spisak opcionala preko kojih svako bira ono što misli da mu treba, Mazda nudi bogatu osnovnu opremu i vrlo kratak spisak onoga što se doplaćuje. Oprema “revolušn” je zaista vrlo bogata. Standard čine električni pokretači prozora, prednji, zadnji  i bočni vazdušni jastuci sa zavesama, senzori za kišu i farove, blutut i wi-fi konekcija, bi-ksenonski aktivni farovi sa LED dnevnim svetlima,  prednji i zadnji parking senzori, grejači prednjih sedišta, alu-felne prečnika 18 inča, Bouz ozvučenje, tempomat, hends-fri zaključavanje, dvozonski automatski klima uređaj, hed ap displej, siti smart brejk sistem, upozorenje na opasnost u “mrtvom uglu”. Od dodatne opreme, testirani auto je imao samo navigacioni uređaj sa detaljnim mapama Srbije i specijalnu crvenu metalik boju.

Položaj vozača za upravljačem je dobro osmišljen
Položaj vozača za upravljačem je dobro osmišljen

Prilikom konstruisanja nove generacije “trojke” inženjeri su se vodili željom da se postigne što veća efikasnost, a to su omogučili maksimalnim smanjenjem mase i konstrukcijom motora. Direktne benefite dobili su performanse, ekonomičnost i upravljanje. “Mazda 3” je oduvek bila poznata po odličnom hendlingu, a sada su stvari podignute na viši nivo. Auto deluje zrelije i mirnije, ali nije izgubio sportsku oštrinu. Kada ga pritisnete do kraja odužiće vam se izuzetno preciznim upravljačem, neutralnim ponašanjem u krivinama i izuzetno velikim bočnim silama koje može da istrpi. Dobro izbalansirana šasija dozvoljava da dodavanjem i oduzimanjem gasa auto namestite u teme krivine kao rukom, a da na izlazu iz krivine uživate u vrlo kontrolisanom podupravljanju pravo na spoljnu ivicu staze.

Auto je bio opremljen točkovima od 18 inča, pa je po lošijem kolovozu umeo da blago zadrhti. Ipak, amortizacija i dugačkih i udarnih rupa je dobra. Ono što iznenađuje je odlična akustična i mehanička izolacija.

Prtljažnik se uklapa u prosek klase
Prtljažnik se uklapa u prosek klase

A sada dolazimo do verovatno najboljeg dela automobila, njegovog motora. Kada kod ovako impresivnog auta možete da izdvojite jedan element, očigledno je da je on vrlo poseban. Dvolitarski atmosferski benzinac razvija 165 konjskih snaga. Možda vam se ne čini kao nešto posebno, međutim, ovde je najbitniji način na koji on razvija snagu. Glavna odlika mu je beskompromisna elastičnot i uglađenost. Veliki obrtni moment je dostupan od najnižih obrtaja, pa su ubrzanja munjevita bez napora, teranja u visoke obrtaje i potrebe za turbo punjačem. Naravno, ako pedalu gasa pritisnete do kraja, motor će vrlo brzo skočiti do limitera uz vrlo uzbudljiv zvuk iz auspuha, ali i usisne grane. Zahvaljujući merama za povećanje efikasnosti, Mazda je uspela da obezbedi odličnu ekonomičnost. Prosek testa je iznosio 7,4 litara, što je odličan rezultat za ovakav auto i vreme po kojem smo ga testirali. U gradu, potrošnja se kreće oko 8,5 litara, na magistrali između četiri i pet litara, dok na auto putu troši između 6,3 i 7,5 litara u zavisnosti od stila vožnje.

Uz sportski motor odlično se slaže šestostepeni menjač sa stepenima prenosa koji su blizu “naslagani”. Kada promenite u višu brzinu pri oko dve hiljade, obrtaji ne padnu ni za 500 o/min. Ručica menjača je kratka i precizna, ali je previše gruba i tvrda, kao kod nekog čistokrvnog terenca.

Cena nove “mazde 3” počinje od 14.490 evra, a auto koji smo vam prikazali košta 22.310 evra sa dodatnom opremom.

Ivan Katunac

Automobil sam koči kada uoči prepreku ispred sebe
Automobil sam koči kada uoči prepreku ispred sebe

Sam koči

Sistem “smart siti brejk” pomoću lasera “osmatra” saobračaj ispred i u slučaju da se naglo pojavi prepreka on zvučnim signalom upozorava vozača, a ako on ne reaguje onda aktivira kočnice. Sistem radi pri brzama do 40 km/h i bitno umanjuje rizik od sudara u gradu i udaranja pešaka.

Mazdin sistem je jedan od retkih koji je u potpunosti oslobođen pritiskanja tastera na karoseriji
Mazdin sistem je jedan od retkih koji je u potpunosti oslobođen pritiskanja tastera na karoseriji

Pravi “hends fri”

Većina automobila koji imaju beskontaktnu bravu zahteva da rukom pređete preko tastera na kvaki kako bi ga zaključali. Mazdin sistem je jedan od retkih koji se aktivira automatski kada se vozač udalji od auta. Ovakav uređaj je vrlo praktičan kada su vam ruke pune i daje potpun smisao imenu “hends fri”.

Sa nekoliko preiključaka za memoriju, pa čak i wi-fi prijemnikom, mazda je vrlo fleksibilna
Sa nekoliko preiključaka za memoriju, pa čak i wi-fi prijemnikom, mazda je vrlo fleksibilna

Potpuno povezan

Sistem možete povezati sa spoljnim uređajima putem dva USB priključka i čitačem SD memorijske kartice, pomoću blutut protokola i čak wi-fi mreže. Na taj način možete uvek slušati svoju omiljenu muziku, ali i saznati vremensku prognozu i stanje na putevima preko navigacionog uređaja.

Varijanta instrumenta u skupljim verzijama mazde 3
Varijanta instrumenta u skupljim verzijama mazde 3

Mazda 3 Sport G165 Revolution

Motor: zapremina 1998 ccm, snaga 121kW (165 KS) pri 6000 o/min, maks. obrtni moment 210 Nm pri 4000 o/min, menjač manuelni šestostepeni

Dimenzije: 4460/1795/1465 mm, međuos. rastojanje 2700 mm, prtljažnik 364 l, rezervoar 51 l, masa 1310 kg, pneumatici 215/45 R 15

Performanse: maks. brzina 210 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,2 s, potrošnja 7,5/4,8/5,8 l/100 km, emisija CO2 130 g/km

Spisak standardne opreme je vrlo dugačak
Spisak standardne opreme je vrlo dugačak

Oprema:

Standard: električni pokretači prozora, prednji, zadnji  i bočni vazdušni jastuci sa zavesama, senzori za kišu i farove, blutut i wi-fi konekcija, bi-ksenonski aktivni farovi sa LED dnevnim svetlima,  prednji i zadnji parking senzori, grejači prednjih sedišta, alu-felne prečnika 18 inča, Bouz ozvučenje, tempomat, hends-fri zaključavanje, dvozonski automatski klima uređaj, hed ap displej, siti smart brejk sistem, upozorenje na opasnost u “mrtvom uglu”.
Opcija: navigacioni uređaj sa detaljnim mapama Srbije, crvena metalik boja

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring