Mercedes u Turskoj prodaje E klasu sa 1,5 motorom. I to s dobrim razlogom

Kupovina automobila u nekim zemljama je gotovo nemoguća zbog suludih poreza. Turska je jedna od najgorih po tom pitanju, što primorava neke marke da stavljaju male motore u svoje veće modele kako bi se uklopili u niže poreske kategorije. Zato Mercedes prodaje najnoviju E-klasu sa motorom od 1,5 litara, tačnije jedinicom zapremine 1496 kubika. Premijum sedan počinje od ekvivalenta od oko 60.000 evra, što je prilično jeftinije nego kod nas, gde E-klasa ima cenu koja počinje od 67.320 evra.

Međutim, to je pre nekih suludih poreza. Porez na specijalnu potrošnju (ÖTV) za nove automobile sa motorom manjim od 1.6 litara počinje od 45 procenata vrednosti automobila, pod uslovom da cena ne prelazi smešno niskih 5.500 evra. Poreska stopa raste postepeno u zavisnosti od osnovne cene automobila, dostižući 80 procenata za vozila koja koštaju više od 8.000 evra. Pošto većina automobila spada u ovu poslednju kategoriju, skoro svi kupci moraju da plate dodatnih 80 procenata proizvođačke cene.

Mercedes-E-Class

Na kraju, E-klasa sa slabim motorom od 1,5 litara i uključenim ÖTV-om košta otprilike 110.000 evra. Zatim se dodaje porez na dodatu vrednost (PDV) od 20 procenata i računica izlazi na nešto više od 130.000 evra. Sa uključenim registracionim porezima, Mercedes E180 na kraju košta približno 135.000 evra.

To je apsurdna suma novca za E-klasu koja ima 168 konjskih snaga. Tako E180 sa lako-hibridnim sistemom ubrzava do 100 km/h za 8,9 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 225 km/h.

Mercedes-E-Class

Kao što možete da pretpostavite, Mercedes nije jedini proizvođač automobila koji pribegava smanjenim motorima. BMW serija 5 koja se prodaje u Turskoj kao 520i zapravo nema motor od 2,0 litara kao globalni model. Umesto toga, pod haubom je manja mašina od 1.6 litara koja ne prelazi 1.600 kubika kako bi se izbeglo upadanje u još viši poreski razred. I ne, ne zove se 516i, što bi imalo više smisla.

Što se tiče većih zapremina, ÖTV može da bude čak 220 procenata početne cene vozila ako je motor veći od 2,0 litara. Dodajte na to PDV i onda samo preostaje da odustanete od kupovine novog automobila…

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring