MOTO TEST: Honda ADV 350

Mali krosover

Posle uspeha prvog krosover skutera sa oznakom Honda X ADV 750, stiže i njegova manja verzija – ADV 350

Za četiri godina koliko je proveo na tržištu, prvi krosover skuter X ADV 750 prodat je u više od 45.000 jedinica. Japanci su vrlo brzo uvideli da je ovo uspešan projekat, pa su 2021. na sajmu u Milanu predstavili manju verziju ovog skutera, ADV 350.

Honda ADV 350 izgleda vrlo atraktivno. Moramo proznati da su na nju više reagovali muškarci i to oni nešto mlađi, i to sve zbog oštrih linija i sveukupno agresivnijeg izgleda. Zatim tu je motor, koji je takođe za svaku pohvalu. Da, znamo ga iz Force 350, ali je za ADV dobio par „konja“ i Nm više. Dakle, motor ima zapreminu 330 ccm, ali i 29 KS dostupnih pri 7.500 o/min što je skoro dve konjske snage više od „force“. Povećan je maksimalni obrtni moment sa 27,2 na 31,5 Nm pri 5.250 obrtaja u minutu. Za ova poboljšanja najzaslužniji Hondin Smart Power Plus (eSp+) sistem.

Test Honda ADV 350

Skuter je opremljen Šova (Shova) USD viljuškama od 37 mm, duplim amortizerima sa dvostrukim oprugama, čeljustima na kočnicama koje potpisuje Nisin, zatim ABS sistemom, sistemom kontrole izbora obrtnog momenta HSTC i sistemom signalizacije pri naglom zaustavljanju. Tu su još i LED svetla, beskontaktna brava, vizir koji se može podesiti u četiri položaja, široki upravljač sa štitnicima za ruke, LCD instrumenti sa mogućnošću povezivanja sa pametnim telefonom preko Honda i glasovnom komandom i USB punjačem tipa C u pretincu za rukavice.

Test Honda ADV 350

Ovo je jedini skuter sa prostorom ispod sedišta u koji se komotno mogu smestiti dve integralne kacige, a da vam ostane još mesta i za poveću žensku tašnu. Test model bio je opremljen i zadnjim koferom zapremine 50 litara. Otvara se jednostavnim pritiskom na dugme sa donje strane, ima ručku i jednostavno se skida, pa ga možete u dva poteza poneti sa sobom.

Test Honda ADV 350

I konačno smo našli u sedištu Honde ADV 350. Prvi utisak je da je skuter veoma udoban, a ergonomija odlična. Za samo nekoliko minuta naći ćete adekvatan položaj bez obzira da li ste niži ili visoki. Podesivi vizir jednostavno možete da namestiti kako bi vas najbolje štitio od vetra.

Test Honda ADV 350

Već pri prvim kilometrima shvatili smo da je ADV 350 vrlo agilan i lak za vožnju. U gradu se sa lakoćom provlači kroz gužvu, vrlo je startan, a kočnice odlično odrađuju sve zadatke. Ali, to smo nekako i očekivali posle desetine Hondinih skutera koje smo vozili. Iznenadjenje je došlo sa izlaskom na otvoren put na kome se „ADV“ ponaša kao mali kruzer. Na auto-putu jednostavno je savladao veoma dugačak uspon sa dva teškaša u sedištu pri brzini od 120 km/h a da nije ni u jednom trenutku ustuknuo. Štaviše, sa dovoljno rezerve snage pokazao je da sa njim može i da se efikasno ubrza. Ovakvo ponašanje bismo očekivali, pre svega, od motora daleko veće zapremine. Naravno, nismo očekivali da nas niko neće obići, pa ipak smo na skuteru i to srednje klase, ali daleko od toga da nismo bili dosta ravnopravni sa automobilima.

Test Honda ADV 350

Zatim smo se odvojili na magistralni put, želeči da ADV iskušamo u krivinama. Njegovo ponašanje ćemo najjednostavnije da vam objasnimo činjenicom da je sa nama u društvu bio motocikl od 750 ccm i više od sto konjskih snaga i nije mogao lako da nam umakne. Jednostavno, pri brzini od 50 do 80 kilometara na sat ste apsolutno ravnopravni sa daleko snažnijim mašinama. Pri tome nema konstantnog „šaltanja“ brzina, vozite se udobnije i zaštićeni ste od vetra. Doduše, vozač više nego suvozač, ali ste svejedno dobro zaštićeni. Na kraju smo sišli sa asfalta želeći da ga uporedimo sa većim bratom, modelom „X ADV-om 750“: Za početak, ima manje točkove od velikog brata, ali je ogibljenje odlično tako da vožnja po makadamu i tucaniku neće predstavljati nevolju već zabavu.
Posle kompletnog višednevnog testa, u različitim uslovima i sa „teškom“ rukom na gasu prosečna potrošnja bila je 3,9 litara goriva na 100 pređenik kilometara što je tek nešto više od onog što je fabrika deklarisala.

Test Honda ADV 350

Sve u svemu, čekanje da nam ADV 350 stigne u redakciju na test se isplatilo. Honda nas je ponovo uverila da zna šta radi. Motor je atraktivan, veoma se dobro ponaša i različitim uslovima, a pri tome je i vrlo štedljiv. Jedina mana mu je to što ga nema: domaćim kupcima biće dostupan tek naredne godine, jer proizvodnja jednostavno ne može da zadovolji potražnju. Ipak, svoj primerak možete da naručite i da strpljivo čekate svoj primerak. Verujte nam, isplatiće se.

Test Honda ADV 350

Honda ADV 350

Motor: Jednocilinrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, zapremina 330 ccm
Snaga 21,5 kW /29 KS pri 7.500 o/min
Maksimalni obrni moment: 31,5 Nm pri 5.250 o/min
Menjač: automatski CVT
Međuosovinsko rastojanje: 1520 mm
Dimenzije: 2200x895x1430 mm
Visina sedišta: 795 mm
Suva masa: 186 kg
Pneumatici: 120/70 R15 napred, 140/70 R 14 nazad
Kočnice: disk 256 mm sa dvoklipnim čeljustima napred, disk 240 mm sa jednoklopnim čeljustima nazad, ABS

Test Honda ADV 350

(Ne)moguća misija

Ukoliko na skuteru imate kofer, računajte da ćete prilično namučiti svog suvozača. U tom slučaju penjanje na skuter moguće je samo ako se stane na fuzaster, a i to nije jednostavno rešenje ako je osoba nižeg rasta. Ukoliko nije razgibani kao prima balerina, nogu će morati da prebaci preko sedišta, a onda se ono može isprljati. Ukoliko je u pitanju dama, elegantno sedanje na motor u suknji postaje komplikovanija misija.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring