Obnovljen san, 60 godina kasnije

1

Bila je to 1962. godina. Kurt Ketzner, genijalni bečki mehaničar Folksvagena, smatrao je da ne postoji vozilo dizajnirano da odgovara specifičnom, planinskom terenu njegove zemlje.

Stoga je nastojao da stvori sopstveno, koja će na kraju biti nazvano „Lisica na pola puta“.

VW Half-Track Fox Transporter T1

Mehaničar je utvrdio da je savršena osnova za njegov projekat Volkswagen T1 Microbus, ali je odlučio da će mu trebati gusenice kako bi se nosio sa snegom.

„U početku sam istraživao, ali nisam mogao da pronađem vozilo o kojem sam sanjao. Zato sam odlučio da ga sam izgradim“, napisao je Kecner u marketinškim materijalima iz tog doba.

VW Half-Track Fox Transporter T1

Tada je došao na ideju da kombiju doda par osovina. Pozadi, mikrobus bi dobio dve osovine koje bi vodile gusenice, kao na tenku.

Postavljene na točkove od 13 inča, gusenice su napravljene od aluminijuma i gume kako bi bile bezbedne za upotrebu na asfaltnim putevima i van njega.

VW Half-Track Fox Transporter T1

Prednje osovine su, u međuvremenu, dobile standardne točkove sa 14-inčnim gumama sa grubim gazećim slojem, a svaki točak je dobio svoju kočnicu.

Takođe je imao diferencijal sa ograničenim proklizavanjem koji je pomogao da se obezbedi ravnomerna raspodela snage na točkove, čak i po dubokom snegu.

VW Half-Track Fox Transporter T1

Ketzner nije video potrebu da modifikuje VW-ov bokser motor zapremine 1.192 kubika, tako da je vozilo razvijalo samo 34 konjske snage.

To je bilo dovoljno da dostigne maksimalnu brzinu od 35 km/h, čineći ga samo malo sporijim od prave lisice.

VW Half-Track Fox Transporter T1

Kecner je napravio samo dve od ovih složenih sprava do 1968. i radio je na trećoj kada je bio primoran da prekine proizvodnju.

Ovaj je na kraju kupio Porše muzej u Gmundu, Austrija, 1990. godine, pre nego što ga je kupilo Bullikartel e.V., društvo entuzijasta Volkswagen Microbusa.

VW Half-Track Fox Transporter T1

2005. pokušali su da započnu restauraciju vozila, ali su naišli na probleme, zbog čega su bili primorani da zaustave.

U 2018, Volksvagen komercijalna vozila preuzela je vlasništvo nad Half-Track Fox-om i predala ga svom odeljenju za klasična vozila, dajući mu zadatak da izvrši opsežnu restauraciju, koja je završena u februaru.

VW Half-Track Fox Transporter T1

To je omogućilo timu da još jednom pusti vozilo da prođe sneg. Oni navode da je, uprkos nedostatku snage, Half-Track Fox zapanjujuće dobar u penjanju na snežne planine.

VW Half-Track Fox Transporter T1 VW Half-Track Fox Transporter T1 VW Half-Track Fox Transporter T1 VW Half-Track Fox Transporter T1 VW Half-Track Fox Transporter T1 VW Half-Track Fox Transporter T1 VW Half-Track Fox Transporter T1 VW Half-Track Fox Transporter T1

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring