Ovo je potpuno novi Nissan X-Trail

Istina, predstavljena je verzija za američko tržište pod tradicionalnim nazivom Nissan Rogue, ali pretpostavljamo da neće biti većih izmena na varijanti za evropsko tržište, koja bi trebalo da zadrži naziv Nissan X-Trail.

Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailS obzirom da je jedan od najprodavanijih automobila u Americi generalno, ne čudi što je predstavljen prvo tamo.

Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailZanimljivo je da je u odnosu na prethodnika čak nešto kraći, i to za 43,2 milimetra. Od toga, deo skraćenja je otišao na međuosovinsko rastojanje (2,54 mm), dok je ukupna visina smanjena za 53,3 milimetra.

Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailInače, auto je konstruisan na Renault-Nissan CMF-C/D mehaničkoj platformi, koja je praktično preuzeta sa modela prethodne generacije.

Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailU odnosu na njega, izmenjen je karakter automobila u smislu da ima manje ekstremnih off road mogućnosti a više pažnje je posvećeno ponašanju na putu. Na primer, volan je direktniji, sa manje krugova od kraja do kraja.

Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailUnapređeni su i nosači motora koji prenose manje vibracija na kabinu, a izmenjeno je i multilink oslanjanje u cilju boljeg ležanja na putu.

Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailBez obzira na nešto kompaktnije spoljašnje dimenzije, ponuda unutrašnjeg prostora je veća, sa više mesta na zadnjim sedištima i za noge i za glavu.

Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailNa žalost, više nema opcije sa sedam sedišta, koja je mogla da se poruči kod prethodnika. Isto tako, nema ni kliznog pomeranja zadnjih sedišta. Donekle je smanjen i kapacitet prtljažnika.

Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailKao što se i očekivalo, unapređena je unutrašnjost primenom više mekanih materijala. Standard će biti multimedijalni displej dijagonale osam inča, dok će devetoinčni biti opcija.

Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailVelika novina je i uvođenje potpuno digitalnih instrumenata u vidu displeja dijagonale 12,3 inča, kao i head-up displeja dijagonale 10,8 inča koji se projektuje na vetrobran.

Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailRučica automatskog menjača je elektronska, bez mehaničke veze, što znači da je ispod nje oslobođen dodatni prostor za odlaganje sitnica.

Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailTu je opcija bežičnog punjenja telefona, Bose ozvučenje, ambijentalno osvetljenje, kao i aplikacije sa izgledom drveta.

Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailBolji paketi opreme imaće i panoramski krov, alu-felne prečnika 19 inča, kao i unapređeni ProPilot sistem za poluautonomnu vožnju.

Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailPrepoznavaće krivine na osnovu mape navigacije pa će u skladu sa tim prilagođavati brzinu, a lepa vest je i da je vreme čekanja povećano na 30 sekundi.

Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailTo znači da, kada se vozilo samo zaustavi u koloni koja stoji, do perioda stajanja od 30 sekundi će samo krenuti za kolonom, a preko tog vremena vozač mora da pritisne “res” taster na volanu, kako bi adaptivni tempomat pokrenuo auto.

Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailNa žalost, više nema mogućnosti da vozač sam određuje koju vrstu pogona želi, kao ni blokade diferencijala. Sada je sve prepušteno automatici. Sve što vozač može da odabere je program rada automatike, u zavisnosti od vrste podloge.

Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailU Americi će se prodavati sa 2,5 atmosfercem od 181 konjske snage i CVT menjačem, dok za Evropu još uvek nema nekih naznaka.

Pretpostavljamo da će za prvo vreme biti dostupan sa aktuelnim 1,7 dizel motorom od 150 konja, kao i sa 1,3 turbo-benzincem od 160 konjskih snaga. Dizelaš će, najverovatnije, biti iskombinovan sa CVT menjačem, dok će benzinac biti sa automatizovanim menjačem sa dve lamele.

Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-Trail Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailAuto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailAuto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailAuto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-Trail Auto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailAuto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailAuto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailAuto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-TrailAuto-magazin-Srbija-2021-Nissan-X-Trail

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring