Promocija: BMW X1

Kompanija BMW priredila je sredinom marta pravu malu avanturu po snegu. Novim SUV-om „X1” prešli smo gotovo hiljadu kilometara po snegom zavejanim putevima u Nemačkoj i Austriji. Evo naših utisaka Nemačka, Austrija Od našeg specijalnog izveštača Ivan Katunac

magazinauto.com bmw x1 na snegu snow promocija 2016 preview

Velike kompanije poput BMW-a često umeju da prirede neobične promocije svojih automobila, koje su više namenjene za „dušu” novinara, nego za sopstvenu prezentaciju.

Upravo se to dogodilo sredinom marta, kada smo pozvani da se družimo sa predstavnicima kompanije i uživamo u vožnji po snegu. Ovaj put odabrali su flotu „BMW-a X1”.

Najnoviji je u gami, a želeli su da nam pokažu da, iako je zamišljen kao idealni prevoz u gradu, itekako može da se uhvati u koštac sa lošim vremenom i podlogom.

U želji da nam predstavi sve mogućnosti koje poseduje njihov najmanji SUV, na raspolaganje su nam stavili kompletnu gamu automobila, od verzija sa prednjim pogonom i najslabijim trocilindričnim benzincem, pa do verzije sa pogonom na svim točkovima, „xDrive” i turbo benzinskim motorom od dva litra i 231KS.

Sneg u martu? Svakako ga ima u skijaškim centrima, ali se organizatorima osmehnula sreća pa je vejalo i u sred Minhena, gde smo preuzeli automobile.

Mi volimo da se šalimo kako sneg iznenadi putare u sred zime, ali trebalo je videti nepregledne kolone na Autobanu sa četiri trake u oba smera kako stoje.

Nekako smo se izmigoljili iz gužve i krenuli magistralama i sporednim putevima. Ruta je odlično zamišljena. U jednom danu posetili smo praktično sve skijaške centre u kojima se organizuje čuveno novogodišnje takmičenje u ski skokovima „četiri skakaonice”. Saobraćajnice kojim vozimo u potpunosti su prekrivene snegom, ali to očigledno ne smeta lokalcima. Prolazeći kroz sela oko Minhena, vidimo kako ljudi u starim „mercedesima” i „BMW-ima” sa zadnjom vučom koriste svaki milimetar puta kako bi driftovali kroz raskrsnicu.

Kako nas ruta vodi u Alpe, tako putevi postaju uži i zatrpaniji snegom. Za početak, odlučili smo da vozimo jedan od osnovnih modela, auto sa trocilindričnim turbo benzincem zapremine 1,5 litara sa 150 „konja” koji snagu oslobađa preko prednjih točkova putem šestostepenog automatskom menjača „S drajv”.

magazinauto.com bmw x1 na snegu snow promocija 2016 preview
Staze za hendling postavljene su u dolini u blizini tunela Karavnake, u Austriji

U koloni smo sa ostalim kolegama, žurimo na ručak u Austriju, ne želimo da nam se ohladi bistra supa sa knedlama veličine dlana i bečka šnicla, pa vozimo na limitu prijanjanja. Na otvorenom putu ne primećujemo inferiornost u odnosu na kolege koje voze jače verzije sa pogonom na svim točkovima.

Čak i ako ne želite da budete pažljivi, ili jednostavno nemate iskustvo, elektronika će bdeti nad vama i sprečiti da uradite neku glupost. Naravno, fizika je neumoljiva i ako preterate, ili nemate ni malo osećaja, izletećete. Međutim, u ovakvom automobilu margina greške je veća nego negde drugde.

magazinauto.com bmw x1 na snegu snow promocija 2016 preview
Ruta nas je od Minhena vodila ka Austriji kroz čuvene skijaške centre

Organizatori su nam iscrtali vrlo zahtevan i dugačak marš, pa na scenu stupaju svi kvaliteti „BMW-a X1”. Iako ga predstavljaju kao odličan gradski prevoz, ovaj krosover je dovoljno udoban i vrlo pouzdan u teškim situacijama da ne zamara. Automobil je tvrd i prilično poskakuje na lošoj podlozi, ali odlična anatomska sedišta dobro upijaju udarce. Zvučna izolacija je na visini zadatka, a audio uređaj, čak i u osnovnoj verziji u kabini pravi odličnu atmosferu.

Nakon odličnog austrijskog obroka u klasičnoj krajputaškoj kafani u Kicbilu, menjamo automobil i sedamo u najjaču verziju sa dvolitarskim turbo-benzincem i pogonom na svim točkovima. Počinjemo da se spuštamo niz planinski masiv ka auto-putu koji kroz Karavanke vodi ka Sloveniji.

magazinauto.com bmw x1 na snegu snow promocija 2016 preview
Automobil je tvrd i prilično poskakuje na lošoj podlozi, ali odlična anatomska sedišta dobro upijaju udarce

Austrijanci su na magistralnim putevima uveli ograničenje brzine od 100 km/h, pa čak i na deonicama koje imaju serpentine sa lakat krivinama. Lokalci su to primili sa veseljem, pa su nas jurili i preticali kao da se nalazimo na trkama. Iskustvo im je išlo na ruku, pa ih propuštamo i puštamo da nas vode kroz splet uzbudljivih krivina.

Napokon izlazimo na auto-put i nakon pedesetak kilometara, blizu granice sa Slovenijom, dolazimo do odredišta. Malo skijaško mesto, kao iz bajki biće naš kamp. Hotel pravi alpski; velika zgrada sa četiri sprata napravljena je od drveta. Ovde vreme kao da je stalo. Masivni drveni kreveti sa baldahinom, svilenom posteljinom, pa čak i AM radijom ugrađenim u astal.

magazinauto.com bmw x1 na snegu snow promocija 2016 preview
Odlična zvučna izolacija je kao poručena za duge i brze vožnje auto-putem

Veče je bilo živo, a kako ne bi kada su se uz pivo i vino okupili novinari iz Evrope i Azije. Ipak, nismo preterali u maliganima, jer nas je tek čekala avantura. Jutro je bilo hladno, ali bez snega i vetra. Domaćini su u blizini mesta obezbedili ravnu pistu veličine bar dva fudbalska terena pokrivenu zaleđenim snegom, perfektno uglačanim.

Tu su nam postavili nekoliko poligona na kojima smo mogli da se upoznamo sa limitima novog „BMW-a X1”. Smenjivali smo se u automobilima sa prednjim i pogonom na svim točkovima. Za početak osnovna škola vožnje po snegu: kako što efikasnije ubrzati i zakočiti. Bez obzira na vrstu pogona, poželjno je pokrenuti automobil blago, a potom potopiti gas do kraja i prepustiti elektronici da se stara o svemu. Jednostavno.

magazinauto.com bmw x1 na snegu snow promocija 2016 preview
Smenjivali smo se u automobilima sa prednjim i pogonom na svim točkovima

Na kraju vežbe isključujemo elektroniku u potpunosti i puštamo automobil da pokaže od čega je sazdan. U varijanti sa prednjim pogonom nema previše problema. Treba biti oprezan sa količinom gasa i auto uz minimalne korekcije volanom odlazi ka cilju.

Nešto je drugačije u „xDrive” varijanti. Kada isključite elektroniku, 4×4 sistem je stalno aktivan, a ne samo po potrebi. Kada date punu snagu, itekako ćete morati da se borite upravljačem, jer i najbolje zimske gume imaju velikih problema da ukrote 450 Nm koliko isporučuje najjači benzinac. Čas beže prednji, čas zadnji točkovi, auto divlje skače preko neravnina i potrebna je koncetracija i veština kako bi se auto zadržao na pravcu. Napokon pravi udar adrenalina! „X1” je ipak čistokrvni BMW, spreman da vam priredi najbolji vozački doživljaj.

magazinauto.com bmw x1 na snegu snow promocija 2016 preview
Vrlo luksuzna i kvalitetna kabina u skupljim verzijama

Sledi vožnja u slalomu gde se vežbamo kada je potrebno oduzeti, a kada dodati gas kako bi nos automobila verno pratio komande volana, a zadnjica koliko-toliko ostala u liniji. Automobil je dovoljno dobro izbalansiran da vam dozvoljava bilo precizne prolaske uz same čunjeve, ili atraktivno zabacivanje zadnjeg dela, pri čemu se gubi brzina.

Kolege su se toliko zanele u dečačkoj naivnosti da su čak uspele da izlete sa široke staze i nasednu na sprud dubokog snega. Ništa što nekoliko pari ruku nije uspelo da popravi. Finale je na stazi punoj kratkih i oštrih, kao i dugih krivina, na kojima smo mogli da primenimo sve što smo do sada vežbali. Automobili sa prednjim pogonom su jednostavni za vožnju. Sa, pa čak i bez elektronike za stabilnost, lako je oduzimanjem gasa poterati nos u krivinu i lakom kontrom nanišaniti sledeće teme krivine.

magazinauto.com bmw x1 na snegu snow promocija 2016 preview
Kada automobil nasedne podom na snežni nanos ni odlični 4×4 pogon ne pomaže

Nešto složenije je u automobilu sa „xDrive” pogonom. Uvek govorimo da se kvalitetni 4×4 automobili po klizavom voze volanom kao da imaju prednji pogon, a gasom kao da su sa vučom pozadi. Iako je „X1” povišen automobil, izbalansiran je skoro kao klasičan „BMW serije 1”, što je veliki kompliment SUV-u, imajući u obzir koliko je ovaj klasični automobil izuzetan.

Kući se vraćamo opušteni i veseli, a to je i bila namera naših domaćina. Uverili su nas da njihov najmanji SUV nije samo gradski kicoš, već je spreman da se upusti i sa vrlo složenim terenom. I pri tome, neće vas samo izbaviti iz nezgodnih situacija, već će to uraditi sa stilom.

magazinauto.com bmw x1 na snegu snow promocija 2016 preview

Elektronika glavu čuva
Elektronika neprestano bdije nad ponašanjem automobila, pa i početnici mogu da budu bezbrižni. „Sport” mod dozvoljava nešto više akrobacija automobilom. Kada nekoliko sekundi zadržite dugme kontrole stabilnosti, automobil vam u potpunosti prepušta sudbinu u vaše ruke.

magazinauto.com bmw x1 na snegu snow promocija 2016 preview

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring