Auto magazin

Auto magazin na Salonu u Ženevi 2015: dan drugi

Auto magazin na Salonu u Ženevi 2015: dan drugi
04.03.2015.

Čuveni Salon automobila u Ženevi je jedan od tri najznačanije evropske izložbe automobila. Za razliku od pariskog i frakfurtskog koji su bijenalni, ženevski se održava početkom svakog marta. Ovogodišnji je 85. po redu, izloženo je oko 900 automobila, od čega oko 130 novih modela uključujući nove verzije i restilizacije, ali i starovremenska vozila.

Očekuje se da ovogodišnji sajam poseti oko 700.000 posetilaca. Prva dva dana su rezervisana za novinare i na njima proizvođači prezentuju najnovija dostignuća i svoje planove koje se odnose na sva evropska pa i svetska tržišta. Kada prođu novinarski dani, tačnije već sutra, postavka se prilagođava lokalnom, švajcarskom tržištu.

Koliko je ovo tržište važno za proizvođače govori i podatak da se najveći broj najskupljih i sportskih verzija modela koji su nam dobro poznati prodaje upravo ovde. Poređenja radi, Švajcarska ima približno isti broj stanovnika kao i Srbija a prodaja automobila je oko 15 puta veća. Svake godine se proda približno 300.000 automobila a siromašnije opremljene verzije je zaista teško videti na ulici.

U međuvremenu, dosta toga se promenilo u smislu da se nekada dolazilo na ovaj sajam da se prikupe fotografije i tehnički podaci koji su novinari koristili sve do jesenjeg sajma u Frankfurtu ili Parizu. Globalizacija i moderne tehnologije su učinile da se informacija u deliću sekunde proširi celim svetom.

Na žalost, u svemu tome se izgubio i interes proizvođača da svoje novitete do poslednjeg trenutka drže u tajnosti a otkrivanja na samom štandu, koja su nosila i najveći deo uzbuđenja, postala su stvar prošlosti. Na svu sreću, neki su zadržali tradiciju… Zato ovih dana dajemo prednost upravo njima i objavljujemo novitete koji su to u pravom smislu reči, makar oni bili i prototipovi, što je najčešći slučaj.

Većina drugih “premijera” zapravo to nije i o njima smo već pisali u našoj rubrici “Svet”.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

O Miodragu mogu samo da kažem da je genije kada su u pitanju uređaji na [...]

Škoda ima puno zanimljivih i korisnik rešenja. Sjajno izgleda onaj poklopac za vetrobansku tečnost. Jedino [...]

Skoro niko leti ne iznajmljuje vozilo ukoliko nema klimu. Važi i za mala i za [...]

Imam Alfa romeo 166 2.4 restajling pali mi se lapica motora , a u vožnji [...]

U pravu ste. Hvala što nas pažjivo pratite i hvala na ukazanoj grešci! Veliki pozdrav od [...]

"Na primer, osnovna verzija ima mogućnost punjenja samo na AC punjaču, ali ne i na [...]

Preuzmite Auto magazin za android