Auto magazin

Sony i Honda se udružuju u pravljenju automobila

Sony i Honda se udružuju u pravljenju automobila
05.03.2022.

1

Sony je skoro sve iznenadio na CES-u 2020. kada je predstavio Vision-S, elegantnu električnu limuzinu. Vision-S 02 SUV usledio je početkom ove godine na istoj izložbi u Las Vegasu.

Sony Vision-S 02 SUV Concept

Na CES-u u januaru, Sony Mobility odeljenje je najavilo da istražuje potencijalni ulazak u segment električnih automobila. Nekoliko nedelja kasnije, mediji su izvestili o želji kompanije Soni da pronađe strateške partnere.

Sony Vision-S 02 SUV Concept

Dilema o partnerima je bila aktuelna sve do 4. marta, kada je objavljeno da je Soni pronašao partnera u Hondi. Dve kompanije su se složile da prodube razgovore u vezi sa formiranjem saveza za razvoj i prodaju električnih vozila.

Da bi se to ostvarilo, biće stvoreno zajedničko preduzeće koje se jednostavno zove “Nova kompanija” (New Company) za razvoj i komercijalizaciju automobila sa nultom emisijom.

Sony Vision-S 02 SUV Concept

Ako sve bude išlo po planu, prvi EV bi trebalo da bude u prodaji već 2025. Kako se očekuje, Honda će biti zadužena za proizvodnju automobila u jednoj od svojih fabrika i koristiće platformu koju je razvio Sony.

Prerano je reći da li će serijski model na bilo koji način biti povezan sa već otkrivenom Vision-S limuzinom ili SUV-om.

Sony Vision-S 02 SUV Concept

Važno je istaći i činjenicu da je Sony u razvoju sarađivao sa nekim od najvećih imena kao što su Magna Steyr, Bosch, ZF, Continental, Nvidia i Qualcomm.

Razvoj električne limuzine predstavljene pre nekoliko godina nikada nije stao, što sugeriše da je kompanija imala mnogo veći plan od samog koncepta.

Sony Vision-S 02 SUV Concept

Oba tipa karoserije zamišljena su sa pogonom na svim točkovima, ugradnjom elektromotora napred i drugog pozadi sa kombinovanom snagom od 544 konjskih snaga.

Limuzina je mogla da ubrza od 0 do 100 km/h za 4,8 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 240 km/h. SUV je bio sporiji jer je težio dodatnih 130 kilograma, odnosno ukupno 2.480 kg.

Sony Vision-S 02 SUV Concept

Dok je limuzina bila sa četiri sedišta, njen pandan je mogao da primi do sedam ljudi. Detalji o bateriji nikada nisu objavljeni, osim što je “ultratanak” paket smešten ispod poda kako bi se maksimizirao prostor u kabini. Sama platforma je projektovana ne samo za limuzine i SUV vozila, već i za minivanove i druge tipove automobila.

Uzimajući u obzir sve detalje, izgleda da će Soni pobediti Apple u stvaranju električnog vozila…

Sony Vision-S 02 SUV Concept

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]