Volvo testira brzo bežično punjenje automobila

1

Jedan broj vozila u Geteborgu u Švedskoj, kojim upravlja Cabonline, najveći taksi operater u nordijskom regionu Evrope, biće deo pilot projekta testiranja bežičnog punjenja za Volvo električna vozila.

Tehnologija se donekle zasniva na onoj koju koriste bežični punjači za telefone. Vozači koji koriste bežično punjenje će jednostavno morati da parkiraju svoje vozilo da bi započeli punjenje i ne moraju uopšte da izađu iz njega. Cabonline će dobiti Volvo XC40 Recharge sa posebnim prijemnikom koji se bežično povezuje sa podlogama za punjenje ugrađene u asfalt.

Volvo-XC40-Recharge-wireless-charging-test

Najvažnije od svega je što podloga može da puni vozilo snagom do 40 kW, što je skoro jednako brzo kao portovi za brzo punjenje DC punjača od 50 kW. Takođe je znatno brži od običnog punjača naizmenične struje od 11 kW.

Volvo-XC40-Recharge-wireless-charging-test

Vozači će dobiti pomoć pri centriranju svojih vozila iznad punjača iz pomoću kamere od 360 stepeni instalirane u XC40 Recharge. Očekuje se da će krosoveri biti ozbiljno testirani sa novim punjačima, s obzirom da rade više od 12 sati dnevno. Preći će više od 100.000 km godišnje, što će biti  važan test poligon za Volvo.

Volvo-XC40-Recharge-wireless-charging-test

Test je deo inicijative Geteborg Green City Zone u kojoj je Volvo najavio svoje učešće prošle godine. Inicijativa ima za cilj da transformiše gradski prevoz na 100 posto bez emisija do 2030. godine.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring