Svetska premijera: novi Honda Civic Type R

1

Honda je predstavila potpuno novi Civic Type R u čast 25 godina kultnog hečbeka visokih performansi i 50 godina modela Civic.

Dostupan u Evropi od početka 2023. godine, Civic Type R nedavno je oborio rekord kruga sa pogonom na prednjim točkovima na stazi Suzuka u Japanu.

Honda Civic Type R

Novi Type R je konstruisan na bazi Honde Civic e:HEV. Type R je primetno niži i širi a posebno se izdvaja novi dizajn zadnjeg spojlera koji doprinosi stvaranju potisne sile i nagnut je unazad kako bi se smanjio otpor vazduha. Sa novim aluminijumskim livenim nosačima, zadnje krilo je niže, ali šire od prethodnog modela.

Honda Civic Type R

Izbor boja karoserije uključuje istorijsku “šampionat” belu boju koju poštuju entuzijasti Honde Type R, pored “Rallye” crvene, kao i “Racing” plave, “Crystal” crne i Sonic perla sive.

Unutrašnjost je takođe u duhu nekadašnjih modela, sa blagim retro prizvukom sedamdesetih i osamdesetih. Vozač sedi niže nego ranije, ali sa boljom preglednoššću preko haube. Lagana prednja sportska sedišta imaju crvene presvlake od alkantare.

Honda Civic Type R

Vozači mogu neprimetno da menjaju modove vožnje, sa unapred podešenim režimima za motor, upravljanje, ogibljenje i zvuk motora. Pored režima Comfort, Sport i +R, uveden je novi „Individualni režim“ koji omogućava dodatno prilagođavanje po želji vozača.

Honda Civic Type R

Honda LogR zapisivač podataka vraća se u ažuriranom formatu za ovu generaciju Type R, i sada kombinuje podatke o performansama koje prikupljaju senzori u automobilu sa aplikacijom za pametne telefone kako bi pomogao vozačima da prate i snimaju različite metrike u realnom vremenu.

Honda Civic Type R

Ključne karakteristike uključuju štopericu za beleženje vremena prolaska, trenje pneumatika koji prikazuje maksimalnu silu po gumi koju vozilo može da postigne, 3D prikaz kretanja vozila i inovativnu funkciju bodovanja koja pomaže vozačima da poboljšaju svoje veštine i podstiču bezbedne, tačne i postepeno brže krugove na stazi.

Honda Civic Type R

Honda je zadržala postojeći “K20” 2,0-litarski turbo motor i šestostepeni manuelni menjač uz određena poboljšanja. Na žalost, detalji pojačanja snage nisu objavljeni, pa nam samo ostaje da nagađamo koliko je unapređen u odnosu na dosadašnji motor koji je imao 320 KS i 400 Nm.  Šta god da urade, svakako će imati pogon na prednjim točkovima kroz mehanički diferencijal sa ograničenim proklizavanjem.

Honda Civic Type R

Potpuno nova Honda Civic Type R će se naći u prodaji sledeće godine, a prve isporuke kupcima u Evropi počinju početkom 2023.

Honda Civic Type R Honda Civic Type R Honda Civic Type R Honda Civic Type R Honda Civic Type R Honda Civic Type R Honda Civic Type R Honda Civic Type R Honda Civic Type R Honda Civic Type R Honda Civic Type R

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring