Auto magazin

TEST: BMW M4 Coupé Competition

TEST: BMW M4 Coupé Competition
30.06.2022.

1

Definicija

Šta god mislili o njegovom izgledu, BMW M4 je auto koji će apsolutno predstavljati uzor drugim proizvođačima visokoperformansnih modela, u svakom pogledu. On je, u najmanju ruku, definicija kako se pravi perfektan sportski automobil

Ako vam kažemo da BMW M4 Competition ima istu snagu i ubrzanja do „stotke“ kao Porsche 911 GT3, sasvim je sigurno da ćete ga posmatrati drugim očima.

M odeljenje bavarskog proizvođača je zaista nešto specijalno, ali ni sanjali nismo da će sportski kupe na bazi „serije 3“ biti toliko brutalan i moćan.

Test BMW M4 Coupé Competition

Kao da su se konstruktori oteli kontroli, pa su stvorili auto srednje klase koji staje na crtu i super-automobilima.

Dakle, pred nama je „BMW“ čija je prirodna sredina trkačka staza, u istoj meri koliko i javni putevi. Ima poseban drift režim vožnje, ali i onaj „pitomi“ (standardni mod), tako da njime opušteno možete svakodnevno na posao.

Test BMW M4 Coupé Competition

Pogotovo je praktičan M3, koji ima i zadnja vrata. Inače, M3 i M4 su tehnički identični automobili, sa jednakim performansama.

U standardnoj varijanti imaju po 480 „konja“, dok oznaka Competition sugeriše da imaju 30 KS više…

Test BMW M4 Coupé Competition

Naravno, radi se o verziji sa zadnjim pogonom, a ko želi, može da poruči i M4 Competition sa xDrive pogonom na sva četiri točka koja je oko pet hiljada evra skuplja. Ukoliko želite kabriolet, moraćete da doplatite još toliko.

Već sam pogled na auto izaziva ogromno strahopoštovanje. Čak i vozači sa velikim iskustvom u vožnji sportskih automobila imaju tremu pre nego sednu za volan BMW-a M4.

Test BMW M4 Coupé Competition

Sve asocira na to da ovo nije standardan auto, za razliku od, na primer, M440i xDrive verzije, koja je po svom izgledu bliža slabijim modelima.

Za početak, M4 je širi, što se vidi i po proširenim „krilima“. Standardno se isporučuje sa „osamnaesticama“ napred i „devetnaesticama“ pozadi, dok su na test primerku opcione felne sa po inč većim prečnikom.

Test BMW M4 Coupé Competition

Ne možete da ne primetite čeljusti zlatne boje i ogromne keramičke diskove sa Brembo i „M“ potpisom. Drugačija je i sama maska, kao i zadnji kraj sa četvorostrukim završetkom izduva i izraženim difuzerima.

Retrovizori imaju drugačiji oblik, pre svega zbog aerodinamike. Kao i kod ostalih „BMW“ modela, i ovde ima nebrojeno mnogo opcija koje omogućavaju vlasniku da auto konfiguriše po svom ukusu i potrebama.

Test BMW M4 Coupé Competition

Čim otvorite vrata, u oči padaju „kadice“ od ugljenih vlakana koje definitivno nisu standard. Potrebno je malo egzibicije da biste seli, ali zato kada uskočite, imate osećaj kao da ste u trkačkom automobilu.

Nedostaju samo pojasevi sa vezivanjem u četiri tačke. Inače, sedišta su vrlo uska, mada i kod njih postoji opcija podešavanja širine naslona, baš kako smo i navikli na BMW sportskim sedištima.

Test BMW M4 Coupé Competition

Osim što su idealna za prkošenje bočnim silama, ništa manje nisu dobra za uzdužne. Donji deo je profilisan tako da zadnjica ni najmanje ne klizi unapred čak i pri najsnažnijem kočenju.

Pored sjajnog držanja tela, sedišta od ugljenih vlakana su i neverovatno lagana, što se najbolje oseti kada oborite naslon u cilju pristupanja zadnjim sedištima.

Test BMW M4 Coupé Competition

Sa druge strane, zadnja sedišta su manje-više standardna. Imaju svoju, treću zonu klime, mada je sedenje na njima zamišljeno za kraće relacije.

Test BMW M4 Coupé Competition

Ne toliko zbog nedostatka mesta za noge koga ima dovoljno, već zbog knap prostora za glavu.

Test BMW M4 Coupé Competition

M4 Competition se isporučuje isključivo sa automatskim menjačem, za razliku od standardnog M4 koji dolazi i sa manuelnim.

Kako nalaže tradicija, ručica sekvencijalnog menjača ima drugačije hodove u odnosu na modele koji nisu „M“.

Test BMW M4 Coupé Competition

Rikverc je gore levo, dok je drajv udesno. Velika novina je uvođenje „P“ tastera koji ranije nije postojao, a umesto poluge ručne kočnice tu je sada taster električne.

Zadržano je i dugme za promenu režima menjača u automatskom modu. Vozaču su na raspolaganju tri različita karaktera automatike; u prvom (standardnom) brzine menja rano, u srednjem kasnije uz zadržavanje obrtaja, dok treći nivo predstavlja zapravo najokoreliji sportski mod menjača.

Test BMW M4 Coupé Competition

Dakle, za razliku od ostalih BMW modela koji imaju „samo“ sportski i standardni mod menjača, ovde ih ima tri. I to nisu jedina podešavanja…

Veliku pažnju privlače crveni tasteri na volanu, koji su novina rezervisana samo za „M“ modele. To su, u stvari, memorije za podešavanja parametara automobila.

Test BMW M4 Coupé Competition

Ovo je lep gest BMW-a koji je imao sluha za potrebe svojih kupaca. Pokazalo se da najčešće koriste dva režima – opušteni i ultra-sportski, a ovi tasteri omogućavaju njihovu trenutnu promenu uz, naravno, prethodno memorisanje po želji vozača.

Konkretno, možete da podesite parametre motora, menjača, ogibljenja, upravljača, kočnica i DSC-a (ESP).

Test BMW M4 Coupé Competition

I ne samo to; možete da uključite „pucanje“ iz auspuha,kao i da podesite sistem za kontrolu proklizavanja pogonskih točkova sa čak 11 nivoa.

Naravno, tu su i ekstremni modovi za stazu, sa potpuno isključenom elektronikom koja se ne preporučuje na javnim putevima…

Test BMW M4 Coupé Competition

Taster za startovanje motora je, naravno, crvene boje. Prvo što čujete je gromoglasan duboki ton iz auspuha, pogotovo što elektronika „pali“ motor „sa gasom“.

Test BMW M4 Coupé Competition

Sigurni smo da ceo komšiluk čuje da ste upalili auto čak i sa isključenim pojačivačem zvuka u auspuhu. Ugodno ukalupljeni u karbonsko sedište, lagano otkrivamo kako je Švajcarcima.

Test BMW M4 Coupé Competition

Oni su među najmasovnijim kupcima ovakvih automobila, ali imaju jedan problem. Ograničenja brzine su slična kao kod nas, tako da jedino ostaje pritiskanje punog gasa u maksimalnom trajanju od 3,9 sekundi.

Toliko je potrebno do 100 km/h, a odmah sledi i naglo kočenje jer inercija čini čuda.

Test BMW M4 Coupé Competition

Nismo sigurno šta više fascinira, brutalnost prilikom ubrzanja, stepen kontrole pogonskih točkova ili neverovatne keramičke kočnice.

Zapravo, utisak je takav da nam se sve čini nestvarnim i nemogućim, ali, opet, sve se to dešava pred našim očima.

Test BMW M4 Coupé Competition

Ubrzanja i međuubrzanja možda najbolje opisuje činjenica da na trenutak ogluvite, ne zbog buke, već zbog poremećaja krvotoka.

Test BMW M4 Coupé Competition

Ovaj auto apsolutno nije za svakako, pogotovo ne za one sa slabijim srcem. A tek buka… Nema ničeg lepšeg od grmljavine iz auspuha, koja po automatizmu okreće glave prolaznika u vašem pravcu.

Test BMW M4 Coupé Competition

I ne samo njih; ne pamtimo da su vozači u ovakvoj meri reagovali na auto koji testiramo. Bilo je tu trubljenja i mahanja kao znak odobravanja, ali i hvatanja za glavu.

U stvari, najveći problem sa BMW-om M4 Competition je kako ostati legalan u saobraćaju i ne prekršiti propise…

Test BMW M4 Coupé Competition

Kada se pomene sportski mod na „smrtničkim“ automobilima, obično kažemo da oseti velika razlika u osetljivosti gasa i težini volana, kao i kasnijoj promeni brzina.

Test BMW M4 Coupé Competition

Zastrašujuća je činjenica da u redovnom saobraćaju na M4 tu razliku i ne osećate. Ne zato što je nema, već zato što je standardni mod toliko brutalan, da ne stižete ni približno da osetite njegove krajnje mogućnosti, a kamoli „sport plus“ režim motora, menjača i ogibljenja.

Test BMW M4 Coupé Competition

Ipak, klikćemo M2, odnosno desni crveni taster na volanu na kome smo sva podešavanja postavili u ekstremne „sport plus“ vrednosti.

Test BMW M4 Coupé Competition

Iako je dugme za pojačanje zvuka auspuha već upaljeno, dešava se neverovatna promena. Auspuh postaje još bučniji, sa zvukom koji apsolutno izaziva okretanje na ulici. A tek ubrzanje…

Test BMW M4 Coupé Competition

Malo je reći da svest o tome da vozimo auto sa zadnjim pogonom diže kosu na glavi! Neshvatljivo je kako elektronika kroti točkove da ne izgube kontakt sa podlogom, već samo na trenutke osetite da se DSC teškom mukom bori dok široke „dvadesetice“ zarozavaju asfalt.

A tek upravljivost… Suvišno je pominjati da gas u krivini nije dobra ideja osim ako ste iskusni u driftu.

Test BMW M4 Coupé Competition

Na svu sreću, pa prvi od 11 podeoka kojim se podešava tolerancija DSC-a omogućava i manje iskusnim vozačima da ne naprave glupost.

Naravno, elektronika nije svemoguća, ali je bitno reći da „M4“ uopšte nije neprijatan za vožnju, već se ponaša kao vrhunski instruktor koji, u zavisnosti od podešavanja, prašta i neke greške do određene mere.

Test BMW M4 Coupé Competition

Ovo je auto sa kojim raste i vozačko umeće, ako umete da ga slušate i poštujete. Sa njim možete na stazu, da isključite elektroniku i prepustite se sirovoj snazi, uz svesrdnu pomoć fantastičnog menjača sa tačnošću vrhunskog vozača trka.

Test BMW M4 Coupé Competition

Sa njim možete i svakodnevno na posao. Lako se vozi po gradu, ume da bude nežan sa gasom ali i vašim novčanikom. Ako vas baš zanima, opušteno troši 12 litara u normalnoj vožnji…

Pri svemu tome, uopšte nije pretvrd, ali je „zategnut“ sa minimalnim hodom ogibljenja. Njegova umerenost i uglađenost je senzacionalna u poređenju sa ekstremnim performansama koje pruža.

Fiat E-Ducato

Možda nije sirov kao, na primer, M2 Competition, jer nema onog ekstremnog osećaja kao da vozite trkački auto uz mlevenje i struganje diferencijala i slabiju zvučnu izolaciju, ali je svakako jedan od najpoželjnijih sportskih automobila današnjice.

Pogotovo kada se u obzir uzme cena od 94.920 evra za Competition varijantu sa zadnjim pogonom…

Aleksandar Bursać

Test BMW M4 Coupé Competition

Poseban u svakom detalju

Osim sedišta, test primerak ima i mnogo drugih elemenata od ugljenih vlakana. Nalaze se na centralnoj konzoli i volanu, a od njih je napravljen i krov.

U odnosu na prethodnu generaciju na svakom koraku je prisutno pojačanje luksuza; na primer, donji deo komandne table je presvučen prirodnom kožom, baš kao i tapacirunzi u vratima.

Test BMW M4 Coupé Competition

Sasvim je jasno da je BMW računao na vrlo bogate kupce koji, osim vrhunskih voznih karakteristika, cene i raskoš.

Test BMW M4 Coupé Competition

Tu je i električno otvaranje prtljažnika sa zamahivanjem nogom za koje se neki pitaju šta traži na ovakvom automobilu, ali to je samo jedan od detalja koji neki mogu smatrati nepotrebnim.

Test BMW M4 Coupé Competition

Sa druge strane, činjenica je da se „M4“ vrlo opušteno i pitomo vozi u svakodnevnoj vožnji, pa otuda i potreba za komforom.

Kada smo već kod toga, izdvojićemo ključ sa displejem sa mogućnošću daljinskog startovanja motora, daljinskog uparkiravanja i isparkiravanja, automatsko parkiranje, pamćenje poslednjih 50 metara puta sa potpuno samostalnim isparkiravanjem unazad istom putanjom, poluautonomnu vožnju…

Test BMW M4 Coupé Competition

Režim za stazu

Osim putnog i sport režima vožnje koji se biraju pritiskom na M mode taster levo od ručice menjača, možete da aktivirate Track mod za vožnju po stazi tako što ćete zadržati pomenuto dugme.

Test BMW M4 Coupé Competition Test BMW M4 Coupé Competition

Ovde je praktično u potpunosti isključena elektronika za kontrolu stabilnosti i proklizavanja, pa je vozač prepušten sirovoj snazi mašine od 510 „konja“ i 650 Nm.

Jedino pritiskom na „M mode“ menja se i grafika instrumenata.

Test BMW M4 Coupé Competition

Drift analiza

BMW M4 Competition je auto koji je stvoren za vožnju po stazi. Radnim danom ga vozite na posao a vikendom driftujete.

Za tu svrhu osmišljen je i drift analizator koji će tačno izmeriti parametre veštine vozača.

Test BMW M4 Coupé Competition

Tu spadaju ukupna dužina drifta, koliko ih je ukupno bilo, koliko ste „šansi“ propustili u skladu sa konfiguracijom terena, koliko je bilo podupravljanja, kao i procenat uspešnosti.

Među parametrima su i podaci o maksimalnom uglu koji ste postigli tokom driftovanja.

Test BMW M4 Coupé Competition

Podešavanja menjača

Osim što na samoj ručici menjača postoji taster za podešavanje karaktera menjača poznat još od ranijih „M“ modela, možete dodatno da mu promenite parametre rada u meniju, posebno za automatski a posebno za sekvencijalni režim.

Na raspolaganju su tri moda, od kojih treći omogućava najbržu moguću promenu brzina.

Test BMW M4 Coupé Competition

Dva nivoa za DSC

Ukoliko nemate iskustva sa ovako snažnim automobilom, savetujemo da ne isključujete DSC (Dynamic Stability Control).

Za one iskusnije tu je MDM (M Dynamic Mode), gde nije baš potpuno isključen u cilju bezbednosti, ali omogućava dobru zabavu.

Test BMW M4 Coupé Competition

Na kraju, tu je potpuno isključivanje, sa podešavanjem stepena proklizavanja pogonskih točkova u cilju driftovanja.

BMW M4 Coupé Competition

Motor: 6 cil, zapremina 2993 ccm, snaga 375 kW (510 KS) pri 6250 o/min, maks. o. moment 650 Nm pri 2750-5500 o/min, menjač automatski 8 stepeni, pogon na zadnjim točkovim

Dimenzije: 4794/1887/1393 mm, međuos. rastojanje 2857 mm, klirens 120 mm, prtljažnik 440 l, rezervoar 59 l, masa 1725 kg (DIN), pneumatici 275/35 ZR19 napred, 285/30 ZR20 nazad

Performanse: maks. brzina 290 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 3,9 s, potrošnja 14,6/7,6/10,2 l/100 km, emisija CO2 234 g/km

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Odličan auto, odličan. Za te pare teško da se u toj klasi može naći bolji. [...]

Veoma dobar rezultat, jedan od pet nije uote malo. Još kada bi vlade u EU [...]

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]