Auto magazin

Test: Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD

Test: Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD
16.11.2016.
Dete mešovitog braka

"Reno kadžar" je predstavnik C segmenta, mada je podela vrlo nezahvalna zbog izmešanih klasa i preklapanja u pogledu dimenzija. Jedno je sigurno – pokupio je najbolje karakteristike mešovitog braka Renoa i Nisana

Iako svi znaju da je “kadžar” Renoova verzija “nisana kaškai”, niko u tome ne vidi ništa loše, naprotiv. Auto je toliko drugačiji da je odmah osvojio srca velikog broja kupaca i onih koji tek nameravaju da pređu na SUV segment.

Auto magazin Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD review 2016 test

Testirali smo najskuplju i najbolje opremljenu verziju kadžara

Teško je reći koji je od ova dva automobila lepši ili bolji. Svaki od njih je dovoljno različit, a istovremeno sličan u pogledu mehanike i 4×4 pogona.

Mi smo testirali najskuplju i najbolje opremljenu verziju “kadžara”, sa 1,6 dizelašem od 130 “konja” i 4×4 pogonom. Zvaničan naziv paketa opreme je “bouz edišn” (Bose Edition) zbog natrposečno kvalitetnog ozvučenja, koje podrazumeva sabvufer ugrađen na mestu rezervnog točka.

Auto magazin Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD review 2016 test

Čak i osnovni model ima mnogo toga na spisku standardne opreme

Bilo je tu i dosta dodataka koji “kadžar” stavljaju rame uz rame sa krosoverima premijum segmenta. Sve to prati i odgovarajuća cena, koja po cenovniku sa svim dodacima iznosi 30.020 evra sa PDV-om. To ne znači da većina kupaca ne može da uživa u ovom automobilu.

Već za 17.090 evra može da se nabavi bazna verzija sa “lajf” paketom opreme i turbo-benzincem zapremine 1,2 litre sa 130 KS. Čak i osnovni model ima mnogo toga na spisku standardne opreme.

Tu su digitalni brzinomer u vidu TFT displeja dijagonale sedam inča, klima-uređaj, električna parkirna kočnica, elektro-podizači sva četiri prozora, oba prednja sedišta podesiva po visini, čuvena LED dnevna svetla “C” oblika, LED zadnja svetla, blutut konekcija…

Auto magazin Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD review 2016 test

Jedan od glavnih razloga povećanja popularnosti krosovera jeste i njihov atraktivan izgled

“Reno kadžar” je krosover C segmenta, odnosno niže srednje klase. U odnosu na klasične hečbeke nudi više prostora; ima više mesta za glavu i kolena putnika na zadnjem sedištu, a veći je i prtljažnik.

Naravno, tu je i povišeno odstojanje od tla, pa je auto zgodniji za penjanje po ivičnjacima ali i za postavljanje dečijeg sedišta, na primer. Uz sve to, jedan od glavnih razloga povećanja popularnosti krosovera je i njihov atraktivan izgled, koji je u slučaju “reno kadžara” nesporan.

Dopao nam se položaj vozača za volanom. Čovek se oseća komforno, ne samo zbog visoke pozicije. Ima mesta na sve strane i za one krupnije, a tu je i veliki broj pregrada, otvora i polica za ostavljanje sitnica. Reno nas je odavno razmazio svojim sistemom za beskontaktno otključavanje vozila, koji je na “kadžaru” standard već od drugog paketa opreme.

Auto magazin Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD review 2016 test

Ima mesta na sve strane i za one krupnije, a tu je i veliki broj pregrada, otvora i polica za ostavljanje sitnica

To je za svaku pohvalu jer u velikoj meri smanjuje stres vozača i olakšava svakodnevni život, pogotovo kada često ulazite i izlazite iz automobila. Naše je samo da sednemo i kliknemo “start” dugme.

Dizelaš zapremine 1,6 litara sa 130 “konja” znamo već duži niz godina, a premijeru je imao u “kaškaiju” prethodne generacije. Odlikuje ga nešto grublji rad u odnosu na “1,5 dCi”, ali i dosta više snage i obrtnog momenta. S obzirom da je konstruisan u saradnji sa Mercedesom, ugrađuje se i uneke modele Štutgardskog proizvođača, tako da se to može smatrati još jednom garancijom kvaliteta.

Na žalost, u “kadžar” se ne ugrađuje jača, bi-turbo verzija od 160 “konja”, kojom može da se pohvali “espas” ili “talisman”. Bez obzira na to, pokazalo se da je 130 “konja” sa svim dovoljno za ovaj auto.

Auto magazin Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD review 2016 test

Tu je i veliki broj pregrada, otvora i polica za ostavljanje sitnica

Ovo je inače jedini motor uz koji je dostupan 4×4 pogon. Snaga se automatski raspoređuje na prednje, a po potrebi i na zadnje točkove. Ubrzanja su prilično snažna, tako da se ni u jednom trenutku ne oseća nedostatak snage.

Čak su nas prijatno iznenadila i međuubrzanja pri velikim putnim brzinama, pa “kadžar” bez problema možete da koristite i kao auto za duža putovanja. Na pravcu je izuzetno stabilan, pre svega zahvaljujući standardnim “devetnaesticama”. One donose i određena ograničenja u komforu, s obzirom da su niskoprofilne.

Auto magazin Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD review 2016 test

Uz relativno tvrdo podešeno ogibljenje, “kadžar” nije mekan u vožnji kako smo očekivali. Upravo zbog toga se vozi kao standardna limuzina D segmenta i vrlo neutralno se ponaša u brzim prolascima kroz krivine. Prilikom prelaska preko dugih neravnina auto ne pliva a karoserija se vrlo brzo umiri.

Auto smo testirali u hladnim zimskim danima, što se odrazilo i na potrošnju goriva. Pri 130 km/h trošio nam je između 6,5 i 8,5 l/100 km, u zavisnosti od pravca vetra. Prosek po gradu je bio oko 7,6 litara, što je umereno za ovako veliki i relativno težak auto sa 4×4 pogonom.

Auto magazin Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD review 2016 test

Prtljažnik zapremine 472 litra je u proseku klase

Osim dizajna, ono čime “kadžar bouz edišn” može da se pohvali jeste zaista izuzetno bogata oprema, koja će zadiviti i najveće ljubitelje gedžeta. Najvažniji od svega jesu bezbednosni sistemi. Doduše, paket “tehno premijum” je na spisku dodatne opreme.

On košta 690 evra, što je povoljno spram toga šta sve nudi. Osim bočnih senzora, tu je sistem za nadzor mrtvog ugla, kao i sistem za automatsko kočenje u slučaju nužde koje radi između 30 i 140 km/h. Sastavni deo paketa je i sistem za automatsko parkiranje sa kamerom.

Auto magazin Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD review 2016 test

Na žalost, u kadžar se ne ugrađuje jača, bi-turbo verzija dizelaša od 160 konja

Uz treći po redu, “iks-mod” (Xmod) paket opreme standardno se isporučuje kamera za prepoznavanje saobraćajnih znakova. Ona je od velike koristi u situacijama kada ste u nepoznatoj sredini; podatke o trenutnom ograničenju brzine možete u svakom trenutku da pročitate na displeju instrument table.

Inače, svaki “kadžar” se isporučuje sa digitalnim instrumentima u vidu sedmoinčnog displeja, čiju grafiku možete da konfigurišete po sopstvenoj volji odabirom jednog od nekoliko grafičkih rešenja i boja. Time se menja i postavka ambijentalnog osvetljenja koje je vrlo diskretno i prijatno tokom noćnih vožnji.

Auto magazin Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD review 2016 test

LED farovi imaju automatsku kontrolu dugog svetla

Francuzi su, očekivano, uneli svoj specifičan šarm u ovaj auto, ali i tradiciju u pogledu kvaliteta materijala i završne obrade. “Kadžar” se po tom pitanju ne razlikuje mnogo od ostalih “renoa”, koji su vrlo pristojni.

“Bouz edišn” može da se pohvali štepovima na senilu instrumenata, kao i na rukohvatima za zatvaranje vrata i centralnoj konzoli. Dopala nam se pozicija naslona za ruke, kao i to što su tapacirunzi u vratima obilno obloženi eko-kožom. Koža na sedištima je prava i doplaćuje se 1.300 evra. U tu cenu su uračunati grejači oba sedišta, kao i električne komande za vozačevo (bez memorije).

Auto magazin Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD review 2016 test

U Kadžaru, Bouz je ugradio sabvufer na mesto rezervnog točka koji uveliko poboljšava zvučnu sliku pristojnog audio sistema

Veliku pomoć smo imali i od strane sistema za automatsko aktiviranje dugih svetala (dostupan već od drugog paketa opreme), što u velikoj meri olakšava posao vozaču prilikom noćne vožnje po magistralnim putevima. Uživali smo i u ogromnom panoramskom krovu površine 1,4 kvadratna metra, koji može da se pohvali potpuno neprekinutom površinom. Uz ovakav krov obavezno ide i električna svetlonepropusna zavesa.

Uz novi “megan” i “talisman”, gama Renoa je među najmlađim na tržištu. Stvar je ukusa da li ćete voziti klasičan hečbek, limuzinu ili SUV. Svaki od ovih automobila je više nego aktuelan i predstavlja poslednju reč tehnike. Uz prilično bogatu opremu i atraktivan dizajn, “kadžar” je trenutno među najpovoljnijim i najpoželjnijim krosoverima C segmenta.
Aleksandar Bursać

Auto magazin Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD review 2016 test

Proverena 4×4 mehanika
Kompletna mehanika, pa i 4×4 pogon su preuzeti od Nisana. Na centralnom tunelu je dobro poznati preklopnik koji se bira režim rada. Osim stalnog pogona na samo prednjim točkovima, automatski mod sam raspoređuje snagu i obrtni moment u skladu sa prijanjanjem uz podlogu. Interesantno je da se u realnom vremenu na instrument tabli prikazuje u kom procentu sistem raspoređuje snagu na prednje i zadnje točkove.

Auto magazin Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD review 2016 test

Iako smo auto vozili po snegu, nije nam se desilo da se prebaci više od 20 posto obrtnog momenta na zadnje točkove, a i to se dogodi samo na sekund. Teorijski, moguće je da se do 50 odsto snage rasporedi pozadi, i to u ekstremnim okolnostima.

U “lok” (Lock) modu, osim blokade diferencijala sistem konstantno raspoređuje snagu u odnosu pola-pola na prednju i zadnju osovinu. Rezervisan je za vožnju po podlozi sa lošim prijanjanjem i to sve do brzine od 40 km/h kada automatski prelazi u automatski režim.

Auto magazin Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD review 2016 test

Automatsko parkiranje
Reno polako uvodi automatsko parkiranje i u svoje modele. “Kadžar” je jedan od prvih sa ovom mogućnošću a sve funkcioniše prilično jednostavno. Bočni parking-senzori skeniraju unapred definisanu vrstu parking prostora (paralelno, ukoso ili garaža) koju birate preko tač-skrin displeja. Vaše je da se bavite samo gasom i kočnicom, dok auto preuzima upravljanje. Interesantno je da postoji i mogućnost automatskog isparkiravanja, što je zgodno ako ste uparkirani na vrlo tesnom prostoru.

Auto magazin Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD review 2016 testRenault Kadjar Bose Edition Energy dCi 130 4WD

Motor: zapremina 1598 ccm, snaga 96 kW (130 KS) pri 4000 o/min, maks. obrtni moment 320 Nm pri 1750 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni
Dimenzije: 4450/1840/1600, međuos. rastojanje 2647 mm, prtljažnik 472 l, klirens 200 mm, rezervoar 65 l, masa 1536 kg, pneumatici 225/45 R 19
Performanse: maks. brzina 190 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,5 s, potrošnja 4,6/4,9/5,5 l/100 km, emisija CO2 129 g/km

Auto magazin Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD review 2016 test

Oprema
Standard: prednji i zadnji parking senzori, LED srednja, duga i dnevna svetla, el. preklopivi retrovizori, alu-felne prečnika 19 inča, R-link multimedijalni uređaj dijagonale 7 inča, Bose ozvučenje sa USB priključkom i blutut konekcijom, internet povezanost, automatska duga svetla, prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje o napuštanju saobraćajne trake, preklopivo suvozačevo sedište, dodatno zatamnjena zadnja stakla, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, dvozonski automatski klima-uređaj, automatska parkirna kočnica

Auto magazin Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD review 2016 test

Opcije: paket “tehno premijum” (bočni senzori, nadzor mrtvog ugla, automatsko kočenje, sistem za automatsko parkiranje sa kamerom), panoramski krov, elektrohromatski unutrašnji retrovizor, kožna sedišta sa grejačima, vozačevo sedište elektro-podesivo

Auto magazin Renault Kadjar Bose Edition dCi 130 4WD review 2016 test

 

 

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]