Auto magazin

Toyota patentirala simulaciju manuelnog menjača za električne automobile

Toyota patentirala simulaciju manuelnog menjača za električne automobile
12.02.2022.

1

Manuelni menjači su na izdisaju, bar kako stoje stvari na većini svetskih tržišta. Čak se i kod nas u velikoj meri promenila situacija u korist automatskih. Ono što je sigurno da će uticati na nestanak ručnih menjača je prelazak na električne automobile.

Tojota, međutim, ima druge ideje. Iako čvrsto prihvata električnu budućnost sa automobilima kao što je bZ4X, kompanija je prijavila osam patenata u SAD, sugerišući da će ponuditi buduća električna vozila sa lažnim, odnosno simuliranim manuelnim menjačem.

Patenti, koji su prvi put viđeni na BZ forumima, ali su prijavljeni u leto 2021, pokrivaju nekoliko tehnologija, uključujući simuliranu pedalu kvačila, simuliranu promenu stepena prenosa i metodu prekida protoka obrtnog momenta kako bi se oponašalo iskustvo vožnje tradicionalnog automobila sa manuelnim menjačem i motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Evo izvoda iz jednog od patenata:

„Električno vozilo uključuje ručicu menjača i pedalu kvačila za pseudorealizaciju ručne promene stepena prenosa MT (Manual Transmision) vozila… Ručicom menjača upravlja vozač da bi izabrao proizvoljan režim virtuelnog stepena prenosa između većine virtuelnih režima stepena prenosa… Kontroler izračunava virtuelnu brzinu motora virtuelnog motora…i prikazuje virtuelnu brzinu motora na displeju.”

Patenti sugerišu da će Tojote opremljene ovim sistemom nuditi tri različita režima. Jedan od zahteva vozača je da koriste i kvačilo i menjač, dok drugi žele da eliminišu potrebu za korišćenjem kvačila, što Tojota sugeriše da bi moglo biti korisno prilikom parkiranja, vožnje unazad ili kada se zaglavi u saobraćaju. A u trećem režimu, vozač ne koristi ni kvačilo ni menjač.

Ali izgleda da patent sugeriše da će se u trećem režimu tim funkcijama upravljati automatski, tako da će se automobil ponašati kao automobil sa unutrašnjim sagorevanjem sa automatskim menjačem, a ne kao konvencionalni EV sa fiksnim odnosom. To bi moglo značiti da će sistem biti rezervisan za automobile sa performansama fokusiranim na vozača, poput buduće Supre. Šta je još zanimljivo? Po svoj prilici će dobiti i lažni obrtomer koji će izgledati kao kod automobila sa SUS motorima. Ali “samo” do 7600 obrtaja u minuti? Radije bismo, ako već možemo da biramo, limiter postavili na nekih 12.000 obrtaja!!

Očigledno u ovoj fazi nemamo predstavu da li će tehnologija biti dobra u stvarnom repliciranju osećaja i uživanja. Da li biste podržali ideju o simuliranom ručnom menjaču na električnim vozilima ili zvuči kao užasna ideja?

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

1 komentar

  1. MMS auto
    MMS auto March 07, 08:46

    Veoma čudan izum, Još uvek ljudi traže manuelni menjač, navika je velika stvar, tako da možda i uspe.

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Kako mogu da vas kontaktiram [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad