Toyota patentirala simulaciju manuelnog menjača za električne automobile

1

Manuelni menjači su na izdisaju, bar kako stoje stvari na većini svetskih tržišta. Čak se i kod nas u velikoj meri promenila situacija u korist automatskih. Ono što je sigurno da će uticati na nestanak ručnih menjača je prelazak na električne automobile.

Tojota, međutim, ima druge ideje. Iako čvrsto prihvata električnu budućnost sa automobilima kao što je bZ4X, kompanija je prijavila osam patenata u SAD, sugerišući da će ponuditi buduća električna vozila sa lažnim, odnosno simuliranim manuelnim menjačem.

Patenti, koji su prvi put viđeni na BZ forumima, ali su prijavljeni u leto 2021, pokrivaju nekoliko tehnologija, uključujući simuliranu pedalu kvačila, simuliranu promenu stepena prenosa i metodu prekida protoka obrtnog momenta kako bi se oponašalo iskustvo vožnje tradicionalnog automobila sa manuelnim menjačem i motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Evo izvoda iz jednog od patenata:

„Električno vozilo uključuje ručicu menjača i pedalu kvačila za pseudorealizaciju ručne promene stepena prenosa MT (Manual Transmision) vozila… Ručicom menjača upravlja vozač da bi izabrao proizvoljan režim virtuelnog stepena prenosa između većine virtuelnih režima stepena prenosa… Kontroler izračunava virtuelnu brzinu motora virtuelnog motora…i prikazuje virtuelnu brzinu motora na displeju.”

Patenti sugerišu da će Tojote opremljene ovim sistemom nuditi tri različita režima. Jedan od zahteva vozača je da koriste i kvačilo i menjač, dok drugi žele da eliminišu potrebu za korišćenjem kvačila, što Tojota sugeriše da bi moglo biti korisno prilikom parkiranja, vožnje unazad ili kada se zaglavi u saobraćaju. A u trećem režimu, vozač ne koristi ni kvačilo ni menjač.

Ali izgleda da patent sugeriše da će se u trećem režimu tim funkcijama upravljati automatski, tako da će se automobil ponašati kao automobil sa unutrašnjim sagorevanjem sa automatskim menjačem, a ne kao konvencionalni EV sa fiksnim odnosom. To bi moglo značiti da će sistem biti rezervisan za automobile sa performansama fokusiranim na vozača, poput buduće Supre. Šta je još zanimljivo? Po svoj prilici će dobiti i lažni obrtomer koji će izgledati kao kod automobila sa SUS motorima. Ali “samo” do 7600 obrtaja u minuti? Radije bismo, ako već možemo da biramo, limiter postavili na nekih 12.000 obrtaja!!

Očigledno u ovoj fazi nemamo predstavu da li će tehnologija biti dobra u stvarnom repliciranju osećaja i uživanja. Da li biste podržali ideju o simuliranom ručnom menjaču na električnim vozilima ili zvuči kao užasna ideja?

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring