Auto magazin

Toyota razvila autonomni dift, ne samo zbog zabave

Toyota razvila autonomni dift, ne samo zbog zabave
04.02.2022.

1

Autonomna vožnja je upravo postala dostupna i neiskusnim vozačima, s obzirom da je Tojotin istraživački institut (Toyota Research Institute – TRI) otkrio da je uspešno uspeo da programira vozilo da se autonomno kreće driftujući oko prepreka na zatvorenoj stazi.

Prvi na svetu autonomni drift možda zvuči kao reklamni trik, ali Toyota ga zapravo shvata veoma ozbiljno. Vozilo kombinuje mnogo napredne tehnologije, uključujući nelinearnu prediktivnu kontrolu, kao i da upravlja vozilom izvan granica kontrole.

Toyota Supra autonomni drift

Automobili povremeno gube prijanjanje, posebno na mokrim, snežnim, ledenim uslovima, ali ponekad i na suvom, kada se mora preduzeti hitna akcija izbegavanja opasnosti. Podučavajući svoje vozilo da se izbori sa ovim situacijama, Toyota pokušava da učini svoje napredne sisteme pomoći vozaču još korisnijim kada su najpotrebniji.

Kako kažu u TRI, cilj je da se koriste napredne tehnologije koje obučavaju ljude, a ne da ih zamenjuju. Kroz ovaj projekat proširena je oblast u kome se automobil može kontrolisati, sa ciljem da se prosečnim vozačima usade instinktivni refleksi profesionalnog vozača trkačkih automobila, kako bi mogli da se nose sa najizazovnijim hitnim situacijama i da ljudi budu bezbedniji na putu.

Toyota Supra autonomni drift

Vozilo koje su napravili je specijalno prilagođena Supra sa kompjuterski kontrolisanim upravljanjem, gasom, kvačilom, sekvencijalnim menjačem i individualnim kočenjem točkova. Samo vozilo je modifikovano na način koji je sličan vozilima koja se koriste u Formula Driftu.

Toyota Supra autonomni drift

Ovaj pomak dovodi istraživače TRI bliže razumevanju celog spektra performansi vozila. Softver koji su dizajnirali izračunava novu putanju svakog dvadesetog dela sekunde kako bi graciozno izbalansirao drift po stazi.

Toyota Supra autonomni drift

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Aktuelno Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]